Επέτειος 77 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας – Δείτε την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη (video)

Στην έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στο πλαίσιο του εορτασμού της 77ης επετείου απελευθέρωσης των Αθηνών από τα στρατεύματα κατοχής βρέθηκε σήμερα η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η στιγμή που αντήχησε ο εθνικός ύμνος θυμίζοντας εκείνο πρωινό της 12ης Οκτωβρίου 1944, ήταν στιγμή δέους.

Σε δήλωσή της, η κα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή, μια λαμπρή και χαρμόσυνη ημέρα για το λαό μας. Η 12η Οκτωβρίου του 1944 υπήρξε ορόσημο ελπίδας και ανάτασης, σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «μια ημέρα τιμής και μνήμης όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, αλλά και απερίφραστης καταδίκης για τους υποστηρικτές και τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού».

Νωρίτερα και άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε την έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Δείτε το βίντεο

Μήνυμα για την 77η επέτειο απελευθέρωσης των Αθηνών από τα στρατεύματα κατοχής ανήρτησε στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«77 χρόνια από το τέλος της μακράς νύχτας της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα και το ξημέρωμα της «πιο όμορφης, πιο ελαφριάς μέρας του κόσμου», όπως έγραψε ο Γ. Σεφέρης. Η Ελλάδα ήταν και πάλι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Ήταν σαν σήμερα στις 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη, 09:45 το πρωί. Τμήμα του γερμανικού στρατού καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και λίγο αργότερα ένας στρατιώτης υποστέλλει τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης. Οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής αποχωρούν από την πρωτεύουσα. Ύστερα από 1264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη.

H Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς. Ο λαός της πρωτεύουσας κατεβαίνει στους δρόμους και πανηγυρίζει την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη και την έπαρση της γαλανόλευκης σημαίας.

Εβδομήντα εφτά (77) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Απελευθέρωση της Αθήνας. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Σερντάρη «Η Απελευθέρωση της Αθήνας», παραγωγής 1987, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά κινηματογραφικά ντοκουμέντα και για πρώτη φορά πρωταγωνιστές των γεγονότων μιλούν για τα γεγονότα εκείνα.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος