«Μια πόλη, μια γυναίκα»: αφηγείται ο Γιάννης Κυριόπουλος

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Γεννήθηκα στην Πάτρα και πέρασα εκεί τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα. Η οικογένειά μου βρέθηκε στην πλευρά των ηττημένων του εμφυλίου πολέμου. Και υπέστη όλα όσα συνδέονται με αυτή τη στάση, έτσι ώστε ο υπαρκτός κόσμος μου να βιώνεται ως ξένος.

Εξ αυτού αισθανόμουν εξόριστος στο τόπο μου και η ανάγκη απόδρασης από αυτόν βρήκε –ανάμεσα στα άλλα– διέξοδο στις λέξεις που ήταν το υλικό ανακατασκευής του αφιλόξενου κόσμου μου.

Έτσι –με τις λέξεις– έφτιαχνα στον χώρο και στον χρόνο έναν άλλο κόσμο, έναν οικείο κόσμο. Με τις λέξεις –σε ποιητικό και πεζό λόγο– να δίνουν άλλο νόημα στο σύνηθες νόημά τους ώστε να κρύβουν τη στάση μου για τον υπαρκτό κόσμο της μετεμφυλιακής εποχής.

Αυτή η σιωπηλή εξέγερση με το «γράψιμο» με έφερε κοντά σε έναν άλλον περισσότερο προσφιλή κόσμο και σε μια άλλη «πλούσια» καθημερινότητα.

Εξάλλου το «γράψιμο», όπως και το διάβασμα, είναι μια ευκαιρία απόδρασης από τη μονοδιάστατη εκδοχή της καθημερινότητας. Είναι μια «πολυτέλεια» που δικαιούται ο καθένας. Είναι ένας δρόμος που οδηγεί στον «πλούτο».

Η επανοηματοδότηση των λέξεων με οδήγησε στην «κατασκευή» ενός άλλου κόσμου στον οποίο κυριαρχεί μια ιδιότυπη άρνηση και η σιωπηλή εξέγερση. Παρά την πλήρη απασχόληση και την αφοσίωσή μου στα διδακτικά και ερευνητικά μου καθήκοντα είχα μια «δεύτερη ζωή» μέσα στη ζωή μου, ώστε οι λέξεις να αποτελούν πάντοτε και να είναι ακόμη, ο έρωτας και η ανταρσία μου.

Το μυθιστόρημα, σε τριάντα έξι ιστορίες, με τίτλο Μια πόλη, μια γυναίκα είναι το πρώτο μου πεζογράφημα που δημοσιεύεται από τις εκδόσεις Καστανιώτη και πραγματεύεται τις περιπέτειες της γενιάς του ’60. Με αυτόν τον τρόπο ήθελα να διηγηθώ στους άλλους μια ιστορία σε μια περίοδο που στιγματίστηκε αφενός από την δικτατορία στη χώρα μας και αφετέρου από τα κινήματα της νεολαίας εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, την Κύπρο σε ολόκληρο τον κόσμο (Γούντστοκ, Μπέρκλεϋ και Γέηλ και Μάης του ’68). Ο πρωταγωνιστής, ο Κυριάκος, εμφανίζεται με πολλά πρόσωπα, ποικίλες ιδιότητες και διαφορετικές ηλικίες, πράγμα που παραπέμπει σε μια ολόκληρη γενιά από τη δεκαετία του 1960 έως τη Μεταπολίτευση.

«Μια πόλη, μια γυναίκα»: αφηγείται ο Γιάννης Κυριόπουλος
Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από το αρχείο του συγγραφέα.

Ο Κυριάκος σηματοδοτεί ένα μέρος της γενιάς του ’60 που αναζητά με αγωνία την ταυτότητά της στην ιδεολογία, στην πολιτική, στις τέχνες και τα γράμματα, στη γυναίκα και την περιήγηση στις πόλεις του κόσμου. Πρόκειται για μια περιπλάνηση στη μυθολογία της Αριστεράς, στις πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές «εκρήξεις» της περιόδου αυτής, στην οποία κυριαρχούν διαψευσμένα πολιτικά ιδεώδη, απελπισμένοι έρωτες και συντετριμμένα καλλιτεχνικά όνειρα σε ένα οδοιπορικό υπαρξιακής αγωνίας όπου καραδοκεί η διάψευση, η ματαίωση και η μοναξιά.

Οι ιστορίες του βιβλίου εκτυλίσσονται στις πρώτες μετεμφυλιακές δεκαετίες σε διάφορες πόλεις της χώρας (Καλαμάτα, Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, κ.ά.) και στο εξωτερικό (Παρίσι, Αμβούργο, Φλωρεντία, Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Κωνσταντινούπολη, Ταγγέρη, Άμστερνταμ, Βιέννη, Ελσίνκι, κ.ά.).

Ο Κυριάκος πάσχει μέσα στην υπαρξιακή αγωνία που εκφράζεται από την αμφιβολία για τις προοπτικές της εξέγερσης και την αναζήτηση της γυναίκας. Έτσι βιώνει το αδιέξοδο και για τα δύο που είναι και το δικό του αδιέξοδο σε έναν κόσμο ξένο για τον ίδιο.

Τελικά, από την περιπλάνηση αυτή μένουν μόνον οι «μνήμες» από τη ματαίωση των ερώτων που δεν έχουν πληρότητα, της πολιτικής που δεν έχει αξιοπιστία και της τέχνης που δεν τιθασεύεται.

Στην προσπάθεια απολογισμού, ο Κυριάκος θυμάται τις πόλεις και τις γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του και καταλήγει στο συμπέρασμα που εκφράζεται από ένα στίχο του Τόμας Έλιοτ, ότι: «Έτσι τελειώνει ο κόσμος, όχι μ’ έναν πάταγο αλλά μ’ έναν λυγμό».

Γιάννης Κυριόπουλος

«Μια πόλη, μια γυναίκα»: αφηγείται ο Γιάννης ΚυριόπουλοςΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Πάτρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική, Δημόσια Υγεία και Οικονομικά της Υγείας στην Αθήνα και το Παρίσι. Διδάσκει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 οικονομικά και πολιτικές της υγείας. Έχει δημοσιεύσει πέντε συλλογές ποιημάτων σε αναγνωρισμένους εκδοτικούς οίκους καθώς επίσης δοκίμια και μεταφράσεις ξένων ποιητών. Το μυθιστόρημα Μια πόλη, μια γυναίκα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (σελ.: 200, τιμή: €12,00), αναφέρεται στις περιπέτειες της γενιάς του 1960 στην πολιτική, τον έρωτα και τα όνειρα και είναι το πρώτο του πεζογράφημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος