Μαραθώνιος στην έδρα του ΟΗΕ – Ξέσπασμα Ερντογάν πριν από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΓΣ

Την παραβατικότητα της Άγκυρας έθεσε στο επίκεντρο των πυκνών διπλωματικών του επαφών στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας απηύθυνε ο πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται η ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το Κυπριακό και η ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά ήταν στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες- Μητσοτάκη την ώρα που η Τουρκία έσπασε την εικόνα αποκλιμάκωσης με παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης.

«Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο. Και αυτό είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Επομένως δείχνουμε στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε  επιθετική ρητορική ή σε αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερντογάν: «Η Αμερική δεν φέρεται τίμια»

Κατά μέτωπο επίθεση εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ με τις οποίες , όπως είπε οι σχέσεις δεν είναι πλέον υγιείς, ενώ απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν είπε ότι έκαναν κακή αρχή σε αντίθεση με τους τρεις προκατόχους του (Μπους, Ομπάμπα, Τραμπ).

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναχώρησε τελικά εκνευρισμένος χωρίς να πετύχει μία συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, την οποία επιθυμούσε διακαώς, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε ήδη στο επίκεντρο του δείπνου που είχε ο πρωθυπουργός με τον Σαρλ Μισέλ, παρουσία μεταξύ άλλων του Ζοσέπ Μπορέλ και του Αυστριακού καγκελάριου.

Η Αθήνα επέδειξε την αποφασιστικότητά της με την ανανέωση της navtex για έρευνες ανατολικά της Κρήτης, ενώ στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του χάρτη με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που παρανόμως έφτασαν μόλις 10 ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού.

Η κυβέρνηση πάντως δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του λεγόμενου «Σπιτιού της Τουρκίας».

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ακυρώνεται η ξενάγηση Μητσοτάκη από τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

Τα ενεργειακά και η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κυριαρχούν στην ατζέντα της τριμερούς μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Την ώρα που η Τουρκία κάνει επίθεση φιλίας και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιιράτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο νέο κτίριο των ΗΑΕ για ξενάγηση ενώ ο Νίκος Δένδιας συνομιλούσε με τον υπουργό Βιομηχανίας των Εμιράτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων, με τον πρόεδρο της Microsoft, καθώς και με αμερικανούς επενδυτές, ενώ ακολουθεί συνάντηση με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι.

Oι επαφές του πρωθυπουργού συνεχίστηκαν και με οργανωσεις της Εβραϊκής Κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και με τους επικεφαλής του American Jewish Committee και AIPAC.

Μήνυμα του Πρωθυπουργού στην ψηφιακή σύνοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στη σύνοδο που διοργάνωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητοστάκης δήλωσε «περήφανος για τον ρόλο που ήδη έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στην διεθνή προσπάθεια να χτιστεί ένα παγκόσμιο τείχος ανοσίας».

Από την Ουκρανία έως τη Ρουάντα, από τη Λιβύη έως την Ιορδανία, έχουμε δωρίσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι στιγμής και έπονται 1 εκατομμύριο δόσεις ακόμα τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η θέσπιση ενός Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας θα πρέπει να είναι μέρος της απάντησης, προωθώντας καλύτερο συντονισμό μεταξύ κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών.

«Ως παγκόσμια κοινότητα έχουμε υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες από την πανδημία, αλλά επίσης κατακτήσαμε νέες «κορυφές» στα πεδία της έρευνας, της ανάπτυξης και των επιστημονικών επιτευγμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζaνετάκος

Αποστολή: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος