Νέα ένταση στις σχέσεις Σουηδίας – Τουρκίας: Η Άγκυρα ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπ. Άμυνας

Array

Νέα ένταση στις σχέσεις Σουηδίας-Τουρκίας προκαλεί το γεγονός ότι οι σουηδικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για τη διεξαγωγή αντιτουρκικής διαδήλωσης από ακροδεξιό Σουηδό πολιτικό στη Στοκχόλμη. Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε το Σάββατο ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του στην Άγκυρα ακυρώθηκε μετά τη χορήγηση άδειας από τις σουηδικές αρχές για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη.

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει την επόμενη
εβδομάδα στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του καθώς
η σκανδιναβική χώρα ελπίζει να ωθήσει την Τουρκία να επικυρώσει το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το σημείο, η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας στην Τουρκία, στις 27 Ιανουαρίου, έχει καταστεί άνευ νοήματος. Έτσι, εμείς ακυρώσαμε την επίσκεψη”, δήλωσε ο Ακάρ.

Ακόμα ανέφερε ότι δήλωσε ότι συζήτησε την έλλειψη μέτρων για τις διαμαρτυρίες στη Σουηδία κατά της Τουρκίας με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και μετέφερε την αντίδρασή του στον Σουηδό ομόλογό του στο περιθώριο συνάντησης για την άμυνα της Ουκρανίας.

Σουηδία: Ο υπουργός Άμυνας σχεδιάζει την επόμενη εβδομάδα να επισκεφθεί την Τουρκία

“Είναι απαράδεκτο να μην γίνεται μια κίνηση ή αντίδραση σε αυτές τις (διαμαρτυρίες). Έπρεπε να γίνουν τα απαραίτητα πράγματα,  μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί”, δήλωσε ο Ακάρ σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στον αρχηγό ακροδεξιού κόμματος να κάψει ένα αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, κάτι που φέρεται να ώθησε την Άγκυρα να διαμαρτυρηθεί στον Σουηδό πρέσβη για την «προκλητική πράξη».

Στον αντι-ισλαμιστή ακτιβιστή Rasmus Paludan, έναν Δανό-Σουηδό δικηγόρο που ηγείται του δεξιού κόμματος «Stram Kurs» (Σκληρή Γραμμή) στη Δανία, θα επιτραπεί να καταστρέψει το ιερό βιβλίο του Ισλάμ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που προγραμματίζεται έξω από την τουρκική πρεσβεία σήμερα, 21 Ιανουαρίου.

«Το σύνταγμα της Σουηδίας παρέχει ισχυρή προστασία και πρέπει κανείς να εκτιμήσει ότι η αξία του να μπορείς να διαδηλώσεις και η ελευθερία της έκφρασης είναι εξαιρετικά σημαντική». δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της σουηδικής αστυνομίας Όλα Έστερλινγκ. Σύμφωνα με ανώνυμες διπλωματικές πηγές που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, ο Σουηδός πρεσβευτής στην Τουρκία, Staffan Herrström, κλήθηκε χθες Παρασκευή από το Τ/Υπουργείο Εξωτερικών για να συζητήσει το κάψιμο του Κορανίου, με πηγές να λένε ότι η σχεδιαζόμενη ενέργεια είναι «προφανώς έγκλημα μίσους».

Πηγές: ΕΡΤ- Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου/Ρίτσα Καστάνη, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος