ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 0,7% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Το μέσο επίπεδο τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο για 35o συνεχόμενο μήνα αποπληθωρισμού σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,7% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2015 έναντι μείωσης 2,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2015 προς το 2014.

Η μείωση προήλθε κυρίως από τις ομάδες “ένδυση και υπόδηση” και “διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες” λόγω των χειμερινών εκπτώσεων.

Η μείωση οφείλεται επίσης στη “στέγαση” λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και στον ηλεκτρισμό και της ομάδας “μεταφορές” λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνα.

Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν οι τιμές της ομάδας “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά” λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ψάρια νωπά και νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα νωπά φρούτα.

Η αύξηση των τιμών στα κρασιά συνέβαλε στην ενίσχυση του δείκτη της ομάδας “αλκοολούχα ποτά και καπνός”.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2015-Ιανουαρίου 2016 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2014-Ιανουαρίου 2015 καταγράφει κάμψη 1,6% έναντι πτώσης 1,4% που καταγράφηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος