Οι επικρατέστεροι υπηρεσιακοί υπουργοί μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου – Τα ονόματα που ακούγονται

Τρεις μέρες μετά την αναμέτρηση τους στις εθνικές κάλπες της 21ης Μαΐου, κι ενώ οι θεσμικές διαδικασίες τόσο για τις διερευνητικές εντολές, όσο και για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο – ρεκόρ, οι πέντε αρχηγοί των κομμάτων που εισήλθαν στο Κοινοβούλιο συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στο συμβούλιο που συγκάλεσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών, αναφέρει η προεδρία της Δημοκρατίας.

Το παρασκήνιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Οι επικρατέστεροι υπηρεσιακοί υπουργοί μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου – Τα ονόματα που ακούγονται

Στο πλαίσιο όσων ορίζονται στο άρθρο 37 και μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, οι πέντε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, συμφώνησαν επί των επόμενων τυπικών βημάτων. Οι αρχηγοί εμφανίστηκαν συνεπείς στο ραντεβού τους, με τον Αλέξη Τσίπρα να εισέρχεται πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο, εμφανιζόμενος μάλιστα με αυτοσαρκαστική διάθεση. «Ήρθα νωρίς, πώς το έπαθα, δεν το συνηθίζω» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολούθησαν Κυριάκος Βελόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έστησαν τα πρώτα πηγαδάκια. Τέταρτος στη σειρά έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο νικητής των εκλογών και απερχόμενος πρωθυπουργός δέχτηκε τα συγχαρητήρια του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, είχε μια μάλλον ψυχρή χειραψία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, κι αφού χαιρέτησε τον Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε ν’ ανησυχεί για την καθυστέρηση του πάντα τυπικού Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος τελικά συνάντησε κίνηση στο δρόμο.

Οι αρχηγοί αναχώρησαν σχεδόν ταυτοχρόνως, ενώ Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Βελόπουλος φέρονται να συζήτησαν για το ενδεχόμενο μιας νέας τηλεμαχίας όλων των πολιτικών αρχηγών.

Υπηρεσιακή Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά

«Κ. Πρόεδρε σας κάλεσα διότι όπως θα γνωρίζετε φτάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος, τη λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ανακοίνωσα ήδη ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών προέδρων, να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, που θα διενεργήσει τις εκλογές» είπε η κ. Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά. με τον ίδιο να απαντά: «Κα Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη τιμή. Είναι συνταγματική μου υποχρέωση και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».

Περίπου μιάμιση ώρα μετά τη λήξη της συμβουλίου, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά. Οι αρχηγοί είχαν ενημερωθεί και συμφωνήσει με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας θα ενημερώσουν τους υπηρεσιακούς αντικαταστάτες τους.

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλέξης Τσίπρας, τον Νίκος Ανδρουλάκη και Κυριάκος Βελόπουλος ανέδειξαν την ανάγκη ανάληψης των κομβικών υπουργείων και δη των Εξωτερικών και Άμυνας από πρόσωπα με διακριτή εμπειρία, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προσθέτει ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ο Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας είπε από την πλευρά του: «Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα».

Ο κ. Δημήτρης Μάντζος βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν περνούν μέσα μόνο απ’ τα εκλογικά συστήματα, αλλά και μέσα απ’ την κουλτούρα των συνεργασιών που υπάρχει».

Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ, σχολίασε ότι «ήταν μία θεσμική σύσκεψη για τον σχηματισμό εκλογικής, υπηρεσιακής κυβέρνησης. Οδηγούμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκλογές στις 25 του Ιούνη και εκεί θα δώσουμε όλοι τη μάχη. Προχωράμε δυνατά από τώρα, τα μέλη, οι φίλοι, οι οπαδοί του ΚΚΕ, έτσι ώστε να γίνει ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές».

Ο Ιωάννης Σαρμάς αναμένεται να ορκιστεί το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ οι εκλογές φαίνεται να οριστικοποιούνται για τις 25 Ιουνίου. Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνει η ορκωμοσία των υπουργών και θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις – παραλαβές των υπουργείων.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Τα επικρατέστερα πρόσωπα για τα χαρτοφυλάκια

Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν υπουργεία – κλειδιά μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η τελική επιλογή ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος θα επιλέξει τους συνεργάτες του, έστω και για αυτό το βραχύ διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα ονόματα τη δεδομένη στιγμή -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται αλλαγές- είναι τα εξής:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Καλλιόπη Σπανού

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Βασίλης Κασκαρέλης, Πρέσβης ε.τ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Χαράλαμπος Λαλούσης, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Χρήστος Κίττας, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Ευάγγελος Τουρνάς

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ; Κάτια Αντωνιάδη, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παντελάκης, Λίνα Μπεθάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος