Θεσσαλονίκη: Καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές νανοτεχνολογίας στο 18ο συνέδριο NANOTEXNOLOGY

Καινοτόμα προϊόντα νανοτεχνολογίας όπως rapid tests υψηλής ευαισθησίας και έξυπνοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που αναπτύχθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2021, που θα πραγματοποιηθεί 3-10 Iουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Το πολυσυνέδριο Nanotexnology 2021 διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας που κατευθύνει την Έρευνα και την Τεχνολογία στα Θέματα και Εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας και των ΤΠΕ στην Ευρώπη. Το συνέδριο διεξάγεται για 18η χρονιά, και μάλιστα φέτος έχει  περισσότερους συμμετέχοντες και από το 2019.

Κατά τη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY 2021 θα συζητηθούν τα αποτελέσματα 35 και πλέον ευρωπαϊκών και εθνικών R&D προγραμμάτων, που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, με τη συμμετοχή 150 οργανισμών και επιχειρήσεων  και περισσότερων από 500 ερευνητών από όλη την Ευρώπη. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα,  εκτιμάται ότι θα “αποδώσουν” από την εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους, γύρω στα 2 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY2021 θα πραγματοποιηθεί και η 11η Έκθεση EXPO, 5-9 Ιουλίου, όπου θα παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων RealNano, SmartLine και CORNET, συντονιστής των οποίων ήταν το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Rapid test από τη Θεσσαλονίκη

Μεταξύ άλλων στην Έκθεση θα παρουσιαστούν τα υψηλής ευαισθησίας rapid tests που δημιούργησε και παράγει η  εταιρεία BLNanobiomed  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «RealNano». Τα τεστ αυτά είναι εύκολα στη χρήση, δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα, και έχουν χαμηλό κόστος μαζικής παραγωγής. Τα πρωτοποριακά rapid tests, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο φετινό Διεθνές ΠολυσυνέδριοNANONEXNOLOGY2021, ανοίγουν ουσιαστικά τον δρόμο για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων τεχνολογικών προϊόντων στον τομέα των διαγνωστικών ελέγχων.

Θεσσαλονίκη: Καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές νανοτεχνολογίας στο 18ο συνέδριο NANOTEXNOLOGY

Συνεργασία με την FIAT

Επίσης, η Ελληνική εταιρεία OrganicElectronicTechnologies(ΟΕΤ) θα παρουσιάσει έναν έξυπνο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων βασισμένο στα φωτοβολταικά 3ης γενιάς που παράγει. Η OET  είναι η μοναδική διεθνώς εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς (OPVs), σε συνεργασία με την FIAT. Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων SmartLine και CORNET δημιούργησαν και εγκατέστησαν OPVPanels, ηλιακούς ανιχνευτές (solardetectors) και θερμοστοιχεία για ηλιακές οροφές αυτοκινήτων και OLEDs για σήμανση και φωτισμό στα αυτοκίνητα.

Τα γεγονότα του NANOTEXNOLOGY

  • Η Νανοτεχνολογία στη μάχη κατά του Covid 19. Επιστήμονες, μηχανικοί και επιχειρηματίες από 60 χώρες, που προέρχονται από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, συναντώνται και συντονίζονται σε ένα μεγάλο επιστημονικό, τεχνολογικό και επιχειρηματικό γεγονός, το οποίο εξελίσσεται φέτος live και υβριδικά .Το πολύ-συνέδριο, περιλαμβάνει σε ειδικές θεματικές όλες τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της Νανοτεχνολογίας και Νανοβιοτεχνολογίας, των Προηγμένων Υλικών, των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής, των ΤΠΕ, της Πράσινης και Ψηφιακής Καινοτομίας, αλλά και ειδική ημερίδα όπου θα αναλυθούν τα νεότερα δεδομένα γύρω από τον COVID 19, παίρνουν μέρος εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς και εταιρείες του κόσμου.
  • Όλες οι τελευταίες εξελίξεις της Νανοϊατρικής: Την Τρίτη 6 Ιουλίου από το πρωί στις 10.30 έως και το μεσημέρι στις 13.00 θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Νανοϊατρικής .H καθηγήτρια Ελίζα Κονοφάγου (Columbia University, USA), θα μιλήσει για τη μεταφορά φαρμάκων μέσω ενός πολύ επιλεκτικού ημιπερατού περιγράμματος του ενδοθηλιακού κυττάρου, για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών και καρκίνου. Την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης του Συνεδρίου, στις 20.00, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Γιώργος Μαλλιαράς, θα αναφερθεί σε όλες τις πρόσφατες εξελίξεις της Μικροηλεκτρονικής και των εφαρμογών της στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
  • Καινοτομίες στην μάχη της πανδημίας: Την Πέμπτη στις 10.20 η Dr Ling Peng (Aix Marseille University, France), θα μιλήσει για τα αυτοσυναρμολογούμενα συστήματα διατεταγμένων πολυμερών μορίων , τα οποία χρησιμοποιούνται για βιοϊατρικές εφαρμογές.Η εξειδικευμένη σε θέματα νομολογίας στον τομέα της Νανοϊατρικής και της Νανοτεχνολογίας Illise Feitshans θα αναφερθεί στην εφαρμογή των νόμων της Νανοτεχνολογίας και τον τρόπο με τον οποίο «έσωσε» τον κόσμο από την πανδημία. Εκπρόσωποι του Διεθνούς Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας της Πορτογαλίας θα αναφερθούν στις πρόσφατες καινοτομίες για την πρόληψη, επιτήρηση και διάγνωση του Covid 19.Η ερευνητική ομάδα της εταιρείας BLNanobiomed και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN θα αναφερθεί στις τρισδιάστατες εκτυπωμένες, υψηλής προστασίας μάσκες που δημιουργήθηκαν λίγες μόλις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.  Στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του VOCIDTM για την ανίχνευση του κορονοϊού στην εκπνοή , θα αναφερθούν ερευνητές από το Ισραήλ, ενώ θα παρουσιαστούν και νέα στοιχεία για τη συμβολή των βιοαισθητήρων στην πολλαπλή ανίχνευση τόσο του sars-CoV -2 όσο και της γρίπης.
  • Εφαρμογές στη Γεωργία: Δύο σημαντικά εργαστήρια, «Πράσινη Ενέργεια-Έξυπνη Αποθήκευση και Υδρογόνο» και «Οι εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Γεωργία» θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολύ-Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2021 (Porto Palace Θεσσαλονίκη)

Την έναρξη του workshop με θέμα τις εφαρμογές στη Γεωργία θα κάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, ενώ ο Πρόεδρος του NANOTEXNOLOGY 2021 και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, θα αναφερθεί στις νέες εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας , της Πράσινης Ενέργειας και της Έξυπνης Αποθήκευσης στον Αγροτικό Τομέα.

 

Δείτε το πρόγραμμα

https://www.nanotexnology.com/images/stories/food/NN21_PRELIMINARY_PROGRAM.pdf

https://www.nanotexnology.com/index.php/nn20-workshops

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος