Ντόμινο αντιδράσεων για τη διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία – ΕΕ: Η Ρωσία δεν θα μας εκβιάσει

Ο ενεργειακός πόλεμος βρίσκει την Ευρώπη σε πλήρη ανασχεδιασμό για την ενεργειακή της επάρκεια αφού μετά την διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, η Gazprom απειλεί και άλλες χώρες. Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία είναι ανηλεείς και το τέλος του πολέμου φαίνεται να μην είναι ορατό. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την απόφαση της Δύσης να στείλει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο, ο Πούτιν κλιμακώνει την ένταση απειλώντας με αντίποινα όποιον ανακατεύεται με την Ουκρανία. «Η Ρωσία δεν θα μας εκβιάσει» είναι η απάντηση της Κομισιόν.

«Σήμερα το Κρεμλίνο απέτυχε για μία ακόμα φορά να σπείρει τη διχόνοια στις χώρες μέλη (της ΕΕ). Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων φτάνει στο τέλος της. Η Ευρώπη προχωρά με τα ενεργειακά θέματα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος πάροχος ενέργειας.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκβιασμό. Οι αγοραστές της ρωσικής ενέργειας είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως για τους νέους όρους πληρωμών», είπε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Για εκβιασμό μίλησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ απειλώντας με τη σειρά του το Κρεμλίνο και την Gazprom με μηνύσεις, αλλά και μέτρα που αφορούν το πέρασμα του φυσικού αερίου, μέσω αγωγού, σε τρίτες χώρες.

«Δε θα υποκύψουμε σε τέτοιου είδους εκβιασμούς. Η Βουλγαρία επανεξετάζει όλες τις συμφωνίες με την Gazprom, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για πέρασμα (του αερίου) μέσω της Βουλγαρίας, επειδή ο μονόπλευρος εκβιασμός είναι απαράδεκτος», δήλωσε ο Πετκόφ.

Για παραβίαση των συμβολαίων έκανε λόγο και η Πολωνία, με τον πρωθυπουργό όμως να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, καθώς τα αποθεματικά είναι σχεδόν γεμάτα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να απεξαρτηθούμε πλήρως από τη Ρωσία. Και όσον αφορά τον άνθρακα, η περικοπή έγινε με δική μας πρωτοβουλία, αποφασίσαμε εμπάργκο στις 16 Απριλίου. Είμαστε έτοιμοι να κόψουμε πλήρως το φυσικό αέριο. Και είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε και το ρωσικό πετρέλαιο», τόνισε ο Ματέους Μοραβιένσκι.

Όμως οι απειλές συνεχίστηκαν με την Gazprom να προειδοποιεί άλλες χώρες που θα αρνηθούν πληρωμές σε ρούβλια. Η απάντηση ήρθε από το Βερολίνο.

«Η Ευρώπη και η Γερμανία θα πληρώσουν σε ευρώ – κάποιες χώρες ίσως πληρώσουν σε δολάρια – πάντως όχι σε ρούβλια», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το Bloomberg επικαλούμενο πηγές της Gazprom υποστηρίζει ότι τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια και δέκα έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου, Κλειώ Νικολάου

Οι ενεργειακοί δρόμοι του ρωσικού φυσικού αερίου

Επί σειρά ετών η Ευρώπη εναπέθετε την ενεργειακή της ασφάλεια στο ρωσικό φυσικό αέριο, αυξάνοντας σταδιακά της εξάρτηση της από την κρατική εταιρία Gazprom, μέσα στα χρόνια.

Οι ρωσικές εισαγωγές ανέρχονταν σε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος, δηλαδή το 40% της συνολικής ποσότητας εισάγεται από τη Ρωσία μέσω 3 βασικών αγωγών.

Εκτός αυτών υπάρχουν πολλοί δια-συνδετήριοι αγωγοί που μεταφέρουν το ρωσικό αέριο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες

Οι 3 βασικοί ενεργειακοί δρόμοι είναι:

Ο Yamal, που ξεκινά από τη δυτική Σιβηρία για να καταλήξει στη Γερμανία αφού πρώτα περάσει από Λευκορωσία και Πολωνία.

Ο 2ος βασικός αγωγός είναι o Nord Stream που είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός με μήκος 1.222 χλμ και συνδέει το Βίμποργκ της Ρωσίας με τη Γερμανία. Μεταφέρει σχεδόν το 1/3 του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καλύπτοντας και τις βιομηχανικές ανάγκες της Γερμανίας.

Και ο 3ος είναι ο αγωγός TurkStream. Είναι αυτός που φέρνει το αέριο και στην Ελλάδα. Περνά μέσα από τη Μαύρη θάλασσα και μπαίνει από τον Έβρο. Αντίστοιχα μέχρι σήμερα ο TurkStream παρείχε αέριο και στη Βουλγαρία.

Η ειλημμένη απόφαση της Ευρώπης είναι να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά τα 2/3 μέχρι το τέλος του έτους και να σταματήσει πλήρως την ροή ρωσικού αερίου μέχρι το 2027.

Επιμέλεια: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το ενεργειακό

Τα εναλλακτικά σενάρια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό στη σκιά της ρωσικής απόφασης για διακοπή στη ροή του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.

«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν διαφαίνεται κάτι που θα μας οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα. Θα αντισταθμίσουμε την απώλεια που θα έχουμε από άλλες εναλλακτικές πηγές τόσο με LNG, όσο και με τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

To σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας προβλέπει: την προσθήκη μιας τέταρτης πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, ήδη έχει ξεκινήσει η αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη, σε περίπτωση ανάγκης προβλέπεται η λειτουργία των 5 μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ, ενώ ήδη έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βούλγαρο ομόλογό του, τονίζοντάς ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη χώρα του για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στα ενεργειακά αλλά και οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος πυροδότησαν πολιτικές αντιδράσεις.

«Ξεκινούν χιλιάδες διακοπές ρεύματος σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα σπασμένα Μητσοτάκη -την βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, την απόλυτη πρόσδεση της τιμής του ρεύματος στο φυσικό αέριο, τα goldenboys με τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και την έπαυλη του κύριου Στάσση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να προχωρήσει στις αναγκαίες υποδομές σε δίκτυα και διασυνδέσεις μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Άμεση και πλήρης επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη, κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας, απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία», τονίζει το ΚΚΕ.

«Η Ν.Δ. με τις ολέθριες επιλογές της, που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα, εκτόξευσε τους λογαριασμούς ρεύματος, καθιστώντας αδύνατη την εξόφληση τους», σημειώνει η Ελληνική Λύση.

«Η εφιαλτική αυτή κατάσταση δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην Κυβέρνηση, πέρα από το να δεχτεί την τροπολογία που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 για μορατόριουμ στις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Σε ετοιμότητα η ΕΕ

Σαφής ήταν η καταδίκη σήμερα κατά τη συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη για σεβασμό των κυρώσεων. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να αναλύουν και να ερευνούν τις ενέργειες στις οποίες προχωρούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες σε σχέση με τις πληρωμές προς την Gazprom.

Την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαίου συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, ενώ την επόμενη εβδομάδα πιθανόν να έχουμε και το έκτο πακέτο κυρώσεων. Οι τεχνικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη.

Γερμανία και Ουγγαρία εξακολουθούν να είναι οι χώρες οι οποίες αντιδρούν περισσότερο στο εμπάργκο πετρελαίου. Πια δε μιλάμε για διαχωρισμό σε βόρειους και νότιους, αλλά σε χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τη Ρωσία και αυτές που εξαρτώνται λιγότερο.

ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος