Ντομπρόβσκις: Τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

“Η Ελλάδα για να ανακάμψει χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριους επενδυτές, αλλά και από το εξωτερικό. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον”, τονίζει σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο Λετονός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η ολοκλήρωση “εξαρτάται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση όπου οι ελληνικές αρχές έχουν μια περιεκτική πρόταση, πρέπει να θέσουν σε λειτουργία το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και να βρουν τα μέτρα με τα οποία θα πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016-2018”.

Σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνει ότι γι αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι πιστωτές και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, και προσθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να δουλεύει με βάση ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να είναι στο πρόγραμμα και με χρηματοδότηση. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ είναι στενά αναμεμειγμένο στις συζητήσεις όσον αφορά την πολιτική αλλά και τις προϋποθέσεις της αξιολόγησης.
Επιπλέον αναφέρει ότι το ΔΝΤ περιμένει την ελάφρυνση του χρέους πριν συμφωνήσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, και τα κράτη-μέλη υποστηρίζουν ότι θα συζητήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Τέλος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί και πως δεν πρόκειται να λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις.

Ερωτηθείς για το θέμα των Σκουριών και τις συνέπειες που έχει στο επενδυτικό πρόγραμμα της χώρας, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι δεν παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συγκεκριμένα ζητήματα, ωστόσο -όπως είπε-το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ένα μέρος των ανησυχιών τους.

Όσον αφορά το Grexit και την πρόταση για time-out επανέλαβε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθώς όπως τη χαρακτήρισε είναι ένα τεστ αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης στα μάτια των κρατών-μελών. “Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την αξιολόγηση, θα δείξει ότι είναι σοβαρή στις δεσμεύσεις της, το πρόγραμμα της είναι εντός τροχιάς και αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση της σταθερότητας στην Ελλάδα”, υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος