Κίεβο: Να δεχτεί η Μόσχα διαπραγματεύσεις για τη Μαριούπολη – «Προσπαθούν να αποτελειώσουν αμάχους και υπερασπιστές»

Η Ουκρανία πρότεινε «ειδικό» γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για το χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ώστε να συζητηθεί η τύχη των αμάχων και των Ουκρανών στρατιωτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη αυτή, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα, ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και τους περισσότερους από 1.000 πολίτες που κρύβονται στο εργοστάσιο, μολονότι την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κρίνει μη αναγκαία την συγκεκριμένη επιχείρηση».

Ρωσικό σφυροκόπημα και ανήμερα του Πάσχα

Ο πόλεμος που μαίνεται χωρίς ανάπαυλα έθεσε και την Οδησσό στο χάρτη της φρίκης με ένα  μωρό τριών μηνών να συγκαταλέγεται στους οκτώ νεκρούς από την πυραυλική επίθεση που άφησε και 18  τραυματίες. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αρκέστηκε μόνο να πει ότι στόχος του ήταν στρατιωτική εγκατάσταση στην Οδησσό.

‘Ενα παιδί εμφανίστηκε να ζητάει να ξαναδεί τον ήλιο,  σε βίντεο για τους αμάχους που φέρεται να κρύβονται στο Αζοφστάλ. Στο ίδιο βίντεο, μια γυναίκα δηλώνει ότι βρίσκεται 50 ημέρες στα υπόγεια του Azofstal.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι θα ακυρώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, «εάν σκοτωθούν οι τελευταίοι υπερασπιστές του πολύπαθου λιμανιού της Μαριούπολης».

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί  στο Κίεβο με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών και επίσης τον υπουργό ‘Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισε: «Δεν μπορείτε να έρθετε σε εμάς με άδεια χέρια σήμερα, και δεν περιμένουμε απλά δώρα ή κάποιου είδους κέικ – περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένα όπλα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε και για στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό ότι εξαναγκάζει σε στρατολόγηση αμάχους στα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Η Ρωσία συνεχίζει τις δραστηριότητες των αποκαλούμενων στρατοπέδων, ιδιαίτερα κοντά στη Μαριούπολη. Στην πραγματικότητα, είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως αυτά που έφτιαξαν οι Ναζί στο παρελθόν. Οι Ουκρανοί από αυτά τα στρατόπεδα -οι επιζώντες- μεταφέρονται στα κατεχόμενα εδάφη και στη Ρωσία».

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, ενώ κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να ανοίξει.

Το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται και στα ανατολικά στην περιφέρεια του Ντονμπάς. Στο Λουχάνσκ ο κυβερνήτης ανακοίνωσε τον θάνατο οκτώ αμάχων και ακόμη δύο παιδιών στο  Ντονιέτσκ.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ρωσική πολιορκία και βόρεια στην πόλη του Χαρκόβου.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοινώνει επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στις μεθοριακές περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος