Τουρκία: Η Σουηδία στο στόχαστρο – Για έγκλημα μίσους μιλά ο Τσαβούσογλου

Array

Την ώρα που ο εθνικιστής εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δηλώνει ότι η Σουηδία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, το υπουργείο Εξωτερικών της Στοκχόλμης υπερασπίζεται την ελευθερία έκφρασης στη χώρα αλλά καταδικάζει κάθε ενέργεια ισλαμοφοβίας, αναφερόμενο στον ακροδεξιό Ράσμους Παλουντάν που έβαλε φωτιά στο Κοράνι, μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Ο διαβόητος ακροδεξιός πολιτικός, βρέθηκε στο στόχαστρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσγλου ο οποίος τον αποκάλεσε «τρελό που προσβάλει  το Ισλάμ και το ιερό βιβλίο, το Κοράνι», ενώ μίλησε για «ρατσιστική πράξη και έγκλημα μίσους».

https://twitter.com/doyaksec/status/1616847100259536903?s=20&t=ujyE8VF86Lbc_OT4iVvyKA

Τούρκοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν τις σουηδικές αρχές για την άδεια που δόθηκε στον Ράσμους Παλουντάν, να πραγματοποιήσει διαμαρτυρία μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη σουηδική πρωτεύουσα.

Μία ημέρα αφότου κάλεσε τον Σουηδό πρεσβευτή για εξηγήσεις, η Άγκυρα  ακύρωσε την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Παλ Τζόνσον για τις 27 Ιανουαρίου, «που είχε στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Η συνάντηση “έχασε τη σημασία και το νόημά της, οπότε ακυρώσαμε”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Την ίδια ώρα ωστόσο στη Στοκχόλμη, έγινε νέα διαμαρτυρία Κούρδων υποστηρικτών του PKK κατά την οποία «αποκεφάλισαν ομοίωμα του Ερντογάν».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στη νέα ανακοίνωση καλεί τις σουηδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά της ισλαμοφοβίας αναφέροντας τα εξής:
 
«Σχετικά με την Καύση του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, στη Σουηδία. Παρά όλες τις προειδοποιήσεις της χώρας μας, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βδελυρή επίθεση εναντίον του ιερού μας βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, στη Σουηδία σήμερα (21 Ιανουαρίου). Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση ότι αυτή η αντι-ισλαμική προκλητική ενέργεια που στοχεύει τους μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες επιτρέπεται υπό το όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Γιατί αυτό είναι έγκλημα μίσους. Αυτή η απεχθής πράξη αποτελεί επίσης άλλη μια ένδειξη του ανησυχητικού επιπέδου που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία, οι ρατσιστικές και μεροληπτικές τάσεις στην Ευρώπη. 
 
Καλούμε τις σουηδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστών αυτού του εγκλήματος μίσους και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα μαζί με όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς κατά της ισλαμοφοβίας».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν νωρίτερα τόνισε ότι το να επιτραπεί η διαμαρτυρία «ενθαρρύνει τα εγκλήματα μίσους και την ισλαμοφοβία».

«Η επίθεση στις ιερές αξίες δεν είναι ελευθερία αλλά σύγχρονη βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter.

Στις 12 Ιανουαρίου, κλήθηκε ο Σουηδός πρέσβης για εξηγήσεις σχετικά με βίντεο που δημοσίευσε η φιλοκουρδική επιτροπή Ροζάβα της Σουηδίας, το οποίο απεικόνιζε ομοίωμα του Ερντογάν απαγχονισμένο.

Η κουρδική ομάδα συνέκρινε τον Ερντογάν με τον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος κρεμάστηκε μετά την εκτέλεσή του τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τόσο η Σουηδία όσο και η γειτονική της Φινλανδία ελπίζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ,  ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Χρειάζονται όμως τη συναίνεση της Τουρκίας, ως μέλος της συμμαχίας.

Η Τουρκία επιμένει ότι η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να πατάξει τις κουρδικές ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τακτική του βέτο που ασκεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου –
Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος