Εναλλακτικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό στο τραπέζι – Περισσότερα έσοδα αντί περικοπών (vid)

Οι πόροι που θα ενισχύσουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα καθορίσουν, όπως φαίνεται, τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό, η οποία έχει χαρακτηριστεί -όχι άδικα- ως μητέρα όλων των μαχών.

Τις τελευταίες ώρες, επανέρχονται σενάρια ακόμα και για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος, σε περίπτωση που η πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών απορριφθεί, τελικά, από τους δανειστές.

Δίνοντας το στίγμα της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, η εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με δηλωσή της τόνισε ότι η λύση στο ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων.

«Η κυβέρνηση, λοιπόν, εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις», τόνισε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα «Των Νέων», εξετάζεται η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 1.000 ευρώ, με ένα τέλος της τάξης του ένα τοις χιλίοις.

Ο φόρος προτείνεται να μην αφορά στις καθημερινές μικροσυναλλαγές των 50 ή των 100 ευρώ.

Μιλώντας στον Βήμα FM, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε σχετικά: «Είναι μια δύσκολη συζήτηση, πολύ σημαντική όμως, την οποία θα την κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και ότι η επιχειρηματικότητα δεν είχε βοηθηθεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, η διατήρηση των συντάξεων βελτιώνει την αγοραστική δύναμη της κοινωνίας, άρα συντηρεί τους μικρομεσαίους και τους εμπόρους. Άρα πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή».

Το Υπουργείο Εργασίας, πάντως, θα επιμείνει στη βασική του πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για την ενίσχυση του νέου ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης.

Στόχος παραμένει ο περιορισμός των μειώσεων στις συντάξεις, καθώς όπως τονίζεται από το μέτρο αυτό υπολογίζονται έσοδα έως 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι εργοδοτικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας η μείωσή τους δεν τόνωσε την ανταγωνιστικότητα ούτε περιόρισε τους δείκτες της ανεργίας.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αποστείλει στους δανειστές αναλυτικά και κοστολογημένα μέτρα για τις συντάξεις, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, με το νέο ραντεβού του υπουργού εργασίας με τους θεσμούς να έχει κλειστεί για τις αρχές του νέου έτους.

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν έντονη κριτική για το θέμα στην κυβέρνηση.

«Ψεύδεται και πάλι η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κατηγορώντας άλλους για όσα ήδη απεργάζεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις συντάξεις. Ήδη, άλλωστε, ενέγραψε στον Προϋπολογισμό περικοπές συντάξεων 1,7 δις ευρώ και δεσμεύτηκε για περικοπές που συνολικά φτάνουν τα 3,2 δις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Ο θίασος Τσίπρα – Καμμένου ετοιμάζει νέο μεγάλο μαχαίρι στις συντάξεις των φτωχοποιημένων Ελλήνων κατ΄ εντολή της γερμανικής οικονομικής ολιγαρχίας», υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή.

«Πάει πολύ, η κυβέρνηση που διατηρεί όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ετοιμάζει τη νέα σφαγή στο ασφαλιστικό, με σαρωτικές ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα (…) να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των συντάξεων», τονίζει το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα μειωθούν οι κυρίες συντάξεις και ότι η μείωση θα αφορά μόνο τις επικουρικές σε ποσοστό 20%. Οι δανειστές όμως επιμένουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει και ότι το μέτρο αυτό δεν επαρκεί. Συνεπώς πρέπει να λεχθεί η αλήθεια στον λαό», υπογραμμίζει η Ένωση Κεντρώων.

Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδριάζει ξανά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, όπου θα συζητηθεί και το θέμα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αναπλήρωσης προτείνεται να χτίζεται με τα χρόνια ώστε να δίνει κίνητρο στους ασφαλισμένους να παραμένουν περισσότερο στην εργασία τους.

Την ίδια στιγμή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΑΔΕΔΥ ζητώντας ακύρωση των αποφάσεων για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-!1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος