Βόλος: Ο Δήμος Βόλου τίμησε τον Asa K. Jennings σωτήρα 300.000 Ελλήνων το 1922

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία του εγγονού του Asa K. Jennings κ. Roger Jennings, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, στο Δημαρχείο Βόλου, εκδήλωση προς τιμήν του Asa K. Jennings, του αφανή ήρωα, που με τις ενέργειές του έσωσε περί τους 300.000 Έλληνες στη Σμύρνη, το 1922. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας που από εδώ και στο εξής θα κοσμεί την πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εμπνευστής της όλης εκδήλωσης κ. Γιώργος Μουλάς αναφέρθηκε στην ιστορία του Asa K. Jennings και τόνισε πως πρόκειται για μια οφειλόμενη πράξη απόδοσης τιμής και αναγνώρισης του σημαντικού του ρόλου στη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων κατατρεγμένων Ελλήνων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ασφαλή μεταφορά τους στην Ελλάδα. “Δυστυχώς πουθενά στην Ελλάδα δεν έχει τιμηθεί ο Asa Jennings, και σχεδόν όλοι αγνοούν το μεγάλο κατόρθωμά του”, τόνισε ο κ. Μουλάς.

Από την πλευρά του ο κ. Αχιλλέας Μπέος τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά για την Δημοτική Αρχή Βόλου να τιμά έναν άνθρωπο, έναν ήρωα η δράση του οποίου παρέμενε ένα, περίπου, αιώνα στην αφάνεια. Επισήμανε ακόμη, πως η σημερινή εκδήλωση δεν επρόκειτο για μια τυπική διεκπεραίωση παρά για μια απόδοση της οφειλόμενης τιμής σε ένα άνθρωπο, που συνέβαλε αποφασιστικά στη διάσωση ενός από τα πια υγιή και δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού σε μια τραγική, μαύρη εποχή της Ιστορίας μας ενώ συνέδεσε το ιστορικό αυτό γεγονός με την σημερινή κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια προβλήθηκε η ταινία «The strange destiny» (παραγωγή Metro Goldwyn – Mayers Studios, 1945) με ελληνικούς υπότιτλους και ομιλία του εγγονού του τιμώμενου Roger L. Jennings.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο καθώς και τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας που πλέον θα βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου Βόλου. Σημειώνεται πως η σημαία που κάλυπτε το μνημείο παραδόθηκε από τον αιρετό δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέο Μπέο στον κ. Jennings.

Μετά τα αποκαλυπτήρια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των τριών αδικοχαμένων αξιωματικών ενώ επίσης η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βόλου εκτέλεσε τον Εθνικό Ύμνο της Αμερικής και της Ελλάδος.

Να σημειωθεί πως συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος ενημέρωσε πως δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, λόγω ανειλημμένων και οικογενειακών υποχρεώσεων αλλά και λόγω του τριήμερου πένθους που έχει κυρηχθεί μετά τον τραγικό χαμό των τριών αξιωματικών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κκ. Ιγνάτιος, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος της κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Κοπάνας, ο Πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας κ. Μαρσέλ Σολομών, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Νομού, εκπρόσωποι των Τοπικών Συλλόγων της πόλης, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Βόλου καθώς και εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος