Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας (video)

Η Ελλάδα είναι, εφέτος, τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) Μόσχας, η οποία θα φιλοξενηθεί ως τις 11 Σεπτεμβρίου στο VDNH, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η επιλογή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας έγινε στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 ενώ η Ρωσία φιλοξενήθηκε αντιστοίχως ως τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τον Μάιο που μας πέρασε.

Το ελληνικό περίπτερο στη ΔΕΒ Μόσχας εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς (επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας) παρουσία του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Κώστας Γαβρόγλου.

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας (video)

Από ελληνικής πλευράς, στην έκθεση θα φιλοξενούνται περίπου 600 εκδόσεις από 50 εκδοτικούς οίκους, αντιπροσωπευτικών του πλούτου της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, όπως και των επιστημών και των τεχνών, αρχής γενομένης από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τον Διαφωτισμό και φτάνοντας μέχρι τον 20ό αιώνα.

Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής (Δούμα), S.Ye.Naryshkin. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Γιατί η Ελλάδα: πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις». Την συζήτηση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δημήτρης Παπανικολάου.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν, εκτός των προσκεκλημένων δημιουργών, οι εκδοτικοί οίκοι Εστία, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο και Πατάκης. Σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 14:00, στο χώρο της βιβλιοθήκης του ελληνικού περιπτέρου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων εκδοτών.

Νωρίτερα, στις 11:30, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ελληνικής αγοράς βιβλίου, στο διεθνές επαγγελματικό φόρουμ που διοργανώνεται από την πλευρά της Ρωσίας.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) Μόσχας έχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας (video)

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε από το ΕΙΠ με τη συνεργασία των εξής πολιτιστικών φορέων: Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Asifa Hellas και Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥKύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Συνεργάστηκαν, επίσης, η ελληνική πρεσβεία της Μόσχας και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

Το πρόγραμμα της ελληνικής παρουσίας στη ΔΕΒ Μόσχας περιλαμβάνει:

Συζήτηση με θέμα «Εισαγωγή στο νέο πνεύμα της ελληνικής λογοτεχνίας» με τη συμμετοχή των συγγραφέων Ιωάννας Μπουραζοπούλου, Γιάννη Παλαβού και Χρήστου Χρυσόπουλου και των κριτικών λογοτεχνίας Μικέλας Χαρτουλάρη και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

Εισήγηση με τίτλο «Το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα μπροστά στις προκλήσεις των καιρών» από τον Β. Χατζηβασιλείου.

Επιστημονικές διαλέξεις με ομιλητές τους Χάγκεν Φλάισερ, Βενετία Αποστολίδου και Αλεξάνδρα Ιωαννίδου σε συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

Επαγγελματικές συναντήσεις Ελλήνων και Ρώσων εκδοτών και παρουσίαση της ελληνικής αγοράς βιβλίου στο διεθνές φόρουμ της έκθεσης.

Αφιερωματικό περίπτερο και σειρά εκδηλώσεων για τον Κ. Π. Καβάφη που διοργανώνει το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.

Αφιέρωμα στην εικονογράφηση των ελληνικών παιδικών βιβλίων, δραστηριότητες για παιδιά, προβολές κινουμένων σχεδίων και συναντήσεις με την Άλκη Ζέη και τον Ευγένιο Τριβιζά.

Προβολή ελληνικών ταινιών εμπνευσμένων από την ελληνική λογοτεχνία, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη με όσκαρ ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Την προβολή του «Ζ» θα προλογίσει και θα παρουσιάσει ο Βασίλης Βασιλικός, στο ομότιτλο βιβλίο του οποίου βασίστηκε το σενάριο της ταινίας.

Προβολές βραβευμένων ελληνικών κινούμενων σχεδίων (animation) για παιδιά αλλά και για ενήλικες, σε συνεργασία με την ASIFA HELLAS και το Greekanimation.gr.

Εικαστική έκθεση με τίτλο «Η τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» και διαλέξεις από τη διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάλογλου και την επιμελήτρια, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.

Μουσική εκδήλωση με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την ομάδα μουσικών της.

Εργαστήρια ελληνικής γλώσσας από το Tμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΕΡΤ 1

Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος