«Η συνείδησή μου έλεγε να εμβολιαστώ και το έκανα» – Μήνυμα στην ΕΡΤ του πρώτου ασθενή του στελέχους Όμικρον στην Ελλάδα (video)

Με ήπια συμπτώματα νοσεί ο πρώτος ασθενής του στελέχους “Όμικρον” στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να έχει θέσει στο μικροσκόπιο τη διαδρομή και τις επαφές του από τη στιγμή που προσγειώθηκε στα Χανιά.

Ο άνδρας μίλησε στην ΕΡΤ και την Ευτυχία Πενταράκη, εκπέμποντας δυνατό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, λέγοντας:

«Δεν μου έχουν δώσει επίσημα κάποιο χαρτί το οποίο να επιδεικνύει ότι εγώ “είμαι της Όμικρον”. Όταν μου το δώσουν τότε θα είμαι επίσημα “ο μηδέν”. Αύριο από ότι φαίνεται θα έχουμε μοριακό τεστ. Ήρθα σε επαφή με τους γονείς μου όταν ήρθα στην Ελλάδα, όμως φορούσα μάσκα. Η συνείδησή μου έλεγε να εμβολιαστώ και το έκανα και ίσως είναι αυτός ο λόγος που γελάμε αυτή τη στιγμη με τη συνέντευξη».

Ο διπλά εμβολιασμένος επιχειρηματίας από το Γιοχάνεσμπουργκ υπεβλήθη λόγω συμπτωμάτων σε τρεις ελέγχους, οι οποίοι ήταν όλοι αρνητικοί. Τελικά η νόσησή του επιβεβαιώθηκε στο τέταρτο rapid test.

Ο αδερφός του, περιγράφει: «Είναι μια χαρά ο αδερφός μου. Δεν έχει συμπτώματα. Είχε να έρθει δύο χρόνια στην Ελλάδα και ήρθε για 15 ημέρες για να μας δει. Τον συναντήσαμε την Κυριακή. Η οικογένειά μου είμαστε 5 άτομα, όλοι εμβολιασμένοι και οι γονείς μας, επίσης εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει όλοι τεστ και προς το παρόν είμαστε αρνητικοί».

Ο άνδρας είχε στην κατοχή του αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ, με το οποίο και ταξίδεψε στην Ελλάδα. Φθάνοντας στο ελληνικό αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε rapid test, το οποίο και ήταν αρνητικό.

Ακολούθησαν ακόμα δύο αρνητικά τεστ, το Σάββατο 27/11 και την Κυριακή 28/11. Τα ήπια συμπτώματα οδήγησαν τον Έλληνα επιχειρηματία και πάλι στο διαγνωστικό κέντρο τη Δευτέρα το πρωί, οπότε και το αποτέλεσμα του rapid test ήταν πια θετικό.

«Το PCR ήταν ύποπτο για την μετάλλαξη «Όμικρον», χωρίς επιβεβαίωση, και προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια της μετάλλαξης «Όμικρον», την οποία σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε» είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

«Ιχνηλατήθηκαν όλες οι επαφές του, μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι είναι αρνητικοί» ανέφερε ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος.

«Θα ξαναγίνει έλεγχος. Πηγαίνουν εκεί συνεργεία και τους ελέγχουν» επισήμανε ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Όπως αποδείχτηκε, ο συγκεκριμένος ταξιδιώτης από Νότια Αφρική είχε φτάσει στην Ελλάδα μόλις μία ημέρα πριν τη λήψη έκτακτων μέτρων από τη χώρα μας κατά της εξάπλωσης της Όμικρον.

«Προφανώς δε μετέδιδε μέχρι τη Δευτέρα τον ιό, άρχισε να μεταδίδει από τη στιγμή που το τεστ βγήκε θετικό» τόνισε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαδάκης – Ευτυχία Πενταράκη – Κατερίνα Πολύζου – Μαρία Σταθοπούλου – Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος