Η κλιματική κρίση στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών

Με έμφαση στην κλιματική κρίση το οικονομικό φόρουμ στους Δελφούς, εστίασε στα προβλήματα που καθίσταται πλέον το κεντρικό πρόβλημα της παγκόσμιας κοινότητας και στις λύσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Η οικονομία καλύπτει όλες τις πτυχές της ζωής και φυσικά το περιβάλλον, τονίζει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής χημικών μηχανικών  Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα της εύκρατης ζώνης, που είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές. Το βασικό πρόσταγμα πρέπει να είναι «Καλύτερα το προλαμβάνεις από το θεραπεύειν», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Γρήγορα και έγκαιρα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Με ιδιάζοντα τρόπο επιδρά στην ζώνη της μεσογείου και τις χώρες που βρίσκονται ενώπιον νέων διλημμάτων. 

Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά έχει και κοινωνικό πρόσωπο, δεν θα είναι απλώς η αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, αλλά μιας ρευστής καταστάσεως. Δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικό, αλλά και υγείας για πληθυσμούς που θα βρεθούν σε τρομακτικά δύσκολες καταστάσεις.  

Αν στην Αφρική δεν θα μπορούν να επιβιώσουν το αποτέλεσμα θα είναι μια τρομακτική μετανάστευση σε άλλες περιοχές προς τα βόρεια.

Η κλιματική κρίση στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών

Η πανδημία δημιούργησε προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε σε υπαναχώρηση σε κάποιες επιλογές όσον αφορά την χρήση των ορυκτών καυσίμων.

«Πέρα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να δούμε νέα προϊόντα βιώσιμα ως προς τον σχεδιασμό της οικονομίας, στον τρόπο που αναπτύσσεται η βιομηχανική παραγωγή και η καινοτομία.

«Στην Ελλάδα που αναζητεί απεγνωσμένα να δώσει διεξόδους ειδικά  στους νέους αυτό είναι ένα πεδίο που μπορεί να επενδύσει».

Όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης, επιστημονικοί φορείς σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη έχει προχωρήσει ένα σχέδιο δράσεως για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσεως σε κάθε τομέα που εμπλέκεται, ενέργεια, έδαφος, νερό, το οποίο έχει κατατεθεί σε κάθε αρμόδιο. Το ζητούμενο είναι όλα τα κόμματα να λάβουν σοβαρά υπ’  όψιν το θέμα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.   

«Όλα τα κόμματα θα πρέπει να ενσκήψουν. Χρειαζόμαστε ένα χώρο σκέψης τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο κα της κοινωνίας.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος