Ραγδαία αύξηση των επαναμολύνσεων με COVID-19 κατά την διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον

Η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω προηγούμενης μόλυνσης είναι λιγότερο αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Όμικρον από ό,τι έναντι άλλων παραλλαγών, αλλά ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 παραμένει χαμηλός. Ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν εκ νέου από τον κορονοϊό αυξήθηκε κατακόρυφα μια τάση που δεν παρατηρήθηκε με προηγούμενες παραλλαγές. Μάλιστα σύμφωνα με επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Weill Cornell Medicine του Κατάρ στη Ντόχα, η νέα παραλλαγή πιθανώς οδηγεί το κύμα, επειδή ακριβώς είναι σε θέση να αποφύγει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού.

Η Όμικρον αποφεύγει την ανοσία από τα εμβόλια

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραλλαγή μπορεί να ξεπεράσει την ανοσία που προκαλείται από τον εμβολιασμό, να αποφύγει τα αντισώματα που παράγονται κατά τη διάρκεια προηγούμενων λοιμώξεων SARS-CoV-2. Για αυτό τον λόγο η κατανόηση των ποσοστών επαναμόλυνσης είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των υγειονομικών συστημάτων.

Τα πρώτα σημάδια των ιδιοτήτων ανοσοδιαφυγής της Όμικρον προήλθαν από δεδομένα που συλλέχθηκαν στη Νότια Αφρική. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι ερευνητές κατέγραψαν υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά επαναμόλυνσης σε σύγκριση με αυτά των προηγούμενων κυμάτων.

Στην Αγγλία, περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι έχουν πιθανώς μολυνθεί δύο φορές. Οι περισσότεροι από αυτούς μολύνθηκαν εκ νέου τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο οργανισμός θεωρεί μια λοίμωξη ως «πιθανή επαναμόλυνση» εάν έλαβε χώρα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά από μια προηγούμενη, αλλά δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ξεχωριστές περιπτώσεις μέσω γενετικής αλληλουχίας του ιού. Πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, οι επαναμολύνσεις αποτελούσαν περίπου το 1% των αναφερόμενων περιπτώσεων COVID-19, αλλά το ποσοστό έχει πλέον αυξηθεί σε περίπου 10%.

Τα επίπεδα ανοσοδιαφυγής

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine αυτόν τον μήνα, μετρήθηκε ο βαθμός στον οποίο η Όμικρον μπορούσε να αποφύγει την ανοσία, ως μέρος μιας πανεθνικής μελέτης για τις λοιμώξεις στο Κατάρ από την έναρξη της πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι, αν και η προηγούμενη μόλυνση ήταν περίπου 90% αποτελεσματική στην πρόληψη μιας μόλυνσης με τις παραλλαγές Άλφα, Βήτα ή Δέλτα, ήταν μόνο 56% αποτελεσματική έναντι της Όμικρον. Οι περισσότερες επαναμολύνσεις εμφανίστηκαν με διαφορά περίπου ενός έτους, δείχνοντας ότι μια προηγούμενη μόλυνση προσφέρει ανοσία για κάποιο χρονικό διάστημα. Και η προστασία έναντι του σοβαρού COVID-19 που προκαλείται από το Όμικρον παρέμεινε υψηλή, περίπου στο 88%. Τελικά, η μελέτη των επαναμολύνσεων θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς θα μοιάζει η μετάβαση του SARS-CoV-2 σε έναν ενδημικό ιό.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος