Παρεμβάσεις για ανεμβολίαστους και την ενίσχυση του συστήματος Υγείας – Αυστηρότεροι έλεγχοι και ποινές

Ο Νοέμβριος προμηνύεται δύσκολος μήνας για την διαχείριση της πανδημίας, καθώς η πορεία της παρουσιάζει αυξητική τάση και οι επιστήμονες  μιλούν για την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας που συνορεύει με τα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού  όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Με στόχο την προστασία των ανεμβολίαστων και την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας από την αυξητική τάση της πανδημίας στην χώρα, νέες παρεμβάσεις και επιπλέον μέτρα ενεργοποιούνται από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε έκτακτη ενημέρωση είπε ότι δεν θα πάμε σε περιοριστικά μέτρα όπως στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και ετοιμάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα τα εξειδικεύει.

Συγκεκριμένα θα χρειάζονται αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ, για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κομμωτήρια και εξωτερικούς χώρους εστίασης.

Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι χώροι λατρείας. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς θα κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, αντί για ένα.

Επίσης, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού, και διπλασιάζονται οι ποινές για τους παραβάτες, που θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 ημέρες «λουκέτο».

Μάσκες θα χρειάζονται παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν, μέτρο το οποίο θα ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Κάθε μήνα, η χώρα μετρά τουλάχιστον χίλιους νεκρούς, ενώ οι εντατικές έχουν γεμίσει, κυρίως με ανεμβολίαστους ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.700 νέα κρούσματα, 434 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 59 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τους ενηλίκους από 18 ετών και πάνω που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο, για την τρίτη δόση.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Επισήμανε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι .

Ο υπουργός προέτρεψε όσους έχουν εμβολιαστεί και πέρασαν έξι μήνες να σπεύσουν για την αναμνηστική  τρίτη δόση του εμβολίου γιατί «ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος».

Τέλος είπε, ότι το 73% σχεδόν των ενηλίκων στην χώρα μας έχει ήδη εμβολιαστεί, και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά, ότι δεν θα πάμε σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος