Προετοιμάζεται η Ευρώπη για το «δεύτερo κύμα» της Covid-19

Ανησυχία επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Τα αυξημένα κρούσματα τείνουν να επισκιάζουν τα δεδομένα της άνοιξης λόγω της αυξητικής τάσης που σημειώνεται. Καθώς οι μέρες περνούν, η Ευρώπη προετοιμάζεται για την επόμενη φάση αυτής της μάχης.

Οι κυβερνήσεις που ελπίζουν να αποφύγουν ένα δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο, έχουν εισαγάγει νέα μέτρα, όπως κλείσιμο νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτικές μάσκες σε δημόσιους χώρους. Αντιδράσεις σημειώθηκαν σε χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου χαλάρωσαν τους περιορισμούς, ανοίγοντας ξανά εστιατόρια, καταστήματα και γραφεία, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους. Η εκτόξευση των κρουσμάτων φαίνεται να συνδέεται με νεότερους, οι οποίοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό στις εξωτερικές τους δραστηριότητες. Η κίνηση αυτή επέφερε αρνητικές συνέπειες με την αύξηση των λοιμώξεων, πράγμα το οποίο θέτει την Ευρώπη σε ευάλωτη θέση. Η αύξηση των αναφερόμενων ποσοστών μόλυνσης ήταν βραδύτερη απ’ότι τον Μάρτιο, όταν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία επλήγησαν ιδιαίτερα από την Covid-19, αλλά τώρα παρατηρήθηκε αύξηση για εβδομάδες.

«Ο ιός δεν κοιμόταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ούτε έκανε διακοπές και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε τώρα», δήλωσε την Τετάρτη η Αντρέα Άμμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Οι θάνατοι στην Ευρώπη μειώθηκαν περίπου απο τέσσερις χιλιάδες στις αρχές Απριλίου σε περίπου τριακόσιες χιλιάδες στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που έκανε το CNNi.

«Έχουμε δει αυτήν την εβδομάδα ότι το ποσοστό κοινοποίησης στις χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ [Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος] και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα 46 ανά 100.000», δήλωσε η Άμμον.

«Μπορεί να θυμάστε ότι σε ένα σημείο βρισκόμασταν ήδη κάτω των 15, οπότε υπάρχει μια αύξηση και αυτή την αύξηση βλέπουμε τώρα για περισσότερες από πέντε εβδομάδες… Είμαστε σχεδόν πίσω στα νούμερα που είχαμε δει τον Μάρτιο».

Η Άμμον υποστήριξε την Τετάρτη, πως η ανάκαμψη παρατηρείται επίσης σε γηραιότερους πληθυσμούς. «Τον Αύγουστο βλέπουμε περισσότερο ότι επηρεάζεται επίσης ένας γηραιότερος πληθυσμός, κάτι που δείχνει ότι έχουμε μια πραγματική αύξηση της μετάδοσης» ανέφερε.

Ο καθηγητής Μαρκ Γουλχαουζ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε στο CNNi ότι ενώ τα αρχικά lockdown βοήθησαν στην επιβράδυνση της ταχέως αυξανόμενης επιδημίας και στη μείωση των αριθμών των κρουσμάτων, «απλώς έσπρωξε το πρόβλημα λίγους μήνες».

«Τώρα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που είχαμε τον Μάρτιο, ότι ο ιός είναι εκεί έξω, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια μεγάλη επιδημία όπως και τον Μάρτιο. Από αυτή την άποψη, δεν προχωρήσαμε καθόλου, εμείς απλά καθυστερήσαμε τα πάντα», είπε.

Σύμφωνα με τον Γουλχάουζ, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί κατά τη σύγκριση των αριθμών των κρουσμάτων, επειδή οι περισσότερες χώρες έχουν τώρα πολύ μεγαλύτερη ικανότητα δοκιμών απ’ότι τον Μάρτιο, αλλά σημείωσε ότι το ποσοστό των δοκιμών που βγαίνουν θετικά αρχίζει επίσης να αυξάνεται.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι χώρες είναι περισσότερο ελεγχόμενες  μπορούν να προχωρούν σε πιο στοχευμένα και τοπικά lockdown, αλλά η προσεκτική παρακολούθηση είναι μείζονος σημασίας.

Όπως είναι γνωστό, τα σχολεία άνοιξαν πρόσφατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σύμφωνα με την Άμμον, μέχρι στιγμής υπήρξαν πολύ λίγες τεκμηριωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων σε σχολεία και τα στοιχεία επί του παρόντος είναι αντικρουόμενα σχετικά με το αν είναι σκόπιμο να κλείσουν τα σχολεία.

ΠΗΓΗ: CNNi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ