ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μεταφοράς του Αγίου Φωτός – Ανησυχία για τη βία στη Συρία

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιφερειακή ασφάλεια, η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδας για τα φλέγοντα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και το διπλωματικό πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η ελληνική παρέμβαση για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον Λίβανο

Η κα Ζωχιού ξεκίνησε με μια σαφή προειδοποίηση ότι οι εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή απειλούν την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια. Καλούμε όλα τα μέρη σε άμεση αποκλιμάκωση, επίδειξη της μέγιστης δυνατής αυτοσυγκράτησης, την προστασία των αμάχων και τον καθολικό σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τις χώρες του Κόλπου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη θαλάσσια ασφάλεια, με την Εκπρόσωπο να τονίζει ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η θαλάσσια ασφάλεια πρέπει να προστατευθούν, καθώς αποτελούν πυλώνες για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του, Abbas Aragchi, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, και υπό την ιδιότητά της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), τάσσεται υπέρ της διπλωματίας για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Παράλληλα, για το μέτωπο του Λιβάνου, η κα Ζωχιού εξέφρασε έντονη ανησυχία, σημειώνοντας ότι η χώρα εξελίσσεται σε παράλληλο πολεμικό μέτωπο. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου και υποστηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα, ανέφερε, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΣΑΗΕ και τονίζοντας ότι το προσωπικό της UNIFIL δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί στόχο επιθέσεων.

Η ανθρωπιστική διάσταση στη Συρία και η μεταφορά του Αγίου Φωτός

Αναφορικά με τη Συρία, η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση στην Αλ Σουκαϊλαμπίγια, περιοχή με έντονο ελληνορθόδοξο στοιχείο. Η κα Ζωχιού απαίτησε περαιτέρω ενημέρωση, σαφήνεια και, βεβαίως, λογοδοσία για τα πρόσφατα περιστατικά βίας, υπογραμμίζοντας ότι οι Χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολυπολιτισμικής συριακής κοινωνίας.

Σε ένα ζήτημα με έντονο συμβολισμό, αυτό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός, η Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι για λόγους ασφαλείας οι λεπτομέρειες της επιχείρησης δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, καθώς θα λάβει χώρα εν μέσω πολέμου. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την ασφαλή μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, ενώ τόνισε την ανάγκη σεβασμού του status quo των Ιερών Προσκυνημάτων στα Ιεροσόλυμα από όλους.

Η ενίσχυση της σχέσης Αθήνας – Βεγγάζης και η οριοθέτηση ΑΟΖ

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη. Παρά την αναβολή της μετάβασης στην Τρίπολη λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, οι επαφές με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar και άλλους αξιωματούχους στην Ανατολική Λιβύη κρίθηκαν παραγωγικές. Σκοπός ήταν η ανάπτυξη μιας λειτουργικής σχέσης, με έμφαση στη μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και την ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων στην περιοχή.

Το πλέον σημαντικό σκέλος αφορούσε τις θαλάσσιες ζώνες. Προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση Θαλάσσιων Ζωνών με Λιβύη. Συμφωνήθηκε ετοιμότητα Ελλάδας και Λιβύης, ως κράτη με αντικείμενες ακτές, να συζητήσουν για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δήλωσε η κα Ζωχιού, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Αθήνας για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών στη Λιβύη χωρίς ξένες επεμβάσεις.

Διμερείς σχέσεις με Γερμανία και το νέο πρόγραμμα Visa Express

Η Εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο και τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Johann Wadephul, όπου επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων και η συνεργασία σε θέματα Ουκρανίας και ΝΑΤΟ. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι ο Γερμανός Υπουργός αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα για ανταποδοτική επίσκεψη.

Τέλος, η κα Ζωχιού ανακοίνωσε την επιτυχή ανανέωση του προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων βραχείας διάρκειας (visa express) για Τούρκους πολίτες σε 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών με την Ευρωπαΐκή Επιτροπή εγκρίθηκε η ανανέωση για ένα επιπλέον έτος, από 31 Μαρτίου 2026, ανέφερε, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα συμβάλλει θετικά στις επαφές μεταξύ των δύο λαών στα νησιά από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο. Το πρόγραμμα του Υπουργού για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Σιγκαπούρης στις 2 Απριλίου και τη συμμετοχή στη Διεθνή Διάσκεψη για το Σουδάν στο Βερολίνο στις 15 Απριλίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος