Βουλή -Αλ. Τσίπρας: Θρηνούμε 15.000 συμπολίτες μας και στην κυβέρνηση παίζουν κρυφτό (video)

Οι θάνατοι ανέρχονται σε 300 κάθε εβδομάδα. Ένα χωριό «φεύγει» κάθε εβδομάδα και η συμπεριφορά από πλευράς κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει η πανδημία, γιατί αποφάσισαν από μόνοι τους να σφυρίξουν τη λήξη της πανδημίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την Επίκαιρη Ερώτηση του για τη διαχείριση της πανδημίας. «Συνέλθετε», κάλεσε, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό «παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και απόκρυψη της αλήθειας».

«Η πρωτοβουλία μου ας γίνει ξυπνητήρι σε μια κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια στους πολίτες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Σας καλώ να συνέλθετε και να πάρετε μέτρα εδώ και τώρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν σας κάνω αντιπολίτευση. Σας κάνω έκκληση να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων».

«Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα τη στγμή που ο βασικός στόχος για τείχος ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό δείχνει να εγκαταλείπεται. Τα νούμερα είναι αμείλικτα, η Ελλάδα είναι τελευταία από χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε εμβολιαστική κάλυψη. Είμαστε στη 19η ή την 20ή θέση», επισήμανε.

«Τα ποσοστά στους νέους παραμένουν πολύ χαμηλά. Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε;», ρώτησε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα έχουμε 6,5 εκατ. δόσεις αδιάθετες την ώρα που η κυβέρνηση αναπαράγει συνεχώς τη θεωρία της ατομικής ευθύνης. Πότε θα αναλάβετε όμως τη δική σας ευθύνη; Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη μιας κυβέρνησης να είναι σε εγρήγορση;», πρόσθεσε.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι ‘γιατί. Ή πιο σωστά, ‘γιατί πάλι’. Η απάντηση για εμάς είναι απλή: γιατί από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όταν καταλάβατε ότι το θέμα θέλει δουλειά, απλά παραιτηθήκατε. Πετάξατε λευκή πετσέτα και αφήσατε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά. Και είναι τόσο προκλητικά εμφανές αυτό, που το λένε ακόμη και δικά σας στελέχη», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν το διαβάζουμε στις ιστοσελίδες που πήρανε εκατομμύρια για την καμπάνια του εμβολιασμού, αλλά το λέει μέχρι και ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο κύριος Κύρτσος», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θρηνούμε πάνω από 15.000 συμπολίτες μας και ξεπερνάμε σε απολογισμό χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικό παράδειγμα, όπως η Ιταλία. Και από την πλευρά της κυβέρνησης παίζουμε κρυφτό. Αλλά στην προσπάθεια της αυτή κρύβει την αλήθεια και τον κίνδυνο για τους πολίτες και δημιουργείται κλίμα χαλαρότητας», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις πρόσφατες αλλαγές ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «πώς αλλάζεις μια ομάδα που έχει επιτυχίες;». Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να δούμε τι λένε τα στελέχη της ΝΔ γιατί τη μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας την κάνατε εσείς ξηλώνοντας σύσσωμη την dream team της συμφοράς.

Αναφέρθηκε στον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη τον οποίο όπως είπε συμπαθεί αλλά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «τον τοποθέτησε κλείνοντας το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών που προέρχονται από την ακροδεξιά και για να παρακάμψει με μεγαλύτερη ευκολία τους επιστήμονες».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα:

«Τι απέγινε με την περιβοήτη Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Ποιος επιστημονικά αρμόδιος πήρε τις αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων»;

«Μέσα στον επικοινωνιακό παροξυσμό αναδείξατε το εμβόλιο ως λύση για όλα και στερήσατε αξιοπιστία από την ίδια τη διαδικασία. Το είπατε για να πετάξετε την ευθύνη που έχει κάθε κυβέρνηση για υποδομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για να γίνει τείχος ανοσίας και όχι μαύρη τρύπα», πρόσθεσε, μιλώντας και για υπερχρεωμένο ΕΣΥ.

Παραθέτοντας και σχετικά διαγράμματα υποστήριξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού.

«Κάτι φταίει, κάτι δεν κάνατε καλά 20 μήνες τώρα»

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «τραγική πραγματικότητα ακόμη κι αν δεν παρουσιάζεται στα δελτία ειδήσεων», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επενδύει στην «ομερτά των ΜΜΕ» .

Πέραν του εμβολιαστικού εγχειρήματος επιβάλλεται και υιοθέτηση υγειονομικής στρατηγικής, τόνισε, παραθέτοντας  «καίρια» σημεία:

    • Επιτήρηση με εκτεταμένο τέστιγκ και εμπλοκή δήμων και αυτοδιοίκησης για κατ’ οίκον φροντίδα.
    • γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ
    • στοχευμένη ενημέρωση πολιτών
    • πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας σε σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσιους χώρους
    • προστασία του ΕΣΥ από την «κοβιντοποίηση»
    • αποσυμφόρηση των σχολείων
    • αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων «που μπορούν αν σώσουν ζωές», όπως τα μονοκλωνικά «από τα οποία μόλις 5.000 αναλογούν στην Ελλάδα»-
    • αναγκαίες πρωτοβουλίες και από την ΕΕ για άρση πατέντας και
    • αλλαγή στρατηγικής ώστε «έγκαιρα και μαζικότερα τα όπλα της επιστήμης να φτάνουν σε όσους το έχουν ανάγκη»

Δευτερολογία Τσίπρα: Η πιο ασυνάρτητη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Είναι κρίμα γιατί χάσατε μια ιστορική ευκαιρία», είπε παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας: «Μιλάτε για συγκρότηση όταν σήμερα απευθύνατε την πιο ασυγκρότητη και ασυνάρτηση ομιλία που σας έχω δει ποτέ να κάνετε. Αλήθεια, ποιος σας γράφει τις ομιλίες, η Ομάδα Αλήθειας; Σε ποια χώρα ζείτε κ. Μητσοτάκη».

«Πείτε μας: Έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας; Αντί λοιπόν να κάνετε έναν απολογισμό και να πείτε τι πέτυχε, έρχεστε και κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε αδιόρθωτος κ. Μητσοτάκη», συνέχισε.

«Σταματήστε επιτέλους να κουνάτε το δάχτυλο. Έχετε ευθύνη. Έχετε 15.000 νεκρούς στην πλάτη σας», είπε χαρακτηριστικά.

«Από την αρχή της πανδημίας είπαμε ότι ακούμε τους ειδικούς. Σωστό είναι αυτό. Σας ρωτώ λοιπόν, ‘πού είναι οι ειδικοί’; Έχετε κάνει μια αποτίμηση για να δείτε αν οι επιλογές σας είχαν αποτέλεσμα; Η μεγάλη σας αγωνία είναι να παρουσιάσετε εμάς ως υπερασπιστές της άποψης ότι το εμβόλιο δεν είναι όπλο. Ενώ είναι».

Αναφορικά με την καμπάνια του εμβολιασμού ο κ. Τσίπρας είπε:

«Κ. Μητσοτάκη εσείς δεν κάνατε καμπάνια. Αξιοποιήσατε μια ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση. Αξιοποιήσατε την πανδημία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Ο κ. Κουρτς ήταν ένα μαθητούδι μπροστά σας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος