Δύο νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές από την κακοκαιρία στην Αγ. Πελαγία – Αποκαρδιωτική η εικόνα και στη Σητεία

Μια 48χρονη, μητέρα δύο παιδιών, είναι το δεύτερο θύμα της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε το πρωί του Σαββάτου την Αγία Πελαγία και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε όλη την παράκτια περιοχή. Η σορός της άτυχης γυναίκας βρέθηκε από τον ίδιο τον άντρα της που βούτηξε στα λασπόνερα, εκεί όπου την παρέσυρε ο ορμητικός χείμαρρος και την εντόπισε το drone της πυροσβεστικής.

«Δεν το περίμενε κανείς αυτό το πράγμα. Φύγανε να έρθουν να κάτσουν 2-3 ώρες να μαζέψουν πέντε σακούλες, σκουπίδια, πέντε χαρτόνια, είδαν τον καιρό να βρέχει, είδαν το νερό να έρχεται εκεί που δουλεύουν, από εκεί ερχόταν το νερό, και φύγανε. Έπρεπε να φύγουν πιο γρήγορα», δήλωσε ο σύζυγος του θύματος Μιχάλης Σηφάκης.

Μαζί με το γιο του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταφέρουν να σώσουν τη σύζυγό του και τον 50χρονο που βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το κόκκινο ΙΧ του άτυχου φωτογράφου παρασύρθηκε από τον ορμητικό χείμαρρο.

«Με πήρε, έκλαιγε, μου ’λεγε κινδυνεύουμε. Πήγαμε με το γιο μου με σχοινί, δεμένοι και οι δύο. Αντικρίσαμε το αμάξι του Κώστα, βούτηξα, με τράβηξε το νερό κάτω κι ευτυχώς με τράβηξαν ο γιος μου και κάποιοι άλλοι άνθρωποι πάνω. Βρήκαμε τον Κώστα στη θέση του οδηγού», είπε ο κ. Σηφάκης.

Με το πρώτο φως της ημέρας, οι έρευνες Πυροσβεστικής, Λιμενικού, Αστυνομίας αλλά και εθελοντών, συνεχίστηκαν σε μεγάλη κλίμακα για τον εντοπισμό της άτυχης γυναίκας. Σκάφη με δύτες της ΕΜΑΚ και του Λιμενικού χτένιζαν τη θαλάσσια περιοχή, ώσπου το drone της Πυροσβεστικής εντόπισε τη σορό, γύρω στις 9.30 το πρωί.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Γιώργος Παπαδάκης

Βιβλική καταστροφή και στη Σητεία

Η βιβλική καταστροφή σάρωσε και τη Σητεία. Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε υποδομές, δρόμους, σπίτια, καταστήματα και σχολεία.

«Μηχανάκια αυτοκίνητα όλα στη θάλασσα πήγαν. Ξεκινάμε πάλι από την αρχή ο θεός να μας δώσει κουράγιο. Αν δείτε πως κατέβαζε τα φορτηγά τα 4Χ4 ήταν απίθανο πράγμα. Το φορτηγό της εταιρίας 5 τόνους και ο οδηγός ήταν μέσα πλημμυρισμένος, πατούσε τα φρένα και τον γλιστρούσε», ανέφερε στην ΕΡΤ αντιπρόσωπος εταιρείας ταχυμεταφορών.

«Οι κόποι μιας ζωής καταστρέφονται, τα πάντα, τίποτα δεν έχει μείνει. Έφυγα από εδώ το παράτησα και πήγα σπίτι γιατί έμπαινε το νερό και πλημμύρισε το σπίτι και είχα τη γυναίκα μου με τα τρία τα παιδιά», είπε ιδιοκτήτης καταστήματος.

Στήριξη και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές.

«Εμείς σαν Υπ. Εσωτερικών θα διαθέσουμε άμεσα 400.000€ στον δήμο Μαλεβιζίου για να προχωρήσει τους καθαρισμούς και τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να είναι λειτουργική η πόλη και η κοινότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα αρχίζουν οι αυτοψίες σε επιχειρήσεις και καταστήματα.

«Άμεσα και όσο πιο δίκαια να φτάσουν οι αποζημιώσεις, η στήριξη της πολιτείας στους δικαιούχους, το έχουμε κάνει και αλλού άλλωστε το κάνουμε και εδώ και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με γοργούς ρυθμούς», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για την κρατική αρωγή για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Η κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να επουλώσει τις πληγές από την πρωτοφανή κακοκαιρία», σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μέρος των εσόδων από την δημοπρασία των δύο μεταλλίων του Αλέξανδρου Νικολαΐδη θα διατεθούν στους πλημμυροπαθείς της φονικής κακοκαιρίας όπως ανακοίνωσε η σύζυγος του σπουδαίου ολυμπιονίκη που έχασε την μάχη με τον καρκίνο πριν από λίγες ημέρες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαδάκης, Ιάσων Ταυλάς

Επιμέλεια: Βαλέρια Δολαψάκη

Θα χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθούν τα προβλήματα

Ένα 24ωρο μετά την φονική καταιγίδα, οι κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Θα χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθούν τα προβλήματα, όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Σταυρούλα Κατσουλάκη. Ωστόσο, το παρήγορο είναι ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της Αγ. Πελαγίας, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της τουριστικής περιοχής φαίνεται να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί τουρίστες ακόμη και αυτήν την περίοδο που έχουν επιλέξει να μην φύγουν.

Ο παιδικός σταθμός της Αγ. Πελαγίας δεν θα λειτουργήσει την Δευτέρα, τα σχολεία όμως του δήμου Αλεβιζίου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος