Κύψελος Κορίνθου: Συνεχείς πολιτιστικές δράσεις μέσα και έξω από τα γήπεδα

Array

Στο ποδόσφαιρο όταν γίνεται η σέντρα ξεκινάει το αγωνιστικό σκέλος του παιχνιδιού, πόσες φορές όμως μπορεί εξωαγωνιστικά ή έστω παράπλευρα «παρατράγουδα», να γίνουν η σέντρα για θετικές πρωτοβουλίες, αντί να πυροδοτήσουν εντάσεις; Η απάντηση είναι λίγες φορές και αναγκαίο για να συμβεί αυτό, είναι να υπάρχει υπόβαθρο για να εξελιχτούν έτσι τα πράγματα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στο Συνοικισμό Κορίνθου, τόπο που υποδέχτηκε και ρίζωσαν σε αυτόν Μικρασιάτες πρόσφυγες (άλλωστε το όνομά του είναι ενδεικτικό της προέλευσης) η πλούσια ποδοσφαιρική κουλτούρα των προσφύγων, όπως συνέβη σε όλη τη χώρα, αποτυπώθηκε και στην ίδρυση αθλητικών σωματείων, σε όλες τις επόμενες φάσεις της ιστορίας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Ακόμα και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σωματείο του Κύψελου Κορίνθου ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1969. Πρώτη συμμετοχή σε πρωτάθλημα ήταν το 1970.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Κύψελος απέδειξε ότι δεν ξεχνάει ούτε τις ρίζες του και συμμετέχει σε ανάλογες δράσεις. Τα στοιχεία που διατηρεί από την προέλευσή του αποτυπώνονται και στις κοινωνικές δράσεις του συλλόγου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου που έκανε με πρόσφυγες της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Κορίνθου, με στόχο τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.Κύψελος Κορίνθου: Συνεχείς πολιτιστικές δράσεις μέσα και έξω από τα γήπεδα

Κύψελος Κορίνθου: Συνεχείς πολιτιστικές δράσεις μέσα και έξω από τα γήπεδα
ο Κύψελος σε εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου στις 6μμ στο στάδιο Κορίνθου, υπό την αιγίδα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Συμμετείχαν και στηρίξαν τη διοργάνωση: Δήμος Κορινθίων, Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, AEK FC / ΠΑΕ ΑΕΚ και ο ΠΑΣ Κύψελος Κορίνθου.

Στις 31 Αυγούστου 2022 ο Κύψελος Κορίνθου μεταβαίνει στο ιστορικό γήπεδο των Προσφυγικών στην Πάτρα και παίζει φιλικό αγώνα με τον Άρη Πατρών, ιστορικό σωματείο της αχαΐκής πρωτεύουσας, με τον αγώνα να ονομάζεται «φιλικό μνήμης», αφού και ο Άρης είναι δημιούργημα Μικρασιατών προσφύγων στην Πάτρα. Το Σεπτέμβρη που μας πέρασε ο Κύψελος κάλεσε σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις Τιμής & Μνήμης «Μικρασιατικά 2022», που διοργάνωσε η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου.Κύψελος Κορίνθου: Συνεχείς πολιτιστικές δράσεις μέσα και έξω από τα γήπεδα

Στις 26 Οκτώβρη σε αγώνα του στον οποίο καλούσε διαδικτυακά με tags όπως #athlitikospolitismos, με την ιστορική ομάδα ΠΑΣ Κόρινθος, που την έχουμε καμαρώσει και στην Α’ Εθνική και με παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της, όπως οι Τόγιας, Πίττας, Καρσιώτης, Στέφας, κλπ, ο Κύψελος κατήγγειλε με ανακοίνωσή του, ότι στο ημίχρονο δέχτηκαν προπηλακισμούς εναντίον μελών της ομάδας τους από διοικητικό παράγοντα των αντιπάλων, με αποτέλεσμα η ομάδα να μην θέλει να βγει να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο.

Τελικά με καθυστέρηση το έπραξε και ο αγώνας τελείωσε με 0-0 με τον Κύψελο να αναφέρει με αφορμή την καταγγελία του: «χτίζουμε αθλητικό πολιτισμό και τραμπουκισμούς και bullying δεν θα δεχτούμε από κανέναν. Η ιστορία αυτή θα έχει συνέχεια. Όλα έχουν καταγραφεί στο φύλλο αγώνος. Θέλουμε να αγκαλιάσουμε τους παίκτες και προπονητές που βρήκαν το κουράγιο να συνεχίσουν το παιχνίδι και να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Οι ποδοσφαιριστές και προπονητές της ΠΑΣ Κόρινθος μας φιλοξένησαν όμορφα».

Από την άλλη πλευρά, διατυπώθηκαν αιτιάσεις για προκλητική συμπεριφορά του προπονητή του Κύψελου (τον οποίο μετά στήριξαν ομόφωνα οι παίκτες του με ανακοίνωσή τους, αρνούμενοι τις κατηγορίες) και για κακή διαιτησία.

Μετά τον επεισοδιακό αγώνα με την Κόρινθο, ο Κύψελος στον τελευταίο του αγώνα με τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου, φωτογραφήθηκε από κοινού με τους μόνο από αγωνιστική άποψη αντιπάλους της με πανό «Όχι στο bullying. Ναι στον αθλητικό πολιτισμό». Επίσης βραβεύτηκαν πρόσωπα με προσφορά στον αθλητισμό.Κύψελος Κορίνθου: Συνεχείς πολιτιστικές δράσεις μέσα και έξω από τα γήπεδαΣυνεπώς ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις προκύψουν από τις αθλητικές αρχές που θα εξετάσουν τα συμβάντα στο κορινθιακό ντέρμπι, η συνεχής παρουσία ενός σωματείου σε δράσεις διατήρησης ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς και η διαχρονική προσφορά είναι τα στοιχεία που πρέπει να αναδειχθούν (έστω και με αφορμές δυσάρεστες όπως αυτή που προέκυψε), ειδικά όταν η δράση αυτή δεν σταματάει, αλλά παίρνει νέα ορμή για να ξεπεράσει τις «κακοτοπιές» που κατά καιρούς εμφανίζονται.

Βullying και αθλητισμός

Γιατί άραγε επιμένουμε σε ένα περιστατικό που συνέβη σε ερασιτεχνική κατηγορία, σε κάποια γωνιά της χώρας;

Από τη λεκτική βία, τις απειλές και τους προπηλακισμούς, μέχρι πιο σοβαρά περιστατικά, ο δρόμος είναι σύντομος και η τοξικότητα δημιουργεί μεγάλες επιταχύνσεις.

Mόλις λίγες μέρες μετά τις εντάσεις στην Κόρινθο, έγινε στις 30/10/2022 επίθεση στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε βάρος ποδοσφαιριστή της Β’ ομάδας του ΠΑΟΚ (και φοιτητή) και φίλου του που έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ δύο νεαροί, ηλικίας 21 και 22 χρόνων, οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Να θυμίσουμε τη δολοφονική επίθεση με θύμα τον Άλκη Καμπανό, αλλά και το Γενάρη του 2020 το θάνατο 28χρονου Βούλγαρου οπαδού σε επεισόδια μεταξύ οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ . Αν αυτά είναι καταγεγραμμένα περιστατικά, τότε όσοι γνωρίζουν την καθημερινή αθλητική πραγματικότητα, από τις υποδομές, έως τις μεγάλες διοργανώσεις και τις πρώτες ομάδες των συλλόγων, σίγουρα έχουν καταγράψει φαινόμενα bullying και σε επίπεδα που είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως αποδεικνύει και το «ανοιχτό γράμμα» μαθητή-αθλητή, που πριν από χρόνια φωτογραφίσαμε σε γήπεδο που αγωνίζονται υποδομές του Ατρομήτου.Κύψελος Κορίνθου: Συνεχείς πολιτιστικές δράσεις μέσα και έξω από τα γήπεδα

Και είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν γίνει σε διάφορα σημεία της χώρας. Δεν είναι βέβαια μόνο το ποδόσφαιρο, αφού κατά καιρούς έχουν καταγραφεί μέσα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν και προπονητικές συμπεριφορές σε βάρος μικρής ηλικίας αθλητών-τριών, που εντάσσονται στην κατηγορία του bullying.

Γι’ αυτό λοιπόν κάθε σύλλογος που παίρνει αποστάσεις από τα φαινόμενα αυτά, τα καταπολεμάει με δράσεις πολιτισμού, διατήρησης της ιστορικής μνήμης, κοινωνικών δράσεων αλληλεγγύης, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες για έναν αθλητισμό μακριά από «πολεμικά μέτωπα» και για διαπαιδαγώγηση αθλητών, γονέων, φιλάθλων με πρότυπα που όταν βγαίνουν έξω από τις γραμμές των γηπέδων, βοηθούν να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις

Κύψελος Κορίνθου: Είμαστε περήφανοι για την προσφυγική μας ιδιότητα

Αγώνας τιμής & μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Αγώνας μνήμης από το δήμο Κορινθίων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος