Ποιητικό ντοκιμαντέρ «Mauthausen»: Από τα Χανιά με βραβείο, στην Αυστραλία και την Αυστρία

Το Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης», που απονέμεται από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, απέσπασε στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, η μεγάλου μήκους ταινία MAUTHAUSEN σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ. Στην πατρώα γη του Μίκη, με μια «ανεπίδοτη» επιστολή του Ιάκωβου, το πνεύμα των δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών φανερώθηκε, δίνοντας το παρόν στην πανανθρώπινη διαχρονία.

Ποιητικό ντοκιμαντέρ «Mauthausen»: Από τα Χανιά με βραβείο, στην Αυστραλία και την Αυστρία

Η ταινία προβλήθηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στη μνήμη των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά και στη μνήμη του Χαράλαμπου Βιδάκη,τουτελευταίου Χανιώτη επιζώντα ναζιστικών στρατοπέδων, που έφυγε φέτος από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών, καθώς και όλων των Χανιωτών θυμάτων της στρατοπεδικής ναζιστικής θηριωδίας. Την προβολή της ταινίας τίμησαν με την παρουσία τους -μεταξύ άλλων- η κα Άννα-Ασπασία Θεοδωράκη, κόρη του αδερφού του Μίκη, Γιάννη Θεοδωράκη, η κα Αργυρώ Βιδάκη, κόρη του εκλιπόντος Χαράλαμπου Βιδάκη, η κα Στέλλα Μπατάκη, εγγονή του επιζώντα των Άουσβιτς και Νταχάου Πέτρου Μιχελιδάκη και ο κος Γιάννης Πλατσιδάκης, γιος του επιζώντα Γιώργου Πλατσιδάκη, ο οποίος το 1995 είχε ταξιδέψει μαζί με τον πατέρα του και τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μαουτχάουζεν για την ιστορική συναυλία εορτασμού των πενήντα ετών από την απελευθέρωση του στρατοπέδου.

Ποιητικό ντοκιμαντέρ «Mauthausen»: Από τα Χανιά με βραβείο, στην Αυστραλία και την Αυστρία
Από αριστερά: Γιάννης Ζιόγκας, Πάνος Μπόρας, Παναγιώτης Κουντουράς, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Άννα Ασπασία Θεοδωράκη, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Το Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης» παρέδωσε στους σκηνοθέτες του κινηματογραφικού MAUTHAUSENο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, κύριος Γιώργος Αγοραστάκης λέγοντας: «Για εσάς που βραβεύεστε για αυτή την ταινία, πρέπει να πω ότι το θέμα της ταινίας MAUTHAUSEN, είναι πολύ επίκαιρο σήμερα για όλο τον κόσμο, και το μήνυμα του έργου θα πρέπει να το πάρετε στην πλάτη σας, να το ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο. Είναι το μήνυμα της ζωής. Το μήνυμα εναντίον του πολέμου. Εναντίον της καταστροφής, η οποία γίνεται στις μέρες μας.»

Το MAUTHAUSEN στo 28ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας στο πλαίσιο του αφιερώματος «Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς: 80 Χρόνια»

Η ταινία MAUTHAUSEN την επόμενη κιόλας ημέρα, Κυριακή 29 Οκτωβρίου,«ταξίδεψε» μέσω του 28ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας (GFF Australia), που διοργανώνουν η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, στον κινηματογράφο Palace Norton Street του Σίδνεϊ και Palace Cinema Como της Μελβούρνης, όπου προβλήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος «Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς: 80 Χρόνια».

«Ο Δραπέτης» του MAUTHAUSEN στο 10ο Art Visuals & Poetry Film Festival της Βιέννης: Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα

Μέρος του MAUTHAUSEN,και συγκεκριμένα «Ο Δραπέτης» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη και ερμηνεία Αρίσταρχου Παπαδανιήλ (φωνή), Άρη Ζέρβα (τσέλο), θα προβληθεί την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στο 10oArtVisuals& PoetryFilmFestival της Βιέννης, το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου ποίησης διεθνώς, που πραγματοποιείται φέτος από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου και έχει ως τιμώμενη χώρα την Ελλάδα. Η προβολή λαμβάνει χώρα στο Factory im Künstlerhausανοίγοντας την αυστριακή πρεμιέρα του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρLike Stone Lions at the Gateway into Night” του Ελβετού σκηνοθέτη Olivier Zuchuat με θέμα το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου και την εκεί κράτηση και βασανισμό, μεταξύ άλλων, και Ελλήνων ποιητών, όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Μενέλαος Λουντέμης.

Ποιητικό ντοκιμαντέρ «Mauthausen»: Από τα Χανιά με βραβείο, στην Αυστραλία και την Αυστρία

Προσκεκλημένοι του φεστιβάλ οι σκηνοθέτες της ταινίας MAUTHAUSEN, Παναγιώτης Κουντουράς και Αρίσταρχος Παπαδανιήλ , οι οποίοι στο πλαίσιο του αφιερώματος Lost & FoundHistoryGreekPoetsArrestedθα συμμετάσχουν σε πάνελ ομιλητών μαζί με την αυστριακή ιστορικό Elisabeth Luif, τον Ελβετό σκηνοθέτη Olivier Zuchuat και την Ελληνίδα ηθοποιό, ποιήτρια Σίσσυ Δουτσίου. Το πάνελ θα συντονίσει η διευθύντρια του φεστιβάλ, SigrunHöllrigl. Η αφίσα και η οπτική επικοινωνία του φετινού ArtVisuals& PoetryFilmFestivalτης Βιέννης είναι στα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Σύνοψη Ταινίας

MAUTHAUSEN (91’, 2023)

To πλέον προσωπικό κινηματογραφικό σενάριο του επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, γενάρχη του νεοελληνικού μεταπολεμικού θεάτρουκαι ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη (Στέλλα, Ο Δράκος, Κορίτσια στον Ήλιο), και ένα ανεκπλήρωτο όραμά του, που 35 χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη (1988) έλαβε την τελική του μορφή, στον τόπο όπου μαρτυρικά βιώθηκε, αλλά και εμπνευσμένα συνελήφθη. Το αδημοσίευτο κείμενο του Ι. Καμπανέλλη, «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν – Μάιος 1988» -που παραχωρήθηκε από την κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη– γράφτηκε τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ιστορικής συναυλίας στο Μαουτχάουζεν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης 1988 και «ζωντανεύει» στο φυσικό του περιβάλλον -το Mauthausen Memorial της Αυστρίας το 2022- για πρώτη φορά. Έναμεγάλου μήκους ποιητικό ντοκιμαντέρ και ιδιότυπο μιούζικαλ, που παρουσιάζει τη νέα προσέγγιση στην Καντάτα Μαουτχάουζεν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη ερμηνευμένη από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνή) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), η οποία κυκλοφόρησε με την άδεια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και πολιτικού ακτιβιστή Μίκη Θεοδωράκη (Ζορμπάς, Ζ, Σέρπικο) ένα μόλις μήνα πριν αναχωρήσει οριστικά για τη «Γειτονιά των Αγγέλων» με ένα κύκνειο «Άσμα Ασμάτων».

Το οπτικοακουστικό έργο συγχρηματοδοτήθηκε απότο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Mέλλον.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 2023 (BestDocumentaryNominee), έλαβε Εύφημο Μνεία (OdysseusAwardsforFictionFeature / ExperimentalFilm) στο LondonGreekFilmFestival και πραγματοποίησε ειδική προβολή στην Ακαδημία Αθηνών με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών».

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Ποίηση-Αδημοσίευτο κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Αφήγηση-Ερμηνεία: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Βιολοντσέλο – Ενορχήστρωση: Άρης Ζέρβας

Ιδέα-Σενάριο: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Παραγωγή: Syllipsis, 2023

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος