12 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Αθήνας – Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ

12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη, 09:45 το πρωί. Τμήμα του γερμανικού στρατού καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και λίγο αργότερα ένας στρατιώτης υποστέλλει τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης.  Οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής αποχωρούν από την πρωτεύουσα. ‘Υστερα από 1264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη.

77 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Απελευθέρωση της Αθήνας. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Σερντάρη «Η Απελευθέρωση της Αθήνας» (παραγωγής 1987), το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά κινηματογραφικά ντοκουμέντα και για πρώτη φορά πρωταγωνιστές των γεγονότων μιλούν για τα γεγονότα εκείνα.

Ντοκιμαντέρ με θέμα την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την πόλη της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944. Προηγείται ιστορική αναδρομή στα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περίοδο της Κατοχής, με αναφορά στα κατοχικά δάνεια και την οικονομική αφαίμαξη που επέβαλαν οι Ναζί στην Ελλάδα.

Ακόμη, γίνεται λόγος  για τη συγκρότηση των πολιτικών και των στρατιωτικών αντιστασιακών οργανώσεων και στη σύσταση της Π.Ε.Ε.Α., της Κυβέρνησης του Βουνού. Ακολούθως,  για τις διαβουλεύσεις που γίνονταν προς εξεύρεση πολιτικής λύσης σχετικά με τη διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά την απελευθέρωσή της, και τις τελικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν (Διάσκεψη Λιβάνου, Συμφωνία Καζέρτας). Ο Άγγελος Αγγελόπουλος, μοναδικός επιζών, μέλος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υφυπουργός Οικονομικών, μέλος της ΠΕΕΑ και απεσταλμένος στη Διάσκεψη του Λιβάνου,  αναφέρεται στην κρίση μεταξύ Κυβέρνησης του Καΐρου και Κυβέρνησης του Βουνού και στο ρόλο των ξένων συμμάχων. Τα γεγονότα της διάσκεψης της Καζέρτας αφηγείται ο Κώστας Δεσποτόπουλος, νομικός και διπλωματικός σύμβουλος Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ, εκπρόσωπος στη Διάσκεψη Καΐρου και Καζέρτας.

Επίσης, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, παρουσιάζονται οι προσπάθειες που έγιναν μεταξύ Γερμανών και αντιστασιακών οργανώσεων για απρόσκοπτη αποχώρηση των πρώτων από την Αθήνα. Μιλούν ο Σπύρος Κωτσάκης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην περιοχή Αθηνών, ο Παυσανίας Κατσώτας, αντισυνταγματάρης-στρατιωτικός σύμβουλος του Γεωργίου Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή και στην Καζέρτα και στρατιωτικός διοικητής Αθηνών, αμέσως μετά την άφιξη της κυβέρνησης,  και ο Ιωάννης Γεωργάκης, νομικός  σύμβουλος και γραμματέας Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.

Μνήμες από τις ημέρες της Απελευθέρωσης αφηγούνται η ηθοποιός  ‘Αννα Συνοδινού, μέλος αντιστασιακής οργάνωσης νεολαίας, ο Πέτρος Ρούσσος, συγγραφέας-ιστορικός και μέλος Πολιτικού Γραφείου ΚΚΕ, ο οποίος έλαβε μέρος στη Διάσκεψη του Λιβάνου, και ο Γεώργιος Κορωναίος επικεφαλής τιμητικού αποσπάσματος ΕΛΑΣ. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα αρχείου στα οποία αποτυπώνονται οι αυθόρμητοι λαϊκοί πανηγυρισμοί των Αθηναίων για την Απελευθέρωση, καθώς και οι επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με την επιστροφή της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στις 18/12/1944.

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Βαγγέλης Σερντάρης

Ιστορική-δημοσιογραφική επιμέλεια: Φοίβος Οικονομίδης

Έτος παραγωγής: 1987

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής: 12/10/1987

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος