Υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο: Προσήχθη η Εύα Καϊλή – Έρευνα στο σπίτι της

Array

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου για χρηματισμό από το Κατάρ, με προσαγωγές πρώην ευρωβουλευτών, συνδικαλιστών και μελών Μη κυβερνητικών Οργανώσεων. Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης του Βελγίου, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης την διέγραψε από το Κίνημα, κάνοντας σκληρές δηλώσεις, Διεγράφη και από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, ενώ -σύμφωνα πάντα με τα όσα μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης- έχουν προσαχθεί επίσης ο σύντροφός της και συγγενικό της πρόσωπο.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, «σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Echo , στο σπίτι της κυρίας Καϊλή βρέθηκαν τσάντες με χρήματα, ενώ σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα προσήχθη και ο πατέρας της με τσάντα στην οποία υπήρχαν μέσα χρήματα. Δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό, ενώ η βελγική εφημερίδα Soir η οποία είναι μεταξύ των δύο μέσων που έφεραν στη δημοσιότητα αυτό την υπόθεση, αναφέρεται σε πέντε προσαγωγές συνολικά και λέει ότι οι πέντε οδηγήθηκαν για ακρόαση. Μπορούν να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστή εντός 48 ωρών, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης. Όλοι θεωρούνται αθώοι μέχρι στιγμής. Μιλούν για κράτηση έτσι ώστε να γίνει ανάκριση. Δεν γίνεται αναφορά σε σύλληψη και θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο αν θα μετατραπεί σε σύλληψη. Συνολικά έχουν σφραγιστεί τα γραφεία της κυρίας Καϊλή όπως και τα γραφεία συνεργατών ακόμη δύο ευρωβουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών[…]  Είναι σε εξέλιξη όλη η διαδικασία. Είναι τα πάντα ρευστά και δεν ξέρουμε αν έχουν μπει στη δημοσιότητα και άλλα ονόματα όσο περνούν οι ώρες».

Το Γαλλικό Πρακτορείο και η DW ανέφεραν νωρίτερα ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη.

Υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο: Προσήχθη η Εύα Καϊλή – Έρευνα στο σπίτι της

Υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο: Προσήχθη η Εύα Καϊλή – Έρευνα στο σπίτι της

Βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγινε έφοδος και έρευνα στα σπίτια των προσαχθέντων, ενώ η ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας δήλωσε ότι «εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχε η υποψία πως χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε άτομα με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση».

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα ονόματα , αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται  ακόμα για τον σύντροφο της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), τον Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, γενικό γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), τον Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) τον Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντή της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice». Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη Soir.

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ν. Ανδρουλάκης για Εύα Καϊλή: «Δούρειος ίππος» της ΝΔ – Για πολιτικούς λόγους η απόφαση της διαγραφής της

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισήμανε: «Δεν είμαι δικαστήριο. Δεν ξέρω τι θα γίνει σε αυτή την υπόθεση. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η τοποθέτηση της για το Κατάρ με βρήκε κάθετα απέναντι. Ψήφισα απέναντι σε αυτή την άποψη και δημοσίως είπα ότι είναι μακριά από τις αξίες της παράταξής μας» και πρόσθεσε: «Χθες το βράδυ πήρα την απόφαση να διαγραφεί, διότι το ποτήρι δεν είναι ούτε μισογεμάτο ούτε μισοάδειο. Το ποτήρι ξεχείλισε. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Άρα,  η διαγραφή γίνεται για πολιτικούς λόγους (…)  Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια δούρειου ίππου, υπονομεύοντας τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι τον Δεκέμβριο και δείχνει να υπάρχει ανανέωση και ενίσχυση της παράταξή μας. Δεν θα δεχτώ κανένα εμπόδιο. Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα».

Πηγές: ΕΡΤ- Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό Άρθρο: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Όσα ξέρουμε για την υπόθεση διαφθοράς με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος