Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις διατάξεις του Συντάγματος που παραπέμπονται για αλλαγή (live)

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με πάνω από 151 ψήφους, από τη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου.

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να πάρει την τελική της απόφαση και να κρίνει με πόσους ψήφους και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας -που στη πρώτη ψηφοφορία της 14ης Φεβρουαρίου πήραν το πράσινο φως- θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή, στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Μ. Καλογήρου για τη μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων: «Καλό είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί»

Με την ευκαιρία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, για την αναθεώρηση των Ποινικών Κωδίκων απαιτούν θεσμικό σεβασμό. Εξήγησε ότι οι προτάσεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, είναι «καθαρές προτάσεις» νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, είναι «η αρχή εκκίνησης ενός συγκεκριμένου διαλόγου, ουσιαστικού διαλόγου, από μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή αντιπροσωπευτική», η οποία «θα συνεχίσει τις εργασίες της λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης η οποία πρέπει να είναι καθαρή και να μη θολώνει με διαστρεβλώσεις για λόγους μικροπολιτικής και επικοινωνιακής ανάγκης των κομμάτων, γιατί η μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων είναι εξαιρετικά σημαντική».

Σημείο τριβής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναμένεται να είναι εκ νέου, η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

Κων. Δουζίνας:Συγκρούονται ο προοδευτισμός και ο συντηρητικός νεοφιλελευθερισμός”

Για αναθεωρητέες διατάξεις που θα αφήσουν ένα ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα για την επόμενη Βουλή έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πραγματική αντιπαράθεσή μας με τη ΝΔ δεν βρίσκεται στο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στο οικονομικό μοντέλο που προτείνει. Από τη μια είναι ο οικονομικός κορσές που δοκιμάστηκε και απέτυχε, η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας και από την άλλη η πρότασή μας για επέκταση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της δημοκρατίας”, τόνισε.

Κ. Τασούλας: Ταχύτατη επανεκκίνηση αναθεώρησης από την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία

«Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη Βουλή θα κληθεί να συζητήσει τα απομεινάρια μιας συνταγματικής αναθεώρησης που είναι έξω από τις πραγματικές ανάγκες και θα κληθεί η επόμενη πλειοψηφία, η οποία θα είναι σαφώς η ΝΔ, να συζητήσει χαοτικές, περιττές και εκτός τόπου και χρόνου διατάξεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ.

Μ. Γεωργιάδης: “Αγνοήθηκαν οι προτάσεις μας. Θα απέχουμε από την ψηφοφορία”

«Χάθηκε η ευκαιρία για ριζικές τομές, προκειμένου να ενισχυθούν οι αρχές της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτών απέναντι στο νόμο, της αντιπροσώπευσης και των εν γένει βασικών εγγυήσεων για την τήρηση της συνταγματικής αρχής» τόνισε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι το κόμμα του θα απόσχει από την ψηφοφορία.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για “άτολμη μειοψηφική κυβέρνηση η οποία επέλεξε να εντάξει την κορυφαία αυτή διαδικασία στα μικροπολιτικά της συμφέροντα και σε στενά κομματικά όρια, «πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις τουλάχιστον δέκα προτάσεις που παρουσίασε η ΕΚ».

Γ. Γκιόκας: Κοινός στόχος ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η θωράκιση του Συντάγματος έναντι του λαού

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, στην ομιλία του στη Βουλή, είπε ότι παρά τα όσα υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια που θα συγκρουστούν στις επικείμενες εκλογικές μάχες, «ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο σχέδιο με διαφορετικές παραλλαγές που είναι εξίσου αντιλαϊκές». Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρά τις επιμέρους διαφορές, έχουν έναν κοινό παρανομαστή και κοινούς διακριτούς στόχους. Ως πρώτο κοινό στόχο ανέφερε την «ιερή» για τα κόμματα αυτά, κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα έτσι ώστε «να μη διαταράσσεται για κανένα λόγο η άσκηση της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής».

Νίκος Παρασκευόπουλος: Δεν έχουμε κάνει καιροσκοπικές ή συγκυριακές προτάσεις

«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάνει καιροσκοπικές ή συγκυριακές προτάσεις, αλλά προτάσεις που βλέπουν το μέλλον της χώρας». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη λήψη απόφασης επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

«Απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπρόταση της ΝΔ αποσκοπούσε σε πολλά πράγματα στην επικαιρότητα και όχι στην απόκτηση μιας συνταγματικής, θεσμικής εγγύησης της κοινωνικής και ιστορικής πορείας της χώρας», επισήμανε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιμείνει στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο- και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

Στη δεύτερη αυτή ψηφοφορία, πάντως, οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.

Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη ψηφοφορία πάνω από 151 ψήφους απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Ποιες διατάξεις θεωρούνται κρίσιμες από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Μεταξύ των κρίσιμων αναθεωρητέων διατάξεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  • Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεση της από τις εκλογές.
  • Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
  • Η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.
  • Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

  • Το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.
  • Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.
  • Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.

Εξίσου σημαντικές θεωρούνται και μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών, που αφορούν:

  • Απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Καθιέρωση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης.
  • Αναπλήρωση του πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας του να επιτελέσει τα καθήκοντα του για λόγους υγείας.
  • Κατοχύρωση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Τι κατέγραψε η πρώτη ψηφοφορία

Στη πρώτη ψηφοφορία 33 διατάξεις εγκρίθηκαν με ψήφους από 151-179 ενώ 15 διατάξεις, (οι έξι αφορούσαν κατάργηση μεταβατικών άρθρων), έλαβαν πάνω από 200 ψήφους.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν από τις 36 προτάσεις του οι 4, ενώ η ΝΔ από τις 59 που είχε προτείνει υπερψηφίστηκαν μόνο οι 4.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, υπερψηφίστηκε με 221 ψήφους καθώς το στήριξε και η ΝΔ.

Ωστόσο, δεν εγκρίθηκε η πρόταση του για αναθεώρηση του άρθρου 30, που προέβλεπε άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον αποβούν άγονες οι 6 κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα έξι μηνών, αφού δεν στηρίχτηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας έτσι μόλις 148 ψήφους.

Η ΝΔ κατάφερε και πέρασε με πάνω από 180 ψήφους:

  • Το άρθρο 68, για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.
  • Το άρθρο 96, για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια
  • Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.

Μεταξύ των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούσε κρίσιμες και δεν κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως είναι:

  • Το άρθρο 16 και τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστήμιων.
  • Το άρθρο 79 των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
  • Το άρθρο 2 για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας
  • Το άρθρο 24 για το περιβάλλον και τη προστασία των δασών.
  • Το άρθρο 110 για τον τρόπο Αναθεώρησης του Συντάγματος

Υπήρξαν όμως διατάξεις που είχαν υπερκομματική στήριξη και ψηφίστηκαν με πάνω από 180 ψήφους όπως:

  • Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας.
  • Ο περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών.
  • Η εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερη πλειοψηφία από τα 4/5 που ισχύει σήμερα.

Οι διατάξεις που πέρασαν στη δεύτερη ψηφοφορία

Με πάνω από 180 ψήφους εγκρίθηκαν:

  •  Άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής,
  • Άρθρο 62, για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας
  • Άρθρο 68 για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές (ΝΔ)
  • Άρθρο 86, περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών
  • Άρθρο 96, εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά (ΝΔ)
  • Άρθρο 101Α, εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερη πλειοψηφία από τα 4/5 που ισχύει σήμερα

Με πάνω από 151 ψήφους

  • Άρθρο 3, κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους
  • Άρθρα 13, 33 και 59, κατοχύρωση του πολιτικού όρκου
  • Άρθρο 21, κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών
  • Άρθρο 22, κατοχύρωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων
  • Άρθρο 28, κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα
  • Άρθρο 37, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού
  • Άρθρο 44, καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία
  • Άρθρο 54, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου ελληνισμού
  • Άρθρο 56, περιορισμός σε 3 κοινοβουλευτικές θητείες εκλογής βουλευτών
  • Άρθρο 73, καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας
  • Άρθρο 84, καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου
  • Άρθρο 102, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκρίθηκαν επίσης οι μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που αφορούν:

  • Άρθρο 5, απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού
  • Άρθρο 25, καθιέρωση της αρχής της επιείκειας και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.
  • Άρθρο 38, αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας
  • Άρθρο 96, επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές
  • Άρθρο 101, ορισμός του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος