Όταν ο Τζάκι Τσαν θα συναντήσει τον Σπάικ Λι… θα ξεκινήσει διάλογος

Array

Στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ένας νέος θεσμός, ούτε καν δύο ετών, τείνει να αλλάξει την εικόνα που αχνοφαίνεται σχετικά με τον ρόλο των πολιτιστικών θεσμών του τόπου. Αν και μόλις έχουμε μπει στη δεύτερη έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ερυθράς Θάλασσας, έχει γίνει σαφές ότι τα κοινωνικά ζητήματα -όπως και τα ζητήματα ισότητας- θα απασχολήσουν ιδιαίτερα τον κόσμο στα masterclasses αλλά και τις ομιλίες που θα είναι ανοιχτές προς το κοινό.

Όταν ο Τζάκι Τσαν θα συναντήσει τον Σπάικ Λι… θα ξεκινήσει διάλογος
Spike Lee (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP, File)

Ο ακτιβιστής Σπάικ Λι, που έχει στο βιογραφικό του ταινίες οι οποίες ενεργοποίησαν το αγκάλιασμα της Αφροαμερικανικής κοινότητας από τον παγκόσμιο mainstream κινηματογράφο, θα βρεθεί στα πάνελ της Τζέντα. Μαζί του θα είναι ο υπερ-αστέρας του Ασιατικού κινηματογράφου Τζάκι Τσαν, που και αυτός ακολουθώντας άλλο μοοπάτι, γνώρισε στο παγκόσμιο κοινό τις πολεμικές τέχνες, την ασιατική κουλτούρα και πως αυτά τα δύο στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν ένα υπέροχο πάντρεμα πολιτισμού και χιούμορ.

Όταν ο Τζάκι Τσαν θα συναντήσει τον Σπάικ Λι… θα ξεκινήσει διάλογος
Jackie Chan (Photo by Casey Curry/Invision/AP, File)

Στις συναντήσεις όμως θα είναι και η Nadine Labaki που εκπροσωπεί τον αραβικό κόσμο και τη γυναικεία ματιά, που μάλιστα η πρόσφατη ταινία της «Καπερναούμ» έφτασε να είναι υποψήφια για Όσκαρ το 2018.

Στους διεθνείς καλλιτέχνες θα είναι και ο Guy Ritchie που μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το «Δυό Καπνισμένες Κάνες», «Σέρλοκ Χολμς» όπως και το σίκουέλ του και το remake της «η Κυρία και ο Ναύτης» το οποίο μάλιστα είχε και γυρίσματα σε Ελληνικό έδαφος με Έλληνες ηθοποιούς.

Επίσης καλεσμένοι θα είναι σκηνοθέτες που θα δούμε στην πρώτη γραμμή των Όσκαρ και των Χρυσών Σφαιρών. Κάποιοι από αυτούς είναι ο δημιουργός της άτυπης βιογραφίας της Μέρλιν Μονρόε «Blonde», ο Andrew Dominik, και ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του «Bones And All» που προβάλλεται ήδη στην Ελλάδα, ο Luca Guadagnino.

Όταν ο Τζάκι Τσαν θα συναντήσει τον Σπάικ Λι… θα ξεκινήσει διάλογος
Luca Guadagnino (AP Photo/Domenico Stinellis)

Ο Mohammed Al Turki, Διευθύνων Σύμβουλος του RedSeaIFF, δήλωσε: «το πρόγραμμά μας ξεκινάει ουσιαστικό διάλογο [για το σινεμά και την εξέλιξη του καθώς] συγκεντρώνει μερικές από τις κορυφαίες φωνές στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα, μεταξύ άλλων από το Bollywood και τον αραβικό κινηματογράφο, μοιράζοντας τα ταξίδια τους στη μεγάλη οθόνη αλλά και τη σοφία που έχουν πάρει [οι δημιουργοί] στην πορεία. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να μοιραστούμε περαιτέρω τις φωνές τους με το κοινό της Σαουδικής Αραβίας», θα πει μεταξύ άλλων.

Ο πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων στα πάνελ περιλαμβάνει: τους βραβευμένους με Όσκαρ Spike Lee και Jackie Chan, τους υποψήφιους για Όσκαρ Andy Garcia και Luca Guadagnino, τους θρυλικούς ηθοποιούς Akshay Kumar, Nelly Karim, Ranbir Kapoor και Hrithik Roshan, τη διάσημη ηθοποιό/σκηνοθέτη Nadine Labaki και τους καταξιωμένους σκηνοθέτες Guy Ritchie, Gurinder Chadha, Andrew Dominik, Fatih Akin, Adil El Arbi & Bilall Fallah, Kaouther Ben Hania, Michel Ocelot και Gaspar Noé.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από την 1η έως τις 10 Δεκεμβρίου και θα παρουσιάσει 131 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από 61 χώρες σε 41 γλώσσες από καταξιωμένους δημιουργούς και αναδυόμενα νέα ταλέντα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος