EK: Μειώστε τη ρύπανση από θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στην ΕΕ

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να προστατεύει με συνέπεια τα υδάτινα αποθέματα από τη ρύπανση με θρεπτικά συστατικά, η οποία εξακολουθεί να επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 548 υπέρ, 15 κατά και 65 αποχές.

Σημειώνει τη ζημιά που προκαλείται στην ποιότητα του νερού στην ΕΕ από τις υπερβολικές ποσότητες νιτρικών αλάτων και προτείνει ως λύση την ενίσχυση της επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ καθώς και των γεωργικών καινοτομιών.

Τα νιτρικά άλατα, για παράδειγμα το άζωτο και ο φώσφορος που προέρχονται από λιπάσματα και κοπριά ζώων, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη ρύπανση των υδάτων στην ΕΕ. Αν και η οδηγία της ΕΕ για τα νιτρικά άλατα εγκρίθηκε το 1991 για να αντιστρέψει τον ευτροφισμό ή την υπερβολική συσσώρευση ορισμένων θρεπτικών ουσιών σε υδάτινα σώματα, η κακή επιβολή και η έλλειψη δράσης των κρατών μελών έχουν ως αποτέλεσμα ότι η ποιότητα του νερού στην ΕΕ έχει βελτιωθεί μόνο αργά, υποστηρίζει η Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της για την επιβολή της οδηγίας και να ενημερώσει ανοιχτά τους πολίτες της ΕΕ για τις ενέργειές της κατά των μη συμμορφούμενων κρατών μελών. Τα μέτρα προστασίας των υδάτων θα πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία και σε πραγματικά δεδομένα ποιότητας του νερού, όχι σε θεωρητικά μοντέλα, υποστηρίζουν. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης την εναρμόνιση της μέτρησης και της αξιολόγησης της ρύπανσης από θρεπτικά συστατικά σε διάφορα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα είναι συγκρίσιμα.

Η ρύπανση από θρεπτικά συστατικά θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπιστεί με καλύτερη επεξεργασία των λυμάτων και καινοτόμες γεωργικές μεθόδους, για παράδειγμα με την ανάκτηση αζώτου από την κοπριά, λένε οι ευρωβουλευτές. Θέλουν ο αγροδιατροφικός τομέας να μειώσει τις ανεπάρκειες που οδηγούν σε υπερβολική χρήση νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Για να καταστεί η γεωργία πιο βιώσιμη, οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων θα πρέπει να κάνουν χρήση όλων των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ: ​​σχετικά μέρη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής , διαρθρωτικά ταμεία και προγράμματα όπως το LIFE .

Το 2016 – 2019, το 14,1% των υπόγειων υδάτων στα κράτη μέλη υπερέβη το όριο συγκέντρωσης νιτρικών αλάτων που έχει καθοριστεί για το πόσιμο νερό. Το νερό που αναφέρεται ως ευτροφικό στην ΕΕ περιλαμβάνει το 81% των θαλάσσιων υδάτων, το 31% των παράκτιων υδάτων, το 36% των ποταμών και το 32% των λιμνών. Την ίδια χρονική περίοδο, δέκα κράτη μέλη είχαν συνεχείς υποθέσεις παράβασης για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τα νιτρικά άλατα. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία προβλέπει μείωση κατά 50 % των απωλειών νιτρικών μέχρι το 2030.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος