Στις Βρυξέλλες με νέες αντιπροτάσεις

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις, για την εξεύρεση συμφωνίας μετά τη σκληρή στάση των δανειστών και ιδιαίτερα την αποχώρηση του ΔΝΤ από το τραπέζι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Σάββατο μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική αντιπροσωπεία, θα κομίσει στους εκπροσώπους των Θεσμών, νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα, ενώ την πρωτοβουλία για τις επαφές την έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι το ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές διέψευσαν κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε «τελεσιγράφου» από το Euroworking Group όπως και την οποιαδήποτε συζήτηση για ελληνική χρεοκοπία.

Σε ότι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα, με την Ελλάδα να εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.

Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα, είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι η διαπραγμάτευση στα τεχνικά κλιμάκια έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται η πολιτική διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
  • Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα που εντείνουν το σπιράλ της ύφεσης.
  • Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
  • Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων (αναπτυξιακό πακέτο)

Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε πεντάωρη σύσκεψη  στο Μέγαρο Μαξίμου,  με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Γιώργου Σταθάκη, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Παράλληλα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Όπως αποκάλυψε κορυφαία κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη, 18η Ιουνίου, που έχει προγραμματιστεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντως για την επόμενη Πέμπτη ορίστηκε και συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στις 13:00 (τοπική ώρα), ενώ στις 14:30 θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου τόσο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντέισλμπλουμ.

Εάν υπάρξει έως τότε, συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο «φως» για την εκταμίευση των εναπομεινάντων χρημάτων προς την Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος