Κλυδωνίζεται η ελληνική βιομηχανία γάλακτος (vid)

Κλυδωνίζεται συθέμελα η ελληνική βιομηχανία γάλακτος. Η κατάργηση των ποσοστώσεων και η επιμήκυνση ζωής του προϊόντος προκάλεσαν αύξηση εισαγωγών με χαμηλό κόστος και κατακόρυφη μείωση των τιμών στους ντόπιους παραγωγούς. Σφοδρό το χτύπημα και στο γιαούρτι, που μέχρι τώρα αποτελούσε ναυαρχίδα των εξαγωγών στον κλάδο.

Οι κτηνοτρόφοι πλέον μιλούν για κραχ γιατί πολλές γαλακτοβιομηχανίες αρχίσαν να στρέφονται στην εισαγωγή φθηνού αγελαδινού γάλακτος από τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης

Η επιμήκυνση στις 7 ημέρες διευκόλυνε τις εισαγωγές, ενώ η κατάργηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή γάλακτος ανά χώρα, οδήγησε στο να πλημμυρίσει η Ευρώπη γάλα.

Έτσι ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι από χώρες που έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής έριξαν τις τιμές.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων «οι γαλακτοβιομηχανίες βρίσκοντας εισαγόμενο φτηνό γάλα εγκαταλείπουν την εγχώρια παραγωγή και μεγάλες μονάδες κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή».

Περισσότεροι από 39.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015.

Οι γαλακτοβιομηχανίες αρχίσαν να προμηθεύονται εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα στα 20 με 23 λεπτά το λίτρο και νωπό στα 28 με 30 λεπτά, όταν το εγχώριο το αγοράζουν 39 με 42 λεπτά το λίτρο.

Ριζικές ανατροπές έρχονται όμως και στην παρασκευή γιαουρτιού, όπως φαίνεται από το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που εστάλη προς έγκριση στην Κομισιόν και δημοσιεύεται στο Έθνος

Στον υπό τροποποίηση κώδικα τροφίμων και ποτών προβλέπεται ότι: «γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο παράγεται από τη ζύμωση και την πήξη του γάλακτος» και όχι το μέχρι πρότινος προϊόν που προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από νωπό γάλα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της».

Έτσι εκτός από το νωπό γάλα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα είδη γάλακτος όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όχι όμως σκόνη γάλακτος.

Έντονη είναι η αντίδραση των κτηνοτρόφων, καθώς όπως υποστηρίζουν υποβαθμίζεται ποιοτικά το γιαούρτι και απειλείται με καταστροφή ο κλάδος. Θα είναι εκτιμούν, αθρόες οι εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.

Το ελληνικό γιαούρτι είναι σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν. Το 2015 βρέθηκε στην 22η θέση από την 29η και βρίσκεται σε δυναμική τροχιά. Είναι ισχυρό brand name στο εξωτερικό.

Ο ίδιος Ομπάμα, για παράδειγμα, δεν ξέρει μόνο ελληνικές λέξεις, αλλά όπως εκμυστηρεύτηκε η γυναίκα του Μισέλ γεμίζει συνεχώς το ψυγείο τους με ελληνικό γιαούρτι.

Ουσιαστικός έλεγχος στην αγορά και πλήρης ενημέρωση του καταναλωτή μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης θα επιδιώξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Έλληνες αγελαδοτρόφους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κάλεσε τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας « να υιοθετήσουν μια τέτοια πρακτική έστω και σε προαιρετικό επίπεδο. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει από πού είναι το γάλα που αγοράζει».

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να επανέλθει η διάρκεια ζωής του γάλακτος από τις επτά στις 5 ημέρες, ούτως ώστε ο καταναλωτής να αγοράζει φρέσκο προϊόν και να μπει φρένο στις αθρόες εισαγωγές.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος