Στα 84 τα κρούσματα του κορονοϊού – Νοσηλεύονται οι 27 (video)

Έντεκα νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, γεγονός που ανεβάζει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 84.

Ειδικότερα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένοι. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

Από τους 84, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Ο κ. Τσιόδρας, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε σε 4 κρούσματα που δεν έχουν κανένα ιστορικό έκθεσης, δηλαδή πιο απλά, δεν σχετίζονται με τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης του ιού σε αυτούς.

Γίνεται ιχνηλάτηση επαφών τους η οποία είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του, τόνισε σε αυστηρό ύφος, ότι είναι υποχρέωση και καθήκον όλων να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χωράει ανευθυνότητα, και ζήτησε όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και υπευθυνότητα από όλους για τον περιορισμό της διασποράς, η οποία θα πλήξει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Από τις ευπαθείς ομάδες ο υπουργός Υγείας ζήτησε να μένουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και γι΄ αυτό θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε επίσης, ότι η επιτροπή εισηγήθηκε νέα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας στην κοινότητα.

Έδωσε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και μίλησε ουσιαστικά για ανθρώπους άνω των 70 ετών, με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και όσους υποφέρουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για ακόμα μία φορά για τήρηση των κανόνων υγιεινής σε συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, αναφέροντας το παράδειγμα των δημοτικών συμβουλίων, ενώ είπε ότι ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων και ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας.

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού και η παράξενη συμπεριφορά του: Ένα παιδί μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα αλλά να έχει μεγάλο ιϊκό φορτίο, δηλαδή να μεταδίδει πάρα πολύ τον ιό και αυτό δεν είναι τόσο επικίνδυνο για τους συνομηλίκους του αλλά για άτομα που ενδεχομένως έχει κοντά του π.χ. τον παππού και τη γιαγιά ή ένα άτομο με χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα και έλαβε επιπλέον μέτρα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

Εισαγγελέας για καταγγελίες παραβίασης της “καραντίνας” στον Πύργο

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι καταγγελίες ότι πολίτες αγνοούν την εντολή που τους έχει δοθεί για κατ’ οίκον περιορισμό λόγω κορονοϊού. Ο εισαγγελέας Πύργου διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση μετά τις δηλώσεις του δημάρχου της πόλης ότι πολίτες που επέστρεψαν από την επίσκεψή τους στους Αγίους Τόπους και τους έχει δοθεί εντολή να βρίσκονται σε καραντίνα ή κατ’ οίκον περιορισμό, κυκλοφορούν κανονικά και πηγαίνουν σε καφενεία ή στην αγορά.

Στο πλαίσιο της εξέτασης ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, έκανε κατάθεση το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις που έκανε βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο, ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι «κατέθεσα αυτά που γνωρίζω και αυτά έχουν σχέση με την ανεπάρκεια επίβλεψης των όρων πρόληψης και επιδημιολογικής εξάπλωσης της ίωσης». Όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ένας μηχανισμός που να επιτηρεί την καραντίνα, δηλαδή την απομόνωση στα σπίτια όλων των υπόπτων κρουσμάτων, όπως αυτά έχουν χαρακτηριστεί μέσα από τα κριτήρια της επιστημονικής κοινότητας». Επίσης, ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι «έχουμε πολλές τηλεφωνικές καταγγελίες στο δημαρχείο, αλλά και δια ζώσης πολλές φορές, όπως έγινε και στη Γαστούνη, όπου και εκεί δημοσιοποίησαν το ίδιο πρόβλημα, ότι αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι είναι σε καραντίνα, κυκλοφορούν και έχουν μία κοινωνική δραστηριότητα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο δήμαρχος Πύργου ανέφερε ότι δεν κατέθεσε ονοματεπώνυμα, διότι όπως εξήγησε, «πρώτον δεν είμαι σε θέση να ταυτοποιήσω με ακρίβεια τα ονοματεπώνυμα και δεύτερον είμαι γιατρός και υπάρχουν το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, για το πώς προκύπτει ότι τα άτομα αυτά κυκλοφορούν ελευθέρα, ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι «προκύπτει από αυτά που βλέπουν οι άνθρωποι, διότι εδώ δεν είμαστε Νέα Υόρκη, είμαστε μία μικρή πόλη και γνωριζόμαστε».

Στο νοσοκομείο στο Ρίο, όπου νοσηλεύονται 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα, θα δημιουργηθεί εντός των ημερών εργαστήριο αναφοράς, ενώ θα ενισχυθεί με προσωπικό και επιπλέον κλίνες για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος