Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το “υπερόπλο” της Ε.Ε. απέναντι στην κρίση από την πανδημία

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στις 18 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το “υπερόπλο” της -όπως το χαρακτηρίζουν- απέναντι στην κρίση από την πανδημία, δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV 100).

Το “υπερόπλο” αυτό, θα είναι ευρωπαϊκό, θα έχει το κέντρο βάρους του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα μπορεί να βασίζεται σε ρευστότητα και πόρους, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μέχρι τώρα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός έφτανε στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ, ενώ εδώ μπορεί να φτάσουμε και στο 2%», είπε ο κ. Σχοινάς.

Υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και να μπει άμεσα σε λειτουργία, διότι, όπως είπε, υπάρχουν επιχειρήσεις και κλάδοι της οικονομίας που δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σημείωσε, θα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει περισσότερο χώρες, όπως η Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά: «Επειδή η απειλή είναι πρωτοφανής πρέπει και η απάντηση να είναι πρωτοφανής. Ετοιμάζουμε και θα δημοσιεύσουμε τις επόμενες μέρες ένα μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης ένα ευρωπαϊκό “υπερόπλο” το οποίο θα βοηθήσει όλη την Ευρώπη συνολικά να βγει από αυτή τη συμμετρική κρίση, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα να βοηθήσει λίγο περισσότερο εκείνα τα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, η οποία λόγω του αντίκτυπου που έχει ο τουρισμός και η ναυτιλία, τομείς κατ’ εξοχήν εκτεθειμένοι στην κρίση, θα χρειαστεί και περισσότερη προσπάθεια, περισσότερη βοήθεια».

Σε ερώτηση για την πρόταση περί έκδοσης ευρωομολόγου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παρατήρησε πως ο δημόσιος διάλογος γύρω από την ορολογία του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έκανε καλό στην Ευρώπη και ζήτησε «να αφήσουμε στη άκρη την κουβέντα για τους όρους και να επικεντρωθούμε στην ουσία για την ανάκαμψη».

Ο κ. Σχοινάς συνέστησε ψυχραιμία στους δυσαρεστημένους και σε όσους ασκούν κριτική στην Ε.Ε. για την αντίδραση της απέναντι στην κρίση από την πανδημία εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα βγει πιο ισχυρή και από αυτή τη μάχη.
«Εγώ θα συνιστούσα περισσότερη ψυχραιμία σε όλους αυτούς που εδώ και δεκαετίες προβλέπουν το τέλος της Ευρώπης», είπε και συνέχισε: «Η Ευρώπη νομίζω ότι χρειάζεται και κάποιο στοιχείο κρίσης για να προχωρήσει. Νομίζω ότι το DNA της Ευρώπης είναι φτιαγμένο για τις κρίσεις. Ο μεγαλύτερος εχθρός της είναι η ακινησία. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ακόμα μια ευκαιρία για να καταδειχθεί αυτό που ήδη μάθαμε από προηγούμενες κρίσεις. Ότι κανένα κράτος μέλος, μεγάλο ή μικρό, παλιό ή καινούργιο στην Ε.Ε. μπορεί να από μόνο του να έχει τις λύσεις και τις απαντήσεις σε τέτοιες κρίσεις και απειλές. Είναι νομοτέλεια η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από αυτή την κρίση και θα ήθελα σε όσους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα για το μέλλον της Ευρώπης να τους ζητήσω να κρίνουν την Ευρώπη όχι από το πόσες φορές κλονίστηκε, αλλά από το πόσες φορές και πόσο γρήγορα κατάφερε να σηκωθεί όρθια και να ξανασταθεί στα πόδια της».
Ο κ. Σχοινάς δήλωσε πως ως Έλληνας Επίτροπος αισθάνεται πολύ υπερήφανος για τη διαχείριση της κρίσης από την Ελλάδα, διότι κατέστη ένα ευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο υπόδειγμα σωστής διαχείρισης.

Μίλησε για «ελληνικό θαύμα» στην πανδημία και για μια «προίκα» της Ελλάδας, ένα κεφάλαιο που τοκίζεται. Τόνισε πως αυτό οφείλεται στην πολιτική και διοικητική επάρκεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, την οποία χαρακτήρισε διαφορετική από ότι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος