Συγκρατημένη αισιοδοξία για χαλάρωση μέτρων – Κακοί οιωνοί από τα λύματα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που θα καθορίσουν την εισήγηση της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, για το αν θα υπάρξει σταδιακή χαλάρωση του λοκντάουν, στην συνεδρίαση που αυτή την φορά αναμένεται την Τετάρτη και όχι την Παρασκευή.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τόσο η πορεία των κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία. “Προσπαθούμε την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια”, τόνισε η Νίκη Κεραμέως, ενώ ο Άκης Σκέρτσος μίλησε  την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων από τις αρχές Απριλίου με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση.

“Θέλουμε να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα, να δοθούν «ανάσες» στην κοινωνία και να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

 Σχετική ισορροπία εισαγωγών -εξιτηρίων – Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ωστόσο η μεγάλη “μάχη” , εξακολουθεί να δίνεται στις ΜΕΘ.

Ο  αριθμός των διασωληνωμένων, αγγίζει νέα όρια ασφυξίας με 390 ασθενείς στις ΜΕΘ της Αττικής και 58 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Αύξηση των εισαγωγών παρατηρείται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης .

Αποσυμπίεση στο ΕΣΥ πάντως δεν αναμένεται πριν από διάστημα δύο με τριών εβδομάδων.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 735.

Κακοί οιωνοί από τα λύματα

Τα δεδομένα που κοιτάμε πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα λύματα, είπε στην ΕΡΤ και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου επισημαίνοντας ότι η μείωση της τάξης του 20% που υπήρχε προ ημερών εκμηδενίστηκε, φτάνοντας σήμερα πια “ακριβώς στην κατάσταση που ήταν τότε”.

“Είμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων”, είπε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Για τα σχολεία σημείωσε πως αυτές τις μέρες γίνεται η σχετική συζήτηση και θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε και ποιες βαθμίδες ανοίξουν.

“Τα κρούσματα έχουν μία αναλογία με τους αριθμούς που βλέπουμε στα νοσοκομεία. Όσο πιο πολλά έχουμε για καιρό, τόσο πιο οξύ γίνεται το πρόβλημα, γιατί εισέρχονται περισσότεροι στις ΜΕΘ”, ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και δ/ντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία Μίνα Γκάγκα.

Συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο της Καρδίτσας

Τα ξημερώματα  παρουσιάστηκε βλάβη στον κεντρικό πίνακα οξυγόνου, με αποτέλεσμα 9 ασθενείς covid να μεταφερθούν στο νοσοκομείο των Τρικάλων. Η βλάβη αργότερα αποκαταστάθηκε.

Αξιολόγηση των προσφορών 31 εταιρειών για τα τεστ αυτοδιάγνωσης

Ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκ. self-tests και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν φακέλους 31 εταιρείες.

Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προσφερόμενων τεστ.

Η αξιολόγηση από ειδική επιτροπή, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός  επεσήμανε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, πως τα συγκεκριμένα τεστ αποτελούν επισφαλή μεθοδολογία διάγνωσης κρουσμάτων covid με την ευθύνη αποκλειστικά ατομική για τον  πολίτη. Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τα self test και ειδικά στο γεγονός πως δεν συμμετέχει η Siemens στον διαγωνισμό, είπε πως “θα δούμε αυτές τις 30 εταιρείες που κατέθεσαν πρόταση και αν έχουν κάποια εταιρική σχέση με άλλες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ για λάσπη και ψέμματα στον ανεμιστήρα. Αφορμη ανακοίνωση που εξέδωσε το κομμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία κατήγγειλε όπως σημειώνει η Αριστοτελία Πελώνη, τον ίδιο τον πρωθυπουργό για φωτογραφική απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Siemens για την προμήθεια των self-test.

“Κατασκεύασε μια ψεύτικη ιστορία, αποδεικνύοντας ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να πλήξει την διαχείριση της πανδημίας και την προσπάθεια για ελεγχόμενη επανεκκίνηση και άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Κατασκεύασε μια ψεύτικη ιστορία όπως μόνο αυτός ξέρει”, τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος. Παραλληλα, επισημαίνει πως σήμερα που τα fake news του κατέρρευσαν.

Β. Κικίλιας: Τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί

” Θα παραλάβουμε 1.100.000 εμβόλια της Pfizer, 450.000 AstraZeneca, 100.000 Moderna και 71.000 Johnson & Johnson μόνο για τον Απρίλιο. Αυτές οι ποσότητες εμβολίων ή και παραπάνω θα υπάρχουν και το Μάιο και τον Ιούνιο” τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΕΡτ1-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Νόρα Μολυβιάτη, Μαίρη Σκανδάλη, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος