Ορκίστηκε και ανέλαβε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

Στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Έπειτα, ο κ. Σαρμάς προχώρησε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέλαβε, επισήμως, τα καθήκοντά του. Είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες και παρέδωσε στον κ. Σαρμά έναν μπλε φάκελο, ώστε να ενημερωθεί για όλα τα τρέχοντα θέματα αλλά και μια επιστολή, η οποία περιγράφει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στη λογική του θεσμικού κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού του ευχήθηκε «καλή δύναμη» για τα καθήκοντά του, του παρέδωσε τον φάκελο ο οποίος περιέχει, όπως είπε, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να εκτελέσει τα καθήκοντά του και να ενημερωθεί για τα τρέχοντα ζητήματα και τις υποχρεώσεις εγχώριες και διεθνείς.

Απαντώντας, ο κ. Σαρμάς τόνισε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα εκτελέσει το έργο της για να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους, έως και τις εκλογές, μέχρι να έρθει ο φυσικός δικαιούχος που θα προκύψει από τη βούληση του λαού.

Ο Ιωάννης Σαρμάς θα ορίσει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα ορκιστεί αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

Τα επικρατέστερα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία “κλειδιά” και θα βοηθήσουν τον κ. Σαρμά να φθάσει έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Η τελική επιλογή ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και αλλαγές.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ στο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία. Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Πρέσβης και έμπερος διπλωμάτης, Βασίλης Κασκαρέλης. Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δούμε τον Χρήστο Κίττα, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παλιός γνώριμος σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, από το 2012 όταν είχε αναλάβει το υπουργείο Υγείας, το οποίο περνά, έστω και προσωρινά, στηνΑναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση.

Για το Υπουργείο Πολιτισμού, ακούγεται ως επικρατέστερο όνομα, ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Όσον αφορά στον κ. Σαρμά, μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων ο κ. Σαρμάς θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο, τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.

Ποιος είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Χρέη νέου, υπηρεσιακού πρωθυπουργού ανέλαβε ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, έως τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

Ο 66χρονος Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω το 1957, είναι έγγαμος (1987) και έχει δύο παιδιά 33 και 34 ετών. Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στη συνέχεια, έκανε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (έτος 1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Η επιλογή του ήταν δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ανέλαβε τον Νοεμβρίου του 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μπορούν να παραμείνουν στις ηγεσίες των δικαστηρίων έως τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα αν το όριο ηλικίας δεν συμπίπτει με αυτό της συνταξιοδότησης, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο αποχώρησης από το δικαστικό σώμα.

Ο κ. Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Το διάστημα 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο “GETTING RESULTS” στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την ειδική έκθεση με τίτλο “GETTING RESULTS” σχετικά με τους οργανισμούς της Ένωσης. Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001). Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία του Ε.Σ. ψηφίστηκε με το νόμο 4700/2020.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ομάδα λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και με την εν συνεχεία εφαρμογή του κανονισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταβλήθηκε ριζικά. Τέλος, μεγάλος είναι ο αριθμός των βιβλίων και των εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος