Λύσεις για δανειολήπτες στεγαστικών από τον νέο Κώδικα των Τραπεζών

Σε ριζικές λύσεις για όσους δανειολήπτες αδυνατούν να καταβάλουν την τρέχουσα δόση αλλα θέλουν να σώσουν το σπίτι τους, προσανατολίζονται οι Τράπεζες με βάση τον νέο Κωδικα. Η λίστα για την ρύθμιση των κόκκινων δανειων ύψους 107 δις ευρώ άνοιξε και στον προθάλαμο για ρύθμιση βρίσκονται ήδη 2 εκατ. δανειολήπτες.

Στις μακροπρόθεσμες λύσεις για τα στεγαστικά, αυτές δηλαδή με διάρκεια πάνω από 5 χρόνια, οι Τραπεζες θα παρεχουν:

  • Παράταση της διάρκειας λήξης του δανείου και περαν του προσδόκιμου ζωής του δανειολήπτη. Επιπλέον θα υπάρχει η ευχέρεια το δάνειο να μεταβιβάζεται σε κληρονόμο (μεταφορά των βαρών στους εγγυητές ή κληρονόμους)
  • Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο, μικρότερης αξίας. Ο δανειολήπτης θα μετακομίζει σε ένα μικρότερο σπίτι, από αυτά που έχει η τράπεζα, ενώ η τράπεζα θα προβαίνει σε «κούρεμα» χρέους που θα αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της αξίας του παλαιού σπιτιού με αυτή του νέου, ενώ ο δανειολήπτης θα πληρώνει μικρότερη δόση
  • «Σπάσιμο» του δανείου στα δύο. Για το πρώτο μέρος ο δανειολήπτης πληρώνει δόση κανονικά ενώ το υπόλοιπο θα παγώνει για διάστημα, έως και πανω από πεντε χρόνια
  • Πώληση και ενοικίαση. Ο δανειολήπτης θα μπορεί να διαμένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο με βάση τις τρέχουσες τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά για τουλάχιστον 3 χρονια, αφού πρώτα θα έχει μεταβιβάσει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα είτε σε τρίτο
  • Μετατροπή δανείου σε leasing και αγορά του ακινήτου έναντι συμφωνημένου ποσού με τη λήξη
  • Ανταλλαγή δανείου με άλλο, μικρότερης αξίας, κατι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με κούρεμα

Οσον αφορά την πρώτη κατοικία, οι τράπεζες δεν πρόκειται να την κατάσχουν, ανεξαρτήτως από το ύψος της αντικειμενικής αξίας.

Σύμφωνα ωστόσο με τον νόμο, αλλά και με την «κουλτούρα» πληρωμών που επιθυμεί να επιβάλει το κουαρτέτο δανειστών και οι τραπεζίτες, οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν μία ελάχιστη δόση, εφόσον έχουν τη δυνατότητα. Γι’ αυτό τα νοικοκυριά που πράγματι πλήττονται από την κρίση και αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία να πληρώσουν δεν θα έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για πολύ μικρά σπίτια και ανήμπορα νοικοκυριά, θα γίνεται πλήρης διαγραφή του χρέους προς την τράπεζα.

Αντίθετα, οι δανειολήπτες που είναι κακοπληρωτές αλλά έχουν καταθέσεις, πολλά περιουσιακά στοιχεία ή/και μεγάλη μισθοδοσία, θα έρθουν και σύντομα αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος