3.961 επιπλέον θάνατοι και 83.386 νέα κρούσματα ανά την υφήλιο-Μείωση σε Βρετανία-Ιταλία

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 204.696 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μέχρι τις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί περισσότερα από 2.929.630 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 193 χώρες και εδάφη. Τουλάχιστον 797.800 από αυτούς τους ασθενείς έχουν πλέον αναρρώσει.

Από χθες μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν 3.961 νέοι θάνατοι και 83.386 νέα κρούσματα.

Ιταλία: Μικρός περιορισμός των κρουσμάτων

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο περιορίζεται ελαφρά (33 λιγότερα κρούσματα) ενώ, παράλληλα, καταγράφεται εντυπωσιακή μείωση των νεκρών: πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με την Ιταλική Πολιτική Προστασία έχασαν την ζωή τους 155 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για 23η ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Παράλληλα έχει αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των καθημερινών τεστ για την ανίχνευση του ιού. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε στην πρόοδο που επιτελείται στην καταπολέμηση του ιού και στην προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα και την επίσημη έναρξης της «δεύτερης φάσης», της λεγόμενης «συνύπαρξης με τον ιό», από τις 4 Μαΐου.

ΗΠΑ: Άλλες πέντε Πολιτείες ετοιμάζονται να άρουν τα μέτρα την ώρα που οι νεκροί ξεπέρασαν τους 54.000

Το Κολοράντο, το Μισισίπι, η Μινεσότα, η Μοντάνα και το Τενεσί, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Πολιτειών, θα αρχίσουν το πείραμα της επανεκκίνησης της οικονομίας, χωρίς όμως να διαθέτουν την υποδομή για διαγνωστικές εξετάσεις και ιχνηλάτιση των επαφών, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση των μολύνσεων. Η Τζόρτζια, η Οκλαχόμα, η Αλάσκα και η Νότια Καρολίνα έχουν ήδη κάνει τα βήματα για να ξανανοίξουν την οικονομία τους.

Οι άνευ προηγουμένου περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας οδήγησαν 26,5 εκατομμύρια Αμερικανούς –αριθμός ρεκόρ– να προσφύγουν στο ταμείο ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου.

Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος ασθενής απεβίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων (956.292) όσο και θανάτων (54.175 ). Τουλάχιστον 106.366 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν η Ιταλία (26.644 θάνατοι σε σύνολο 197.675 κρουσμάτων), η Ισπανία (23.190 θάνατοι, 207.634 κρούσματα), η Γαλλία (22.856 θάνατοι, 162.100 κρούσματα) και η Βρετανία (20.732 θάνατοι, 152.840 κρούσματα).

Από το άλλο Σάββατο θα μπορούν να βγαίνουν για να αθλούνται οι Ισπανοί, που 45 ημέρες εγκλωβισμένοι μηχανεύονται τρόπους για να σπάσουν την καραντίνα. Κάποιος έβγαλε βόλτα το χρυσόψαρο, νεαρός πέρασε λουρί σε κότα, κύριος πήγε κατσικάκι να βοσκήσει στο κοντινό πάρκο, ενώ άλλος βρέθηκε να δίνει εξηγήσεις για το κουρδιστό σκυλάκι. Μέχρι και δεινόσαυροι ντύθηκαν για να βγουν από το σπίτι.

Βρετανία: Εντυπωσιακή μείωση στον αριθμό των θανάτων

Άλλοι 413 άνθρωποι προστέθηκαν σήμερα στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων του νέου κορονοϊού στη Βρετανία, ο χαμηλότερος αριθμός από τα τέλη Μαρτίου, ενώ χθες αναφέρθηκαν 813 νεκροί. Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται αφορούν μόνο τα νοσοκομεία και, επιπροσθέτως, μπορεί να περιλαμβάνουν θανάτους που έχουν σημειωθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα και όχι το τελευταίο 24ωρο.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε σήμερα στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, στην πρωθυπουργική κατοικία, αφού παρέμεινε επί μία εβδομάδα σε νοσοκομείο και δύο εβδομάδες στο Τσέκερς, στην εξοχική κατοικία του, προκειμένου να αναρρώσει από την Covid-19, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Ολλανδία: Βιζόν σε δύο εκτροφεία βρέθηκαν θετικά στον νέο κορονοϊό

Οι αρχές απέκλεισαν σήμερα δύο εκτροφεία βιζόν στη νότια Ολλανδία, αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα ζώα ήτα θετικά στον νέο κορονοϊό και πιθανότατα μολύνθηκαν αφού ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους.«Πολλοί εργαζόμενοι στο εκτροφείο εμφάνιζαν συμπτώματα του κορονοϊού, πιστεύουμε επομένως ότι τον μετέδωσαν στα ζώα», ανακοινώθηκε.

Τα εκτροφεία αυτά βρίσκονται στις κωμοπόλεις Γκέρμετ-Μπάκελ και Λάαρμπεκ, στα ανατολικά της Αϊντχόβεν, στη Βόρεια Βραβάντη, μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Στην Ολλανδία τα κρούσματα σε ανθρώπους ανέρχονται στα 37.000 και οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.400.

Μάλτα: Κανένα νέο κρούσμα

Η Μάλτα δεν είχε κανένα νέο κρούσμα της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η κρίση και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να χαλαρώνει μερικούς από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να συγκρατηθεί ο κορονοϊός, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κρις Φιρν. “Αποφάσεις για την άρση μέτρων θα ληφθούν με βάση την επιστήμη και τους αριθμούς”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Η Μάλτα, με πληθυσμό περίπου μισού εκατομμυρίου, εντόπισε το πρώτο κρούσμα Covid-19 στις 7 Μαρτίου και έκτοτε έχει αναφέρει σχεδόν 450 κρούσματα. Τέσσερις ηλικιωμένοι ασθενείς με ιατρικές επιπλοκές απεβίωσαν.

Η Ευρώπη μέχρι σήμερα μετρά 124.091 θανάτους σε σύνολο 1.368.407 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 56.811 θανάτους (1.002.932 κρούσματα), η Ασία 7.993 θανάτους (201.605 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 7.985 θανάτους (162.066 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 6.296 θανάτους (155.102 κρούσματα), η Αφρική 1.412 θανάτους (31.514 κρούσματα) και η Ωκεανία 108 θανάτους (8.013 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει επισήμως 82.827 κρούσματα (11 νέα) και 4.632 θανάτους (κανέναν το τελευταίο 24ωρο). Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 77.394.

*Ο απολογισμός συντάσσεται με βάση δεδομένα που συλλέγουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές και από πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου
Σχετική είδηση:Γερμανία: Θετικοί στον ιό έσπασαν την καραντίνα- Εξετάζονται 450 άτομα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος