Θρίλερ στις Βρυξέλλες με την Εύα Καϊλή – Την Κυριακή οι ανακοινώσεις από την Εισαγγελία

Array

Ένα πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες για την τύχη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, σε ό,τι αφορά την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για χρηματισμό από το Κατάρ. Οι πληροφορίες φθάνουν με το σταγονόμετρο. Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδουν τα Βελγικά Μέσα Ενημέρωσης, έχουν συλληφθεί πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών που κρατούνται ή έχουν συλληφθεί είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργο Συριόπουλο, ακόμα δεν είναι γνωστό αν ο εισαγγελέας έχει μετατρέψει την προσαγωγήτης σε σύλληψη.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της εισαγγελίας και με όσα γράφονται στον ελληνικό Τύπο, η ίδια οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές κατόπιν αυτόφωρου εγκλήματος. Συνεπώς, θα πρέπει ο εισαγγελέας να δικαιολογήσει το αυτόφωρο για να μπορέσει να συνεχιστεί και η κράτησή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερη και θα κριθεί το ζήτημα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια μέσω της διαδικασίας αιτήματος άρσης ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσε επίσης ο δικαστής να παρατείνει την κράτηση για ακόμη ένα μήνα μέχρις ότου στοιχειοθετηθούν όλα τα στοιχεία του αυτοφώρου. Είναι μια περίπλοκη δικονομικά διαδικασία το ζήτημα της ασυλίας της που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσε για πολύ καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα συνεχιστεί η κράτηση, αν υπάρξουν ισχυρά στοιχεία που να δικαιολογούν το αυτόφωρο για την κα Καϊλή. Λέγεται σε ορισμένα δημοσιεύματα ότι βρέθηκαν και στο σπίτι της σακούλες με μετρητά χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ποσό. Επίσης φέρεται να υπάρχει και η εμπλοκή κάποιου άλλου ανθρώπου που προσπάθησε να φύγει με τις τσάντες αυτές. Σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Echo αυτός ο άνθρωπος είναι ο πατέρας της.

Σύμφωνα πάντως με επικοινωνία που είχε η ΕΡΤ, με διαπιστευμένο συνεργάτη της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε (διαπιστευμένους συνεργάτες της) στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει πολλά πλοκάμια. Έχουν συλληφθεί ακόμη τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο σύζυγός της, ο οποίος εργάζεται στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής. Ήταν πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του ανθρώπου που θεωρείται “κλειδί” της υπόθεσης, δηλαδή του πρώην ευρωβουλευτή της σοσιαλιστικής ομάδας Πιέρο Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος έχει επίσης οδηγηθεί στα κρατητήρια της βελγικής εισαγγελίας.

Την Κυριακή αναμένονται και οι γραπτές ανακοινώσεις από την Εισαγγελία στις Βρυξέλλες για την υπόθεση.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι εκτιμήσεις ότι ο Παντζέρι είναι το πρόσωπο κλειδί προκύπτουν από το γεγονός ότι στο σπίτι του φέρεται ότι βρέθηκαν 600.000 ευρώ μετρητά, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση που έγινε χτες στην Ιταλία συνελήφθησαν η γυναίκα του και η κόρη του. Με μεγάλο συνδικαλιστικό παρελθόν σε εργασιακά θέματα, μετά τη λήξη της θητείας του το 2019, ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity», με στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο τιμητικό και όχι εκτελεστικό διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης ΜΚΟ «Fight Impunity», μετείχαν τιμητικά προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και οι πρώην επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φεντερίκα Μογκερίνι, οι οποίοι παραιτήθηκαν εχθές το βράδυ από αυτό το τιμητικό αξίωμα, μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι στο σκάνδαλο. Στο ίδιο συμβούλιο εμφανίζονται και άλλες προσωπικότητες.

Οι βελγικές αρχές έκαναν έλεγχο σε 16 κατοικίες και φέρεται να εμπλέκονται περισσότερα άτομα στην υπόθεση. Οι βελγικές αρχές προσπαθούν και να δέσουν την υπόθεση, η οποία κατόπιν ανακοίνωσης της εισαγγελίας ερευνάται εδώ και πολλούς μήνες. Τώρα οι έρευνες εμπλέκουν και συνεργάτες δύο Βέλγων ευρωβουλευτών της ομάδας των Σοσιαλιστών, της Μαρία Αρένα, μέλους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Μάρκου Καράμπελα, αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλειδωθεί τα γραφεία των βοηθών τους, όπως έχει κλειδωθεί και το γραφείο της κυρίας Καϊλή. Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ αλλά διεγράφη και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η απόφαση της διαγραφής της Εύας Καϊλή έγινε για πολιτικούς λόγους, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Όπως είπε, ήδη με τις τελευταίες διαφοροποιήσεις της είχε ενημερώσει την επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι η Εύα Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις το ποτήρι ξεχείλισε.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει πολιτική κόντρα στην Ελλάδα, ενώ το σκάνδαλο φαίνεται να αφορά σε σημαντικό βαθμό και την Ιταλία. Τα Ιταλικά ΜΜΕ μιλούν εκτενέστερα για την θύελλα που έχει ξεσπάσει στο Ευρωκοινοβούλιο, εφόσον τα 4 πρώτα ονόματα που ήρθαν στην επιφάνεια είναι Ιταλών.

Η υπόθεση προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρας ατιμωρησίας (…) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπρυζ. Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε σήμερα «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος