Γ. Μπούγας στο Πρώτο: Η Δικαιοσύνη μιλάει δια των αποφάσεών της και δεν πρέπει μόνο να μιλά, αλλά και να πείθει (audio)

«Η δίωξη έγινε για πλημμέλημα. Κατά συνέπεια, αυτό το οποίο θα μπορούσε να αναμένει κανείς από το δικαστήριο ήταν επιβολή ποινών πλημμεληματικών» σημείωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης»  με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, για την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη ενώ απογοήτευσε τους οικείους των θυμάτων, έξι χρόνια μετά τον τραγωδία.

Στην πορεία της ανάκρισης υπήρξε διχογνωμία εισαγγελέα και ανακριτή για το αν έπρεπε η δίωξη να ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος ή σε βαθμό κακουργήματος, υπενθύμισε ο κ. Μπούγας, επισημαίνοντας ότι τελικά το Συμβούλιο έλυσε τη διαφορά και οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν για πλημμεληματικές παραβάσεις.

«Οι κατηγορίες αυτές λοιπόν, πράγματι με το νομικό καθεστώς το οποίο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, θα μπορούσαν να φτάσουν σε ένα ανώτατο όριο ποινής, εφόσον επρόκειτο για συρροή πλημμελημάτων, τα οκτώ έτη. Αυτό έχει αλλάξει σήμερα με τον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος προσφάτως ψηφίστηκε από τη Βουλή και μπορεί το όριο ποινής για πλημμελήματα σε συρροή να φτάσει μέχρι 10 έτη. Το δικαστήριο δεν εξήντλησε προς τα πάνω τη δυνατότητα που του έδιδε ο Ποινικός Κώδικας που ίσχυε το 2019, τότε που τελέστηκε η πράξη, δεδομένου ότι οι ποινικές δίκες κρίνονται πάντα με το ευμενέστερο καθεστώς για τον κατηγορούμενο. Όμως είναι κάτι το οποίο, θα το δούμε για ποιους λόγους δεν συνέβη από τη διατύπωση του αιτιολογικού της αποφάσεως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας.

«Εκείνο όμως το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι δεν εξαντλείται μία δίκη στον πρώτο βαθμό. Υπάρχει δικαίωμα εφέσεως, έτσι ώστε η υπόθεση και μάλιστα τόσο σοβαρή υπόθεση, όπως είναι η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, να κριθεί και σε δεύτερο βαθμό, είτε μετά από έφεση που θα κάνουν οι κατηγορούμενοι ή μετά από έφεση, την οποία είτε αυτεπαγγέλτως ή με αίτημα των συγγενών των θυμάτων ή των θυμάτων, θα ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών, αφού μελετήσει την απόφαση και το σκεπτικό της» υπογράμμισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

«Η Δικαιοσύνη μιλάει δια των αποφάσεών της και δεν πρέπει μόνο να μιλά, αλλά και να πείθει. Γι’ αυτό και το Σύνταγμά μας επιβάλλει σε κάθε δικαστική απόφαση να έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Έχουμε ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου, δεν έχουμε όμως δει την αιτιολογία της αποφάσεως. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγες μέρες έως ότου η απόφαση καθαρογραφεί. Γνωρίζετε ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ήδη δώσει εντολή να επισπευσθεί η καθαρογραφή και η διατύπωση του σκεπτικού της αποφάσεως, έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι να αντιληφθούμε με ποια στοιχεία και πώς τεκμηριώνει την ετυμηγορία του το δικαστήριο» τόνισε ο κ. Μπούγας.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε, με επεκτεινόμενη την απόφαση να υπάρξει εκτιτέα ποινή φυλάκισης, ο υφυπουργός τόνισε «με βάση τους κανόνες που θα μπορούσε να εφαρμόσει το δικαστήριο, χωρίς να υπεισέρχομαι σε αυτή καθαυτή την κρίση του δικαστηρίου, θα μπορούσε να επιβάλει, λόγω της συρροής των πλημμελημάτων, ανώτατη ποινή μέχρι οκτώ έτη και βεβαίως ένα χρονικό διάστημα αυτής της ποινής θα μπορούσε να το θεωρήσει εκτιτέο».

«Εφόσον δεν όρισε 8 έτη ανώτατο όριο φυλάκισης, άρα θα μπορούσε να επιβάλει έκτιση ενός μέρους αυτής, η εξαγορά ήταν αναμενόμενη. Το ποσό των 10 ευρώ πράγματι είναι μικρό. Όμως όλα αυτά, μένει να δούμε με ποιο σκεπτικό κατέληξε το δικαστήριο σε αυτή του την απόφαση διότι σε πρώτη φάση, σε πρώτο άκουσμα φαίνεται αναντίστοιχη του μεγέθους της τραγωδίας. Μέλλει όμως να δούμε ψύχραιμα όλοι μας την απόφαση και να δούμε και οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι διάδικοι, αλλά και ο εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος θα μελετήσει, είναι βέβαιο την απόφαση και το σκεπτικό της, εάν θα ασκήσουν έφεση, εγώ πιθανολογώ ότι θα ασκηθεί έφεση με βάση τα δεδομένα και τις δηλώσεις και των συνηγόρων, αλλά και όσα ακούγονται από χθες που εκδόθηκε η απόφαση. Επομένως όλα αυτά θα τα ξαναδούμε στο δεύτερο βαθμό στο Εφετείο» προσέθεσε ο κ. Μπούγας.

Σχετικά με τον κίνδυνο παραγραφής της υπόθεσης αν πάει σε δεύτερο βαθμό και σε συνάρτηση με την αργή ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, ο κ. Μπούγας επισήμανε τα εξής. «Νομίζω ότι με έναν εκκωφαντικό τρόπο το είπε και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δίδοντας εντολή για άμεση καθαρογραφή της απόφασης, ακριβώς επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής. Έχει παρέλθει χρονικό διάστημα έξι ετών. Στην οκταετία παραγράφονται τα πλημμελήματα. Επομένως, υπάρχει όντως κίνδυνος, αλλά νομίζω όμως ότι αυτό θα αποτραπεί και η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, παρέχοντας οποιαδήποτε διευκόλυνση σε υλικοτεχνικές υποδομές, θα γίνει ό, τι πρέπει για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος