Γ. Κυριόπουλος στο Πρώτο: Το πρόβλημα δεν είναι στην αύξηση των ΜΕΘ, είναι η δυσκολία δημιουργίας τείχους ανοσίας (audio)

«Τις τελευταίες ημέρες προσέρχονται πολλοί από τους υγειονομικούς για εμβολιασμό, υπό την πίεση του χρόνου. Το ποσοστό των γιατρών είναι μικρότερο, γύρω στο 7%-8%, με διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα κέντρα και την  περιφέρεια, τα μικρότερα και τα μεγάλα νοσοκομεία. Είναι λίγο μεγαλύτερο στο νοσηλευτικό προσωπικό, που υπερβαίνει το 10% αλλά με μειωτικές τάσεις και περίπου το ίδιο στο διοικητικό προσωπικό», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος.

Η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών έρχεται σε μια συγκυρία, με το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας μας να έχει καταπονηθεί από μια κρίση που υπερβαίνει τα 10 χρόνια, κρίση χρηματοδότησης και του συστήματος υγείας. Αυτό αντανακλά την επάρκεια των πόρων και κυρίως των ανθρώπινων πόρων που είναι σε οριακό σημείο.

Θέσεις αιχμής, όπως εντατικολόγοι ή άλλες ειδικότητες της νοσηλευτικής, είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν. Σε θέσεις λιγότερο κρίσιμες, λόγω της έλλειψης προσωπικού που είναι πια διαχρονική το σύστημα δεν θα αντεπεξέλθει. «Η δυσκολία είναι ότι δεν υπάρχει το κίνητρο μετακίνησης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο τομέα, με τις τρίμηνες συμβάσεις.

Αναφορικά με την προσπάθεια σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού στην διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Κυριόπουλος, σχολίασε πως μερικώς λειτούργησε ωστόσο, αυτή η  συνεργασία είναι αποσπασματική, ευκαιριακή και κινείται κάτω από τα επιθυμητά όρια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, το πρόβλημα δεν εστιάζεται τόσο στην περίθαλψη, όσο στην ανάγκη δημιουργίας συλλογικής ανοσίας.  «Στο επίπεδο της τεχνολογικής νοσοκομειακής ιατρικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας πολύ λίγα πράγματα μπορεί να γίνουν. Η φροντίδα των δημοσίων αρχών προς τα εκεί κινείται, να μην καταρρεύσει το σύστημα ως προς την περίθαλψη, τις ΜΕΘ, τις ΜΑΦ και τις άλλες ειδικές κλινικές. Όμως το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας, είναι άλλο. Ότι πρέπει να εγκαταστήσουμε το τείχος ανοσίας στην κοινότητα και σε αυτό έχουμε κάποιες δυσκολίες ακόμα».

«Θα περάσουμε μια μεταβατική περίοδο πολλών μηνών όπου θα υπάρχει ο συνδυασμός εμβολιασμού, μέτρων προστασίας και η επιβολή τοπικών lockdown. Τα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να είναι η μάσκα παντού και η αποστασιοποίηση» είπε καταλήγοντας ο κ. Κυριόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος