Μέτρα για την στήριξη της οικονομίας ανακοινώνει η ΕΚΤ

Μέτρα για την θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 15.30 ώρα Ελλάδος.

Με εκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα, τις αγορές σε αναταραχή και τις εταιρείες να έχουν προβλήματα με τις αποδιαρθρωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες, η οικονομία υφίσταται ήδη το σοκ και ασκεί πίεση στην ΕΚΤ να εφαρμόσει ένα μεγάλο μέρος όσων μέτρων έχουν απομείνει στο περιορισμένο οπλοστάσιό της.

Οι έκτακτες μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Τράπεζα της Αγγλίας καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη να κατευνασθούν οι φόβοι πως η επιδημία και ο σχετικός με αυτήν πανικός της αγοράς μπορούν να προκαλέσουν γρήγορα μία ύφεση, καταφέρνοντας ένα ακόμη πλήγμα στην Ευρωζώνη.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει νέα, πολύ φθηνά, δάνεια στις τράπεζες για να τα «περάσουν» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσαν πηγές στο Reuters. Είναι επίσης πιθανό να συζητηθεί μία μείωση του επιτοκίου, αν και το μέτρο αυτό κάθε άλλα παρά βέβαιο είναι.

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ για τις τράπεζες, αναμένεται επίσης να περιγράψει τρόπους, με τους οποίους ετοιμάζεται να βοηθήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει ενθαρρύνει το προσωπικό της να εργάζεται από το σπίτι αν το επιθυμεί, θα τονίσει επίσης ότι από τις κυβερνήσεις εξαρτάται η αντίδραση στην επιδημία και ότι αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουν, ένα πιο ισχυρό μέσο από ό,τι μπορεί να προσφέρει η ΕΚΤ.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ