Αλματώδης αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό στους άνω των 60 — «Όπλο» και τα μονοκλωνικά αντισώματα

Πολλαπλάσια είναι πλέον τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας για τις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Υπό εξέταση είναι η επίσπευση του διαστήματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών.

«Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Ελευθερία δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου» επισημαίνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Μέχρι στιγμής  οι πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ανέρχονται στους 493.930.

«Είχαμε υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η Ελλάδα έχει μία από τις πιο καλά οργανωμένες καμπάνιες εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη αλλά πρέπει να πάμε στο τελευταίο μίλι, που σημαίνει ότι χρειάζεται οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο», αναφέρει ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης ΠΟΥ, Χανς Χένρι Κλουγκέ.

Η πορεία του εμβολιασμού θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες εκτός από τους άνω των 60 ετων.

«Συστήνεται στην περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστακόμα και από τους εμβολιασμένους» τονίζει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στη μάχη της ίασης έχουν πέσει και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η κάμερα της ΕΡΤ μπήκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, όπου και χορηγούνται ήδη.

Στο μεταξύ, το πράσινο φως για τον εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η πλατφόρμα θα ανοίξει όταν φτάσουν στην Ελλάδα τα ειδικα εμβόλια για τα παιδιά.

Το τελευταίο «αντίο» στην Παρθένα Κουτμερίδου

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού απηύθυνε ο αδελφός της 38χρονης που στον έβδομο μήνα της κύησης έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. Στον αντίποδα, τα μηνύματα και οι πράξεις των αρνητών που έφτασαν στο σημείο να συστήνονται ως «θεματοφύλακες του Συντάγματος».

«Από την αδερφή μου το μήνυμα το κεντρικό είναι ότι αγωνίστηκε τόσο πολύ κι ήθελε να κάνει ένα παιδάκι, φοβήθηκε να εμβολιαστεί. Εγώ καλώ όλους σας να εμβολιαστείτε, να προσέξετε, γιατί δεν θέλω κανένας άλλος να ζήσει αυτό το δράμα που ζει η οικογένεια η δική μου», τόνισε ο αδερφός της στον επικήδειο λόγο του.

«Η Πάττυ φοβόταν να κάνει το εμβόλιο λόγω της εγκυμοσύνης, αυτή είναι η αλήθεια. Είχε κάνει αρκετές προσπάθειες για να μείνει έγκυος και ήθελε να το κάνει μετά» λέει ο  δικηγόρος και φίλος της 38χρονης Αλέξανδρος Πασιάτας.

Στο μεταξύ, «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή δίνει μια γυναίκα 41 ετών που γέννησε πρόωρα και χρειάστηκε να διασωληνωθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

«Το επιθυμητό είναι μια γυναίκα έγκυος να μπει στο τρίτο τρίμηνο έχοντας ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση» σημειώνει η καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σοφία Καλανταρίδου.

Ομάδα αρνητών εισέβαλαν σε διαγνωστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Συστήθηκαν ως «Θεματοφύλακες του Συντάγματος». Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αντιποίηση αρχής και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

«Άρχισαν ενώ βρισκόμασταν μέσα με την αστυνομία να πειράζουν το τραπέζι, τα τεστ, να βάζουν τα γυμνά τους χέρια μέσα στα μολυσματικά δημιουργώντας ένταση και καταλήξαμε στο τμήμα» είπε ο ιδιοκτήτης διαγνωστικού κέντρου Κωνσταντίνος Κουνταρίδης.

Στο Κιλκις, έντεκα μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά λόγω άρνησης των γονέων να τους κάνουν self test.

Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία Ηπείρου

Στην τελευταία διαθέσιμη ΜΕΘ covid στα Ιωάννα μπήκε 28χρονος ανεμβολίαστος, ο οποίος είχε νοσήσει από κορονοϊό πριν από λίγες μέρες, παρέμενε στο σπίτι του, η υγεία του όμως επιδεινώθηκε ραγδαία.

«Φαίνεται ότι στα κρεβάτια εντατικής θεραπείας καταλήγει σχεδόν το σύνολο των ανεμβολίαστων» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γεώργιος Φλούδας.

Ο πρώτος ασθενής του στελέχους “Όμικρον” στέλνει μήνυμα στην ΕΡΤ – Στο μικροσκόπιο οι επαφές του

Με ήπια συμπτώματα νοσεί ο πρώτος ασθενής του στελέχους “Όμικρον” στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να έχει θέσει στο μικροσκόπιο τη διαδρομή και τις επαφές του από τη στιγμή που προσγειώθηκε στα Χανιά.

Ο άνδρας μίλησε στην ΕΡΤ και την Ευτυχία Πενταράκη, εκπέμποντας δυνατό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, λέγοντας:

«Δεν μου έχουν δώσει επίσημα κάποιο χαρτί το οποίο να επιδεικνύει ότι εγώ “είμαι της Όμικρον”. Όταν μου το δώσουν τότε θα είμαι επίσημα “ο μηδέν”. Αύριο από ότι φαίνεται θα έχουμε μοριακό τεστ. Ήρθα σε επαφή με τους γονείς μου όταν ήρθα στην Ελλάδα, όμως φορούσα μάσκα. Η συνείδησή μου έλεγε να εμβολιαστώ και το έκανα και ίσως είναι αυτός ο λόγος που γελάμε αυτή τη στιγμη με τη συνέντευξη».

Ο διπλά εμβολιασμένος επιχειρηματίας από το Γιοχάνεσμπουργκ υπεβλήθη λόγω συμπτωμάτων σε τρεις ελέγχους, οι οποίοι ήταν όλοι αρνητικοί. Τελικά η νόσησή του επιβεβαιώθηκε στο τέταρτο rapid test.

Ο αδερφός του, περιγράφει: «Είναι μια χαρά ο αδερφός μου. Δεν έχει συμπτώματα. Είχε να έρθει δύο χρόνια στην Ελλάδα και ήρθε για 15 ημέρες για να μας δει. Τον συναντήσαμε την Κυριακή. Η οικογένειά μου είμαστε 5 άτομα, όλοι εμβολιασμένοι και οι γονείς μας, επίσης εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει όλοι τεστ και προς το παρόν είμαστε αρνητικοί».

Ο άνδρας είχε στην κατοχή του αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ, με το οποίο και ταξίδεψε στην Ελλάδα. Φθάνοντας στο ελληνικό αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε rapid test, το οποίο και ήταν αρνητικό.

Ακολούθησαν ακόμα δύο αρνητικά τεστ, το Σάββατο 27/11 και την Κυριακή 28/11. Τα ήπια συμπτώματα οδήγησαν τον Έλληνα επιχειρηματία και πάλι στο διαγνωστικό κέντρο τη Δευτέρα το πρωί, οπότε και το αποτέλεσμα του rapid test ήταν πια θετικό.

Πολιτική αντιπαράθεση με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στο επίκεντρο

«Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το μέτρα έχουμε διαπιστώσει σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό από μέλη αυτής της ηλικιακής ομάδας…Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Τα μέτρα αποδίδουν. Και, ασφαλώς, εντός του νομικού και κοινωνικού πλαισίου, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Το πιο δύσκολο είναι να διανύσουμε το τελευταίο μίλι αυτής της διαδρομής» σημειώνει ο Περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

Από την Πτολεμαΐδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες και έλλειμμα στρατηγικής, λέγοντας: «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που παρουσιάζεται ως αρνητής αυτής της πραγματικότητας. Όταν μας είπε χθες ότι είναι το ίδιο να είσαι μέσα στην μονάδα εντατικής θεραπείας και το ίδιο έξω πρόχειρος διασωληνωμένος».

«Αφού πρώτα απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας και στον εμβολιασμό η κυβέρνηση στέλνει τώρα τον λογαριασμό στους πολίτες» σημειώνουν από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Περιοδεία στο Θριάσιο νοσοκομείο έκανε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Γκιόκα να δηλώνει: «Η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, επενδύοντας σε μέτρα κοινωνικού αυτοματισμού».

«Ο καθένας αποφασίζει για το σώμα του, εγώ δεν θα επιβάλλω σε κανέναν με το ζόρι το εμβόλιο αφού δεν σε έχω πείσει ότι λέω την αλήθεια» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. 

«Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει για άλλη μια φορά την επιβολή και την καταστολή», αναφέρουν από το Μέρα25.

Lockdown στη Γερμανία – «Συναγερμός» στη Νορβηγία

Με το βλέμμα στραμμένο στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και τις πιθανές αρνητικές «παρενέργειες» και κινδύνους του νέου στελέχους «Όμικρον», η Γερμανία αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, επιβάλλοντας κι αυτή με τη σειρά της, μετά την Αυστρία, lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Λίγο πριν παραδώσει τα ηνία της χώρας η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, προαναγγέλλοντας παράλληλα υποχρεωτικό εμβολιασμό από το νέο έτος, με έγκριση όμως από το Κοινοβούλιο. «Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί εάν εγκριθούν θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2022» σημείωσε.

«Περιμέναμε αυτό το στέλεχος να φτάσει και στη Νορβηγία, ακόμη και το να βρισκόταν ήδη εδώ» τονίζει ο υπουργός Υγείας της Νορβηγίας, Ινγκβιλντ Κιερκόλ. 

Το Όμικρον αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό συμβαίνει ήδη στη Νότια Αφρική με τους ειδικούς να αναφέρουν ηπιότερα συμπτώματα για τους εμβολιασμένους και για όσους έχουν νοσήσει στο παρελθόν. Μοναδική λύση παραμένουν τα εμβόλια εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα εμβόλια δεν έχουν αποτέλεσμα. Ακόμη και αν υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας, είναι καλύτερο να εμβολιαστεί κανείς γιατί έτσι θα σωθεί η ζωή του» σημειώνει η Μαρία Βαν Κερκόβε, επιδημιολόγους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Πάντως ακόμη και πριν την εμφάνιση του νέου στελέχους ο επικεφαλής της PFIZER Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο για ετήσιο εμβολιασμό, λέγοντας: «Εάν θα πρέπει να προβλέψουμε κάτι με όσα έχω δει μέχρι τώρα, θα έλεγα ότι ίσως χρειαστεί ετήσιος εμβολιασμός για να διατηρηθεί μία ισχυρή και υψηλού επιπέδου προστασία».

Την ίδια ώρα οι επικεφαλής της Moderna εκτιμούν πως το εμβόλιο της εταιρείας προστατεύει και από το Όμικρον, ίσως όμως με μικρότερη απόδοση και τονίζουν πως μέχρι το Μάρτιο θα υπάρχει ενισχυτική δόση που θα στοχεύει στο νέο στέλεχος.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαδάκης – Ευτυχία Πενταράκη – Κατερίνα Πολύζου – Μαρία Σταθοπούλου – Άννα Βλαχοπαναγιώτη – Γεωργία Σκιτζή – Δημήτρης Γκάτσιος – Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος