Θετικό νεύμα από το Eurogroup – Ζήτησε να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα μέσα στην εβδομάδα (Vid)

«Σήμα» για ολοκλήρωση της συμφωνίας και εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες, έδωσε το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αποφάσισαν την καταβολή των 2 δισ, αλλά εκτιμούν πολύ σημαντική την πρόοδο στις συζητήσεις Αθήνας – θεσμών και δίνουν εξουσιοδότηση για νέα συνεδρίαση του Euro Working Group το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Για σημαντική δουλειά στην εφαρμογή του προγράμματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

“Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για τις εκκρεμότητες με την Αθήνα, έχουμε κλείσει το 80% των θεμάτων” δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του».

«Εξαιρετικά καλό για την Ελλάδα το γεγονός ότι χρειάζονται λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, στο Eurogroup, συζητήθηκαν, σχετικά με την Ελλάδα, η πορεία εφαρμογής του προγράμματος στη χώρα και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που πραγματοποιήθηκε από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν “τα μέτρα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα”, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, “εντός της εβδομάδας”.

“Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τη μεταφορά των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα”, αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι “έως και 10 δισ. ευρώ προορίζονται για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος”.

Η ανακοίνωση επισημαίνει πως το ποσό των 10 δισ. που βρίσκεται ήδη σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM μπορεί να μεταφερθεί στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθέντες όροι.

“Το Eurogroup ανέθεσε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος