Νέο ραντεβού με τους Θεσμούς – Ασφαλιστικό και “κόκκινα δάνεια” τα αγκάθια (vid)

Νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής εκπροσώπους των δανειστών για τα ανοιχτά μέτωπα στο ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.

Επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας – τουλάχιστον με τους Eυρωπαίους δανειστές- καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιμείνει στο δικό του κείμενο που θα αποτυπώνει και την άκαμπτη στάση του σε ορισμένα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Στις ολονύκτιες συζητήσεις που προηγήθηκαν (ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 7 το πρωί της Δευτέρας) εξετάσθηκαν όλα τα ανοικτά θέματα στο ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το δημοσιονομικό, με τις δύο πλευρές να γράφουν και να σβήνουν μέτρα που θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν κοντά στις 10 το βράδυ με το δημοσιονομικό πακέτο- και συγκεκριμένα τα φορολογικά μέτρα- και ακολούθησαν όλα τα υπόλοιπα μέχρι το πρωί.

Για το καυτό θέμα του αφορολογήτου ορίου, κορυφαίο στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας, ανέφερε ότι: “παραμένει στις 9.100 ευρώ”.

Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι με βάση τις παρεμβάσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει και τα υπόλοιπα μέτωπα.

Εξήγησε μάλιστα ότι επιχειρείται συμφωνία με το κοινοτικό σκέλος των θεσμών αλλά και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά βρίσκεται κοντά στον επιθυμητό στόχο των 5,4 δισ. ευρώ, στο ΔΝΤ “δεν έχουν διάθεση” να μειώσουν το χάσμα. Εκτιμούν ότι τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ το 2018 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ, αντί για 3,5%.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να καταλήξει τις επόμενες ώρες σε δυο διαφορετικά κείμενα (ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα με το ΔΝΤ) στα οποία θα υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα, αλλά θα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των Θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018.

Ένα από τα ελάχιστα μέτρα τα οποία έχουν κλείσει 100% φέρεται να είναι η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρη αυτονόμηση και λειτουργία με βάση το νέο μοντέλο από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στα εύκολα άλλωστε, στα οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, περιλαμβάνονται η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, η μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο ταχύτερες διαδικασίες για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, η επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλαγές στον ΦΠΑ (όσον αφορά στο χρόνο απόδοσης και το κατώφλι των εξαιρέσεων από το σύστημα ΦΠΑ) αλλά και μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Για τα άλλα θέματα:

Κόκκινα δάνεια:

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια κόκκινα δάνεια θα εξαιρεθούν από την πώλησή τους σε funds.

Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο:

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης και οι δανειστές συμφώνησαν να συνεχιστεί για φέτος ο κανόνας μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 θα ισχύει ο κανόνας 1 προς 4 και θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο.

Υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 από προηγούμενα έτη οι οποίες δεν έγιναν, ενώ από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (το 2015, 1.500 οι οποίοι δικαιώθηκαν δικαστικά δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Πέραν αυτών πάντως, στην Υγεία, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Για παράδειγμα οι ώρες εργασίας αντί για 75 που δουλεύουν οι γιατροί πρέπει να είναι 45. Αναφέρθηκε ότι αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για Υγεία και Παιδεία.

Τα ειδικά Μισθολόγια πάνε στη δεύτερη αξιολόγηση. «Είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών» σημείωσε κυβερνητική πηγή.

Για το ασφαλιστικό

Μεγάλο μέτωπο είναι το ασφαλιστικό με τον Γ. Κατρούγκαλο να δηλώνει προσερχόμενος ότι έχουμε τις θέσεις μας και πάνω σε αυτές διαπραγματευόμαστε.

Σε κάθε συνάντηση πάμε για να τελειώσουμε, προσέθεσε. Οι διαφωνίες είναι σημαντικές στο κομμάτι των επικουρικών συντάξεων, όπου ζητούνται μεγάλες μειώσεις.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Τσάβαλος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Σχετικές ειδήσεις:
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων – Στις 18:00 το νέο ραντεβού κυβέρνησης-Θεσμών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος