Γερμανία: Θετικοί στον ιό έσπασαν την καραντίνα- Εξετάζονται 450 άτομα

Σε τεστ για τον κορονοϊό υποβάλλονται από το πρωί περίπου 450 άτομα, ένοικοι συγκροτήματος διαμερισμάτων στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, τα οποία ήρθαν σε επαφή με δύο οικογένειες συνοίκων τους που πάσχουν από κορονοϊό και έσπασαν την καραντίνα.

Στην πόλη Γκρέφενμπροϊχ, κοντά στην Κολωνία, οι υγειονομικές αρχές της περιοχής, διεξάγουν από το πρωί τεστ σε όλους τους ενοίκους συγκροτήματος 117 διαμερισμάτων, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα οκτώ άτομα, μέλη δύο οικογενειών που ζουν στο κτίριο και είχαν τεθεί σε κατ’οίκον καραντίνα επειδή είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, έχουν μεταδώσει την Covid-19 σε κάποιους από τους γείτονές τους, καθώς κυκλοφορούσαν κανονικά και μάλιστα χωρίς να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Τα οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί σε κλειστό ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ είναι ακόμη άγνωστο εάν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ή άλλες κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές του κρατιδίου, οι ένοικοι του κτιρίου απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, τουλάχιστον μέχρις ότου είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων – πιθανότατα την Τρίτη – , ενώ, εφόσον διαπιστωθεί υψηλός αριθμός κρουσμάτων, θα επιβληθεί αυστηρή καραντίνα δύο εβδομάδων σε όλους τους ενοίκους.

Οι εξετάσεις γίνονται «πόρτα-πόρτα» από 115 στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών και του Ερυθρού Σταυρού. Επιτόπου βρίσκονται και διερμηνείς, καθώς στο συγκρότημα ζουν άτομα 24 εθνικοτήτων.

Χθες, διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων εν μέσω της πανδημίας και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

«Θέλω πίσω τη ζωή μου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Προστατεύστε τα συνταγματικά δικαιώματα», «Η ελευθερία δεν είναι τα πάντα αλλά χωρίς ελευθερία τα πάντα είναι τίποτα» και «Μπαμπά, τι είναι φιλί;».

Η αστυνομία ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι συνελήφθησαν πάνω από 100 διαδηλωτές.

Eφαρμογή των Google και Apple για την ιχνηλάτιση φορέων

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να υποστηρίξει τελικά μια εφαρμογή ιχνηλάτησης των φορέων του κορωνοϊού με τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από τις Google και Apple, εγκαταλείποντας μια εθνική λύση που επικρίθηκε επειδή δεν προστατεύει την ιδιωτική ζωή.

Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες που αναζητούν τρόπους να προφυλαχθούν από μια αναζωπύρωση της επιδημίας κατά τη χαλάρωση του lockdown, μελετούν αυτού του τύπου τους μηχανισμούς που βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth, η οποία επιτρέπει στα smartphones να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Μέχρι τώρα το Βερολίνο είχε επιλέξει μια πανευρωπαϊκή εφαρμογή γνωστή με την ονομασία PEPP-PT, η οποία έχει αναπτυχθεί από περίπου 130 Eυρωπαίους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ειδικοί του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου Fraunhofer και του οργανισμού δημόσιας υγείας του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Όμως η εφαρμογή αυτή συνάντησε ισχυρή αντίδραση επειδή προβλεπόταν τα δεδομένα να αποθηκεύονται σ’ έναν κεντρικό διακομιστή με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι κυβερνήσεις θα πάρουν αυτά τα προσωπικά δεδομένα και θα τα χρησιμοποιήσουν για την παρακολούθηση πολιτών.

Σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στην αρχή της εβδομάδας, περίπου 300 πανεπιστημιακοί κάλεσαν τις κυβερνήσεις να απορρίψουν αυτή τη συγκεντρωτική προσέγιση προς όφελος εκείνης των Apple και Google.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.737 σε 154.175, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος