Γκουρία: Σαρωτικά μέτρα κατά της φοροαποφυγής αποφασίζουν οι G20

Δραστικά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο κατά της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, όπου κάθε χώρα θα υποχρεούται να δίνει στις φορολογικές αρχές των άλλων χωρών πληροφορίες για το πού έχουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις και πού πληρώνουν τους φόρους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στη Λίμα του Περού την Πέμπτη, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20, θα συζητήσει το πακέτο των μέτρων για τη βελτίωση της διαφάνειας, το κλείσιμο «παραθύρων» και τον περιορισμό της χρήσης φορολογικών παραδείσων.

Η συνάντηση αποτελεί την κορύφωση ενός φιλόδοξου διεθνούς εγχειρήματος, που ξεκίνησε προ διετίας, από τις χώρες της G20 (της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου), ως αντίδραση στη διογκούμενη δημόσια οργή για τη φοροαποφυγή των επιχειρήσεων.

Οι υπολογισμοί του ΟΟΣΑ, τους οποίους ο Οργανισμός θεωρεί συντηρητικούς, δείχνουν ότι η απώλεια των φορολογικών εσόδων ανέρχεται στο 4-10% των παγκόσμιων εσόδων από την εταιρική φορολογία, ποσοστό που ισοδυναμεί με 100 – 240 δισεκ. δολάρια. Η επίπτωση, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι πολύ μεγαλύτερη για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Περίπου 90 χώρες συμμετέχουν στην ανάπτυξη ενός πολυμερούς μέσου για την επιτάχυνση της διαδικασίας τροποποίησης των συμφωνιών. Όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ και της G20 συμφώνησαν να υιοθετήσουν τους νέους κανόνες για την καταπολέμηση επιβλαβών φορολογικών πρακτικών, βελτίωση της διαδικασίας επίλυσης των διαφορών και υποβολή στοιχείων από κάθε χώρα, που θα δίνουν στις φορολογικές Αρχές πληροφορίες για το πού έχουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις και πού πληρώνουν τους φόρους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ο οποίος επιβλέπει το ονομαζόμενο σχέδιο «διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μεταφοράς των κερδών» (Beps), δήλωσε ότι είναι «πολύ αξιοσημείωτος» ο βαθμός συναίνεσης που επιτεύχθηκε. «Είναι σαν να κτίζεις έναν καθεδρικό ναό, μόνο που πήρε δύο χρόνια αντί τρεις αιώνες», σημείωσε ο Γκουρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος