Κρήτη: Μετρούν πληγές και θρηνούν νεκρούς – «Τίποτα όρθιο» σε Αγία Πελαγία, Σητεία

Δύο νεκρούς και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία που έπληξε τη βόρεια Κρήτη, καθώς η 48χρονη γυναίκα που αγνοούνταν βρέθηκε νεκρή το πρωί μέσα στη θάλασσα. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές τόσο στην Αγία Πελαγία και στη Λυγαριά Ηρακλείου όσο και στη Σητεία Λασιθίου, που κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι έρευνες συνεχίζονται και γίνονται προσπάθειες ανάσυρσης περισσοτέρων από 10 οχημάτων που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας.

Οι πληγείσες περιοχές θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία μετά το πέρασμά του χειμάρρου τον οποίο περιγράφουν οι κάτοικοι της περιοχής σαν «έκρηξη». Διήρκεσε μισή ώρα λένε και η μεγάλη καταστροφή χρειάστηκε μόλις 7 με 8 λεπτά. Σώθηκαν άνθρωποι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, περιγράφουν. Ξαφνικά ολόκληρα καταστήματα βρέθηκαν στη θάλασσα, όπως λένε χαρακτηριστικά, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στα ανοιχτά ακόμα και από απόσταση ενός χιλιομέτρου.

«Εάν βλέπεις ένα δάσος καμένο, δεν περιμένεις να βρεις η ζωή» – Το χρονικό της τραγωδίας στην Αγία Πελαγία

Σε ένα από αυτά και οι δυο άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί, χθες ο 50χρονος φωτογράφος και σήμερα η 48χρονη συνεπιβάτιδα και οικογενειακή του φίλη. Εκείνος εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητο σε ένα αντιπλημμυρικό κανάλι όπου και βρέθηκε, ενώ η γυναίκα που προφανώς πανικοβλήθηκε από τις συνθήκες που επικρατούσαν, βγήκε από το αυτοκίνητο και παρασύρθηκε από τον χείμαρρο.

Το σώμα της άτυχης γυναίκας εντοπίστηκε το πρωί από τους χειριστές του drone της πυροσβεστικής, απέναντι από το σημείο, όπου ο ορμητικός χείμαρρος έφτασε στη θάλασσα, ανάμεσα σε πλήθος φερτών υλικών. Η σορός της έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για νεκροψία νεκροτομή και βεβαίως και για την επίσημη ταυτοποίησή της.

Τραγικές φιγούρες ο σύζυγος και τα παιδιά της. Ο σύζυγός της από την πρώτη στιγμή, παρών έψαχνε. Χθες,  δεμένος με σκοινιά, ενόσω ακόμα το αυτοκίνητο -στο οποίο η άτυχη γυναίκα επέβαινε με οικογενειακό τους φίλο- ήταν θαμμένο σε νερό και λάσπη, το προσέγγισε για να τους βρει και εντόπισε νεκρό τον 50χρονο φωτογράφο εγκλωβισμένο στην θέση του οδηγού. Σήμερα δεν σταμάτησε να παρακολουθεί τις έρευνες των δυτών της  ΕΜΑΚ που βουτούσαν στα θολά από την λάσπη νερά της Αγίας Πελαγίας, ψάχνοντας κάποιο ίχνος της συζύγου του. Μάλιστα μπήκε στη θάλασσα αναζητώντας τη γυναίκα του.

«Εγώ την είδα πρώτος. Του είπα του παιδιού το σώμα της είναι, μου λέει όχι είναι ένα μαξιλάρι ροζ. Μετά την είδαν τα παιδιά που πήγαν κοντά, λέει, αυτή είναι. Την γυρίσανε. Είχα καταλάβει ότι προς τα εκεί θα πήγαινε, το ρεύμα. Ή ήμουν σίγουρος ότι κάποιο σίδερο την βούτηξε και την είχε μέσα στο νερό. Την είχε κανένα αμάξι κάτω» είπε. «Δεν το περίμενε κανείς αυτό το πράγμα. Φύγανε να έρθουν να κάτσουν 2-3 ώρες να μαζέψουν πέντε σακούλες, σκουπίδια, πέντε χαρτόνια, είδαν τον καιρό να βρέχει, είδαν το νερό να έρχεται εκεί που δουλεύουν, από εκεί ερχόταν το νερό, και φύγανε. Έπρεπε να φύγουν πιο γρήγορα» είπε συντετριμμένος.

Το φοβόσασταν αυτό που έγινε; ρωτήθηκε από δημοσιογράφους «Εάν βλέπεις ένα δάσος καμένο περιμένεις να βρεις η ζωή;» ήταν η απάντησή του.

Ανυπολόγιστες ζημιές και στη Σητεία

Ανυπολόγιστες ζημιές και στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Σητείας. Πνίγηκε στη λάσπη το κέντρο της πόλης. Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους. «Από το πρωί καταγράφεις τον πόνο τόσο. Έχει πνιγεί η φωνή τους. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν τον πόνο, βιώνουν όλη αυτή την κατάσταση, η οποία εξελίχθηκε μέσα σε μισή ώρα. Σε μισή ώρα καταστράφηκαν τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της Σητείας» περιγράφει ο ρεπόρτερ Ιασων Ταβλας. Αυτοκίνητα έχουν γίνει μια άμορφη μάζα από σίδερα. Σε μια πλευρά περίπου 9 αυτοκίνητα είναι το ένα πάνω στο άλλο. Εκτιμάται ότι συνολικά πάνω από 70 με 80 αυτοκίνητα είναι κατεστραμμένα  στο κέντρο της Σητείας, στο λιμάνι, στο όμορφο λιμάνι της Σητείας, χτυπημένα το ένα πάνω στο άλλο.

Η εικόνα, είναι αυτή της ολικής καταστροφής .

Δέσμη μέτρων στήριξης

Την ίδια ώρα, κάτοικοι και επιχειρηματίες προσπαθούν να απομακρύνουν από τις ιδιοκτησίες τους λάσπες, μπάζα και τα φερτά υλικά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων για τις κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και σε σημεία του Βόρειου Οδικού Αξονα.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει άμεση στήριξη στο Δήμο Μαλεβιζίου με 400.000 ευρώ και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες μέσω της κρατικής αρωγής. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των δύο θυμάτων και  ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους πληγέντες «προκειμένου να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους».

Θα ξεκινήσουμε άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών, έχει ξεκινήσει ήδη η καταγραφή τους από κλιμάκια της περιφέρειας και το Υπουργείο Υποδομών συνδράμει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να έχουμε την ταχύτερη αποκατάσταση, σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν «με άμεσο και δίκαιο τρόπο».

Ρεπορτάζ Σταυρούλα Κατσουλάκη, Ιάσων Ταβλας, Γώργος Παπαδάκης – Βίντεο, Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος