Κ. Μητσοτάκης: Οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν (video)

Θα επιστρατεύσουμε κάθε μέτρο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, τόνισε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της πανδημία, και επισήμανε ότι αυτό θα γίνει με συστηματική ενημέρωση από τους ειδικούς.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι το σύστημα υγείας έχει στη διάθεσή του επαρκή κρεβάτια για να μπορέσει να περιθάλψει ασθενείς οι οποίοι ενδεχομένως θα χρειαστούν αυξημένη φροντίδα, και υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατραπεί το σύστημα υγείας σε μονοθεματικό σύστημα υγείας Covid.

Απαντώντας στην ομιλία του κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός είπε ότι “πολιτική, με ψέματα, με στατιστικά στοιχεία τα οποία είναι επεξεργασμένα για να παρουσιάσετε μία ψευδή εικόνα της πραγματικότητας, αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη για τη χώρα” και πρόσθεσε ότι “πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά εδώ και μία δεκαετία τα ψέματα και τις αυταπάτες. Και κάποια στιγμή νομίζω ότι έχουμε όλοι μία υποχρέωση να ωριμάσουμε και να ξεφύγουμε από αυτές τις λογικές”.

“Χρησιμοποιείτε επιχειρήματα αντιεμβολιαστών”

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ χρήση επιχειρημάτων των αντιεμβολιαστών:

“Ξεκινώ, κ. Τσίπρα, με το περιβόητο 12% των εμβολιασμένων, οι οποίοι σήμερα δυστυχώς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι το κατ’ εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. Φαντάζομαι το γνωρίζετε καλά. Το βασικό επιχείρημα των αντιεμβολιαστών είναι «γιατί να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο; Αφού και οι εμβολιασμένοι αρρωσταίνουν». Δεν μπορεί να μην το ξέρετε αυτό.

Και έρχεστε σήμερα εδώ στη Βουλή και επαναλαμβάνετε ανερυθρίαστα ακριβώς αυτό το επιχείρημα” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Η απάντηση είναι ότι αρρωσταίνουν με πολύ, πολύ μικρότερες πιθανότητες απ’ ό,τι οι εμβολιασμένοι. ‘Αρα, το βασικό μας επιχείρημα ότι το εμβόλιο σώζει ζωές, μας προστατεύει από 13 ως 20 φορές περισσότερο από το να αρρωστήσουμε σοβαρά, έρχεστε και το αντιστρέφετε, λέγοντας ότι πρέπει και οι εμβολιασμένοι να προσέχουν”.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα είπε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος εμβολιασμένος σοβαρά, είναι περίπου η ίδια πιθανότητα με την εποχική γρίπη, αλλά όπως είπε “στην εποχική γρίπη δεν θυμάμαι ούτε να κλείνουμε όλη τη χώρα, ούτε να έχουμε περιορισμούς στο ποιος μπορεί να μπαίνει στα μαγαζιά. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει. Κατά συνέπεια, θα σας παρακαλούσα πολύ, κ. Τσίπρα, την επόμενη φορά αυτό το επιχείρημά τουλάχιστον να μην το χρησιμοποιήσετε, εκτός αν -όπως δείχνουν και οι μετρήσεις- θέλετε να αυξήσετε τα ποσοστά καταλληλότητας για την Πρωθυπουργία στους ανεμβολίαστους, όπου βλέπω ότι είστε πρώτος και με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Και αυτό ίσως από μόνο του μπορεί να δείχνει το πως η κοινωνία αντιλαμβάνεται τον πολιτικό λόγο των πολιτικών αρχηγών”.

Πρέπει να βελτιωθούμε στον εμβολιασμό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού και παραδέχθηκε ότι “είμαστε 5 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον εμβολιασμό. Είμαστε 19οι, 20οι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μας ικανοποιεί αυτή η απόδοση” τονίζοντας ότι “πρέπει να βελτιωθούμε και έχουμε ακόμα δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού”.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει κάθε μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή της για να πείσει τους πολίτες ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική.

“Θα το κάνουμε και μέσα από συστηματική ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης και χρησιμοποιώντας ειδικούς οι οποίοι σήμερα μπορεί, ενδεχομένως, να έχουν μεγαλύτερη πειθώ σε αυτούς οι οποίοι διστάζουν ακόμα να εμβολιαστούν και πηγαίνοντας στις τοπικές κοινωνίες και συζητώντας με τους τοπικούς φορείς για να αντιληφθούμε τι ιδιαιτερότητες μπορεί να έχουμε σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ, των μη εμβολιασμένων, είναι υψηλά και τόνισε απευθυνόμενος στους μη εμβολιασμένους:

“Κινδυνεύετε σοβαρά να καταλήξετε σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ενδεχομένως να χάσετε τη ζωή σας. Αυτό το λέμε όχι μόνο εμείς, το λένε όλοι οι ειδικοί. Πρέπει να επαναλαμβάνεται με πολύ μεγάλη συστηματικότητα. Αλλά από ένα σημείο και πέρα, ξέρετε κ. Τσίπρα, δεν έχω τη δυνατότητα να υποχρεώσω όλους τους Έλληνες να εμβολιαστούν. Και ο καθένας θα αναμετρηθεί, ναι, με τις συνέπειες της ατομικής του επιλογής. Επιλογή έκαναν 6,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και ήταν η ορθή επιλογή. Επιλέγουν κάποια εκατομμύρια συμπολίτες μας να μην εμβολιαστούν. Πρέπει να τους προστατεύσουμε μη δίνοντάς τους πρόσβαση σε μέρη όπως η κλειστή διασκέδαση, τα κλειστά εστιατόρια, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητά. Δεν το κάνουμε για να τους τιμωρήσουμε, το κάνουμε για να τους προστατεύσουμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε μονοθεματικό το σύστημα υγείας του ΕΣΥ λόγω πανδημίας, και εξήγησε ότι “δεν θα το κάνουμε αυτό γιατί τα ίδια δικαιώματα σε ποιοτική φροντίδα τα έχει και ο καρκινοπαθής και ο ασθενής ο οποίος μπορεί αυτή τη στιγμή να χρειάζεται μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διότι πάσχει από χρόνιο αναπνευστικό σύμπλεγμα ή ο νεαρός ο οποίος μπορεί να εμπλακεί σε ένα τροχαίο ατύχημα και χρειάζεται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να μπορέσουμε να τον περιθάλψουμε εκείνη τη στιγμή”.

“Πρέπει να γνωρίζουν τις δυνατότητες του ΕΣΥ”

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε κατόπιν τούτων, ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

“Και δεν μπορείτε, επιτέλους, να έρχεστε εδώ και να αμφισβητείτε τα πραγματικά δεδομένα, ότι, ναι, διπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μας παραδώσατε ένα Σύστημα Υγείας το οποίο είχε σημαντικότατες ελλείψεις στον τομέα αυτό. Και σπεύσαμε να προσθέσουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας, μονάδες και κρεβάτια εντατικής θεραπείας για να μπορέσουμε να φτάσουμε, αν μη τι άλλο, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κάντε μία βόλτα στα μεγάλα μας νοσοκομεία. Δείτε τις καινούργιες πτέρυγες με τα καινούργια κρεβάτια και τις καινούργιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτά δεν έγιναν εν μέσω Covid; Είναι ψέματα; Είναι κυβερνητική προπαγάνδα; Είναι τα «εξαγορασμένα μέσα» τα οποία έρχονται και προβάλλουν αυτή την πραγματικότητα ή είναι αλήθεια;” είπε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι ΜΕΘ που προστέθηκαν κατά τη διάρκεια του Covid είναι μία παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα μείνουν και μετά τον Covid, επισημαίνοντας ότι ο Covid ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση η οποία, ενδεχομένως, σε κανονικές συνθήκες να μην μπορούσε να δρομολογηθεί, όλο αυτό το έργο με αυτή την ταχύτητα.

“Αλλά δεν μπορεί να ερχόμαστε εδώ πέρα και να μηδενίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια” είπε.

“Θέλετε κλειστά ή ανοιχτά σχολεία;”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα των σχολείων και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μάθει την άποψη του. “Αναφερθήκατε πάλι στο ζήτημα των σχολείων. Τι έχετε να μας πείτε για τα σχολεία; Τα σχολεία άνοιξαν υποδειγματικά. Χρησιμοποιήσαμε πρώτοι τα self-test, τα παιδάκια είναι απολύτως πειθαρχημένα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά, στις οικογένειές τους, στους εκπαιδευτικούς για το γεγονός ότι συμμορφώνονται απόλυτα με τις υποδείξεις των ειδικών. Και σήμερα έχουμε λιγότερα κρούσματα στις ηλικίες αυτές από ό,τι είχαμε τον Αύγουστο. Και τα σχολεία είναι ανοιχτά, τα πανεπιστήμια είναι ανοιχτά. Και οι φοιτητές μας έχουν επιστρέψει πίσω. Να μην πούμε ότι αυτό είναι μία θετική εξέλιξη; Τι θέλαμε δηλαδή να είναι κλειστά τα πανεπιστήμια; Είναι ανοιχτά με κανόνες” είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

“Η εστίαση είναι ανοιχτή με κανόνες. Για να μπορέσεις να μπεις σε κλειστό κατάστημα και να διασκεδάσεις -όπως θέλεις να διασκεδάσεις- θα πρέπει να είσαι εμβολιασμένος, τέλος. Και αν υπάρχουν καταστήματα -που σίγουρα υπάρχουν, μεμονωμένα- τα οποία δεν τηρούν το νόμο, θα επιβληθεί πρόστιμο. Και το πρόστιμο θα είναι αυστηρό. Και προφανώς κάποιοι μπορεί να ξεφεύγουν, αλλά πείτε μας, διαφωνείτε με το αν αυτή είναι τελικά η σωστή πολιτική επί της αρχής;”.

Αναφερόμενος στην ενημέρωση του κοινού, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επικοινωνεί με τους πολίτες με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και με πολύ μεγάλη σαφήνεια, εξηγώντας τους τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν. “Η μάσκα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Ποτέ δεν είπαμε εμείς «βγάλτε τις μάσκες». Και πρέπει να σας πω ότι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο βαθμός συμμόρφωσης ως προς τη χρήση της μάσκας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος. Πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, κανένας έλεγχος, καμία μάσκα. Αυτό σημαίνει να τα αφήσεις όλα ελεύθερα. Εμείς δεν τα αφήσαμε όλα ελεύθερα. Βάλαμε ένα πλαίσιο. Μας υπέδειξαν οι ειδικοί το πλαίσιο αυτό; Βεβαίως. Οι ειδικοί, δηλαδή, οι οποίοι διαφωνούν σήμερα τι θα ήθελαν να κάνουμε;” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Εισηγείστε lockdown;”

“Αν εσείς πιστεύετε ότι το πλαίσιο αυτό είναι χαλαρό, εισηγείστε lockdown; Αν πιστεύετε ότι το πλαίσιο αυτό είναι αυστηρό πιστεύετε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανείς έλεγχος σε ένα εστιατόριο για να μπει κάποιος να φάει ή να διασκεδάσει; Πείτε μας. Ή προς τη μια πλευρά θα μπατάρετε ή προς την άλλη. Αλλά δεν μπορείτε να ασκείτε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης χωρίς να μας λέτε ποια είναι η άποψή σας τελικά” ρώτησε τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Θέλετε πιο αυστηρά μέτρα ναι ή όχι; Ή θέλετε μεγαλύτερη απελευθέρωση; Εμείς διαλέξαμε το μέσο δρόμο. Και θεωρούμε ότι ο μέσος δρόμος είναι ένας δρόμος ο οποίος είναι ενδεδειγμένος, ένας δρόμος ο οποίος επιβραβεύει τα 6,5 εκατομμύρια των συμπολιτών μας οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν το σωστό. Προστατεύει τους ανεμβολίαστους αλλά ταυτόχρονα, ναι, θέτει όλους προ των ευθυνών τους”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποχρεώσει κανέναν να εμβολιαστεί και πως, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έφτασαν στα όριά τους στις δύο κατηγορίες που τους επιβλήθηκαν.

“Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Και πιστεύω ότι σε αυτές τις δύο κατηγορίες καλώς κινηθήκαμε σε αυτή την κατεύθυνση, διότι και αυξήσαμε τα ποσοστά εμβολιασμού και, εν πάση περιπτώσει, μου είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να υπάρχουν υγειονομικοί οι οποίοι να θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να είναι ανεμβολίαστοι. Δεν θα το κάνουν, θα μείνουν σε διαθεσιμότητα, αφού επιλέγουν αυτή την πολιτική, μέχρι τουλάχιστον να περάσει η πανδημία. Και εκεί ήμασταν πάρα πολύ σαφείς και πάρα πολύ ειλικρινείς” είπε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε τον κ. Τσίπρα, να μην ξαναμιλήσει για υπερβολική θνητότητα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ληξιαρχείου γιατί-όπως είπε- δείχνει, “λυπάμαι που θα το πω, τραγική άγνοια για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα. Η υπερβάλλουσα θνητότητα δεν είναι μία απλή υπόθεση, δεν μπορούμε να βλέπουμε τους πίνακες του ληξιαρχείου. Τότε θα σας πω και εγώ ότι από το 2016 στο 2017, που αυξήθηκαν κατά 6.000 οι θάνατοι, φταίτε εσείς που τους αυξήσατε και τι έγινε από το 2016 στο 2017. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν πολύ εμπεριστατωμένες αναλύσεις για τα ζητήματα της υπερβάλλουσας θνητότητας, συγκριτικές, και όλες δείχνουν ότι τουλάχιστον για το 2020 -για το 2021 δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα- η χώρα είναι στις πέντε καλύτερες στα ζητήματα της υπερβάλλουσας θνητότητας, πολύ καλύτερα από τη Σουηδία.

“Δεν μπορεί να μην τα γνωρίζετε αυτά και να έρχεστε εδώ με ένα πίνακα του ληξιαρχείου να λέτε «κοιτάξτε πόσοι παραπάνω πέθαναν». Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν μπορεί να ακούγονται από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόσο ανυπόστατα επιχειρήματα. Γιατί; Το διαψεύδετε, κ. Ξανθέ; Την έρευνα για την υπερβάλλουσα θνητότητα; Την διαψεύδετε; Πού είναι τα στοιχεία που λέτε; Αυτά είναι; Πού είναι; Πού είναι; Γιατί δεν τα φέρνετε να τα καταθέσετε; Πού είναι; Αυτά είναι; Αυτά είναι τα ερευνητικά δεδομένα; Το ληξιαρχείο; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά” επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες του κ.Τσίπρα περί “καθεστώτος” στα ΜΜΕ με αφορμή την χρηματοδότηση της καμπάνιας εμβολιασμού.

“Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν μέσα πράγματι προβάλλουν λόγο ο οποίος ξεφεύγει από την ελευθερία της έκφρασης, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και έχει επιβάλει πρόστιμα -κυρίως σε περιφερειακά κανάλια- τα οποία, ναι, μπορεί να έχουν τύχει κρατικής χρηματοδότησης γιατί όλοι πήραν, αλλά πρόστιμο επιβλήθηκε για τις περιπτώσεις που ξέφυγαν από το πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης και προέβαλαν με τρόπο προφανώς ψευδή θέσεις των αντεμβολιαστών” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“‘Αρα, να έρχεστε να λέτε ότι εμείς στηρίζουμε με κρατική χρηματοδότηση αντιεμβολιαστές επειδή δώσαμε διαφήμιση σε όλα τα μέσα της χώρας, επιτρέψτε μου ότι αυτό το επιχείρημα δεν νομίζω ότι αντέχει σε σοβαρή κριτική” είπε.

“Η Εξεταστική να ελέγξει από το 2015”

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση της αντιπολίτευσης για την Εξεταστική.

“Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχει κανείς σε αυτήν την αίθουσα ο οποίος πρώτον να διαφωνεί ότι η κατάθεση πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αποτελούσε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα. Δίνουμε -και σωστό είναι αυτό- το δικαίωμα στη μειοψηφία εφόσον μπορέσει και βρει τους 120 βουλευτές να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για να ελέγξει τα πεπραγμένα της κυβέρνηση” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Φαντάζομαι όμως ότι όταν το αντικείμενο της συζήτησης είναι ο «δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων» ότι κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα αυτή να ξεκινήσει από το 2015 και να πάει μέχρι το 2021. Δεν διαφωνείτε φαντάζομαι. Έτσι δεν είναι; Διαφωνείτε; Αν κρίνω από το νεύμα σας, συμφωνείτε με αυτήν την πρόταση. Προτείνω λοιπόν, γιατί αυτή η συζήτηση πρέπει με κάποιο τρόπο να μην είναι ιδεολογικά φορτισμένη, να συμφωνήσουμε σε αυτήν την αίθουσα -και η πρότασή μου απευθύνεται και προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης- σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το ’15 ως το ’21. Ώστε να μη φανεί ότι η πρόταση φωτογραφίζει ή τους μεν ή τους δε”.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αυτό σημαίνει “να κάνουμε μια σοβαρή δουλειά και να ψάξουμε. Και εκεί, κ. Τσίπρα, όπως αντιλαμβάνεστε θα τα ψάξουμε όλα. Διότι εξ όσων γνωρίζω στη χώρα έχουν γίνει καμιά 300αρια δημοσκοπήσεις από τότε που τουλάχιστον εγώ εκλέχθηκα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 2016”.

Σημείωσε ότι όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων λίγο πολύ έπεσαν μέσα στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος και των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, αλλά υπήρχε μία εξαίρεση:

“Εδώ το «Documento», 2,3%. «Αρχίζει το ματς» μας λέγατε τότε. Οι δήθεν αντικειμενικές δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονταν εκείνη την εποχή για να μπορέσετε να αλλάξετε την εικόνα της κοινής γνώμης, θα τις ψάξουμε και αυτές φαντάζομαι, δεν έχετε αντίρρηση, έτσι δεν είναι;

Να δούμε ποιες ήταν αυτές οι δημοσκοπικές εταιρείες, οι οποίες εμφανίστηκαν από το πουθενά και εξαφανίστηκαν την επόμενη ημέρα, οι οποίες προέβαλαν μία εικόνα η οποία διαψεύστηκε από την ίδια την πραγματικότητα. Όταν έρχεστε, λοιπόν, και αμφισβητείτε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, κ. Τσίπρα, είναι σαν να συγκρούεστε με την ίδια την πραγματικότητα”.

“Δεν φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε”

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν φταίνε οι δημοσκοπήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με 8 και 10 μονάδες τις εκλογές, διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός, αυτό έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, αυτό έγινε τελικά.

“Επομένως, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει διαφωνία σε αυτή την αίθουσα να συσταθεί μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία να ερευνήσει συνολικά τα ζητήματα αυτά, όπως σας είπα με ένα σκεπτικό το οποίο δεν πρέπει να έχει αιχμές ούτε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ούτε -προφανώς- εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, για να ερευνήσουμε από κοινού τι έγινε στο αντικείμενο αυτό. Και φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσετε και όταν θα έρθει η ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση θα μπορέσουμε όλοι μαζί και θα είναι και μία -πρέπει να πω- και μία κατάκτηση, έτσι δεν είναι, για το κοινοβουλευτικό σύστημα; Να έρθουμε και να πούμε: ελάτε, ψάχνουμε τις περιόδους που αφορούν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο η οποία αφορά τη Νέα Δημοκρατία” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την δευτερολογία του απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

“Πολιτική, κ. Τσίπρα, με ψέματα, με στατιστικά στοιχεία τα οποία είναι επεξεργασμένα για να παρουσιάσετε μία ψευδή εικόνα της πραγματικότητας, αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά εδώ και μία δεκαετία τα ψέματα και τις αυταπάτες. Και κάποια στιγμή νομίζω ότι έχουμε όλοι μία υποχρέωση να ωριμάσουμε και να ξεφύγουμε από αυτές τις λογικές.

Κοιτάξτε, εάν πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύετε διαρκώς στην καταστροφή, εάν πρέπει να επενδύετε διαρκώς στην ένταση, αν πιστεύετε ότι σας κάνει καλό να λέτε «όχι» σε όλα, από τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών μέχρι τη μεγάλη διπλωματική επιτυχία της ελληνογαλλικής συμφωνίας, να συνεχίσετε να το κάνετε. Δεν σας κάνει καλό. Νομίζω ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα κάπου το ξέρουν” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Αν με ρωτήσετε εμένα, στενά πολιτικά δεν μου κάνει κακό αυτό. Μάλλον καλό μου κάνει. Αλλά δυστυχώς δεν είναι η αντιπολίτευση η οποία αξίζει, συνολικά, στη χώρα. Και κάποια στιγμή σε αυτήν εδώ την αίθουσα θα πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε. Θέλουμε μια χώρα σοβαρή, ευρωπαϊκή, ώριμη, που στα δύσκολα θα δείχνει τον καλό της εαυτό; Με έναν πολιτικό διάλογο που θα μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα χωρίς να καταφεύγουμε σε δολοφονίες χαρακτήρα; Ή θέλουμε μια χώρα που θα παραμένει εγκλωβισμένη σε μια συγκρουσιακή τοξικότητα, με κόμματα τα οποία πολιτεύονται με ψέματα και επενδύουν διαρκώς στην κοινωνική ένταση; Ως Πρωθυπουργός αυτής της χώρας θα κάνω τα πάντα για να αφήσω αυτή την τοξικότητα και αυτές τις πρακτικές στο περιθώριο. Και καλώ και εσάς να κάνετε το ίδιο, ως μια ελάχιστη πράξη στοιχειώδους πολιτικής ευθύνης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος