37 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ

Ο χρόνος σταμάτησε πριν από 37 χρόνια στο Τσερνόμπιλ με την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, ενώ οι συνέπειες παραμένουν  ανυπολόγιστες έως σήμερα.

Η σοβιετική κυβέρνηση επιχείρησε μια μεγάλη συγκάλυψη της καταστροφής.  Ο συναγερμός κτύπησε στην Ευρώπη όταν η Σουηδία ανακάλυψε ότι υπήρχε μια πηγή ακτινοβολίας περίπου 1.100 χιλιόμετρα μακριά. Οι σοβιετικές αρχές αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ τον Απρίλιο του 1986. Το ρωσικό κοινό προετοιμάστηκε για την ανακοίνωση μιας τραγωδίας  με την συνήθη μέθοδο, ακούγοντας κλασική μουσική στο ραδιόφωνο.

37 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ

Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι μόνιμη και οι επιπτώσεις από την εξάπλωση της ραδιενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο θα διαπιστωθεί σε βάθος χρόνου. Το καίσιο και το πλουτώνιο, θα παραμείνουν στο περιβάλλον για χρονικό διάστημα εκατοντάδων, ακόμη και χιλιάδων ετών, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια σταμάτησε να λειτουργεί και ο τελευταίος αντιδραστήρας, αναφέρει ο Χρήστος Ελευθεριάδης, καθηγητής πυρηνικής φυσικής και στοιχειωδών σωματιδίων στο Α.Π.Θ..

Η ζωή έστω και πετσοκομμένη επέστρεψε στην μολυσμένη περιοχή. Τα φυτά καλύπτουν τις εγκαταστάσεις φάντασμα και τα ζώα τρέφονται με το χορτάρι που φυτρώνει επάνω στο μολυσμένο έδαφος. Το τι σημαίνει αυτό για τον κύκλο ζωής δεν αποτιμάται με μια επιφανειακή ματιά.

Όπως λέει ο κ. Ελευθεριάδης, σειρά ανθρωπίνων λαθών οδήγησαν στην τραγωδία. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και θα πρέπει η πυρηνική ενέργεια να ενταχθεί στους επόμενους σχεδιασμούς της Ελλάδος, καθώς οι αντιδραστήρες 4ης γενιάς εγγυώνται την ασφάλεια από ένα ατύχημα.

37 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ

Όσον αφορά την Τουρκία, που ξεκινά την λειτουργία στο Ακούγιου. Με ρωσική τεχνογνωσία και τεχνολογία, ο κ. Ελευθεριάδης σημειώνει ότι τα καινούργια πυρηνικά εργοστάσια διασφαλίζουν ότι μια μεγάλη σεισμική δόνηση δεν θα προκαλέσει κάποιο δυστύχημα.

Για γεωπολιτικούς λόγους η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την προοπτική της πυρηνικής ενέργειας. «Χρειαζόμαστε ελεγχόμενες πηγές ενέργειας, που δεν διασφαλίζεται μόνο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχουν άπειρες αιτήσεις για ανεμογεννήτριες στα βουνά, όπου προκαλούνται τεράστια προβλήματα με την κατασκευή δρόμων, πολύ τσιμέντο και καταστροφή του περιβάλλοντος».     

Τα προβλήματα διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων με τους νέους αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς εγγυώνται ότι δεν θα έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος, εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα, στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, αποτέλεσε καταλύτη και η Γερμανία ανακοίνωσε το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων. Ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί το 2000 όταν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Σρέντερ επένδυσε στις άριστες σχέσεις με την Μόσχα για την προμήθεια φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διακοπή της ροής από τον βόρειο αγωγό έχει γονατίσει την βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, που επενδύει πλέον στις ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν σταθερότητα στην οικονομική της ανάπτυξη. Έτσι, στρέφεται στην Κίνα, μεταφέροντας εκεί σημαντικές επενδύσεις και προμηθευόμενη, προς το παρόν, φτηνά υλικά για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Ουδείς φαίνεται να ασχολείται με το τι θα γίνει σε 20 χρόνια με τα υλικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα καταστούν το νέο πρόβλημα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Εν τω μεταξύ, 1900 δοχεία, το καθένα από τα οποία ζυγίζει περίπου 100 τόνους, με απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας αναζητούν ασφαλή τοποθεσία για να αποθηκευθούν, ενώ περίπου 600.000 κυβικά μέτρα των λεγομένων ραδιενεργών αποβλήτων χαμηλής και μέσης ραδιενέργειας θα πρέπει να απορριφθούν με ασφάλεια κάπου, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο σημείο. Εικάζεται ότι θα τοποθετηθούν στα έγκατα της γης, αλλά σε πόσο βάθος δεν θα συνιστούν κίνδυνο;

37 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ

Προ δεκαημέρου (15 Απριλίου) το Βερολίνο έκλεισε τους τρείς τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς, προσδοκώντας προφανώς σε κάτι που θα αναπληρώσει τις τεράστιες ανάγκες της χώρας σε ενέργεια. Το πιθανότερο είναι η κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αερίου με δυνατότητα υδρογόνου που θα παρέχουν ασφαλή, ελεγχόμενη παραγωγή.[1] Υπολογιζομένου του κόστους παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες στην θάλασσα στα 160 ευρώ MWh σε σχέση με τις τοποθετημένες επί του εδάφους στα 80 ευρώ, είναι βέβαιο ότι η φτηνή ανάπτυξη της εποχής των ορυκτών καυσίμων είναι οριστικά παρελθόν.  

Στον αντίποδα η Γαλλία, θα αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα της πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να αποφύγει εξαρτήσεις από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να μειώσει μακροπρόθεσμα το κόστος της παραγωγής της. Με 56 αντιδραστήρες εν λειτουργία, λίγο πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανακοίνωσε σχέδιο που περιλαμβάνει την κατασκευή 14 νέων μεγάλων πυρηνικών αντιδραστήρων και την παράταση της ζωής των υπαρχόντων που κρίνονται ασφαλείς και κατάλληλοι πέραν των 50 ετών.

37 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ

Μετά την επίσκεψη Μακρόν στο Πεκίνο (5-7 Απριλίου), η  Γαλλία ανακοίνωσε ανανέωση της συνεργασίας της EDF (Électricité de France)  με την China General Nuclear Power Group, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, η EDF υπέγραψε σύμβαση ενός δις ευρώ με την China Energy Investment Corporation για την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Κίνα. Οι ευρωπαίοι επενδύουν δις στην κινεζική αγορά, δείχνοντας ότι δεν αντιλαμβάνονται τι σηματοδοτεί αυτό μακροπρόθεσμα. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με λανθασμένες αποφάσεις του παρελθόντος, διλλήματα του παρόντος και πολιτικές καταστροφές μελλοντικά.


[1] Handelsblatt, Deutschland nimmt die letzten Atomkraftwerke vom Netz, Anna Gauto, 14-04-2023, [Η Γερμανία βγάζει από το δίκτυο τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς]https://www.handelsblatt.com/unternehmen/energie/energie-deutschland-nimmt-die-letzten-atomkraftwerke-vom-netz/29085488.html

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος