Κάμαλα Χάρις – Οι Αλήθειες μας: γράφει η Θεοδώρα Δαρβίρη

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Σε έναν κόσμο που αρέσκεται στο ψέμα και την υποκρισία, σε μια κοινωνία που σαγηνεύεται από ευφάνταστα σενάρια και απομακρύνεται ολοένα και πιο πολύ από την πραγματικότητα και την κοινή λογική, η Κάμαλα Χάρις, πλέον αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τόλμησε να μιλήσει για αλήθειες. Τις αλήθειες της, τις αλήθειες τους, τις αλήθειες μας.

Κόρη δύο μεταναστών, της Ινδής βιολόγου και ερευνήτριας Σιάμαλα Γκοπάλαν  και του Τζαμαϊκανού οικονομολόγου Ντόναλντ Τζ. Χάρις, που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν σε πορείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Κάμαλα ήξερε από μικρό κοριτσάκι στο  Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια ότι, με κάποιο τρόπο, όταν μεγάλωνε θα αγωνιζόταν και θα εργαζόταν για τη δικαιοσύνη. Κι έτσι, από την αγκαλιά δύο προοδευτικών γονιών που τη λάτρευαν, και από τον κόρφο μιας πολύ δεμένης και δυναμικής μαύρης κοινότητας, ξεκίνησε η συναρπαστική, αν και δαιδαλώδης, διαδρομή της προς την επιτυχία.Κάμαλα Χάρις – Οι Αλήθειες μας: γράφει η Θεοδώρα Δαρβίρη

Η δικηγόρος Κάμαλα Χάρις ήξερε πως ο κάθε Αμερικανός ξεχωριστά, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης, είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της, το καύσιμο στις μηχανές της ανάπτυξής της, το δομικό υλικό του μέλλοντός της. Επομένως, έπρεπε να προστατευθούν τα δικαιώματά του, έπρεπε να διασφαλιστεί η ευημερία και πρόοδός του. Και αυτό θα γινόταν αν τα κακώς κείμενα, αν τα προβλήματα, αν οι ανισότητες και οι αδικίες που διαπερνούν τον ιστό της αμερικανικής κοινωνίας διορθώνονταν, αν κάποιος όρθωνε το ανάστημά του και αποτολμούσε να αλλάξει νοοτροπίες και κατεστημένα δεκαετιών, αιώνων. Έτσι, με την ηγετική και ευφυή της προσωπικότητα, και με εφόδια την ακεραιότητα, την αποφασιστικότητα, τη διορατικότητα και την ενσυναίσθησή της, τόλμησε να καταπιαστεί και να διαχειριστεί μικρές και μεγάλες εστίες προβλημάτων που ροκάνιζαν (και ροκανίζουν) ανελέητα τις σάρκες του γίγαντα που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Υπήρξε θαρραλέα και μαχητική στις συγκρούσεις της με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρωτοπόρος στην εφαρμογή ρηξικέλευθων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των παθογενειών του δικαστικού, σωφρονιστικού, υγειονομικού και εκπαιδευτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών και στη διαχείριση της στεγαστικής, μεταναστευτικής και οικονομικής κρίσης, συνειδητοποιημένη γύρω από την κρίση των οπιοειδών και την απειλή των κυβερνοεπιθέσεων για τη δημοκρατία, και ανυποχώρητη στον αγώνα της ενάντια σε οπισθοδρομικές στάσεις και φυλετικά ή σεξιστικά στερεότυπα.Κάμαλα Χάρις – Οι Αλήθειες μας: γράφει η Θεοδώρα Δαρβίρη

Παράλληλα με το μονοπάτι της επαγγελματικής και κοινωνικής της δράσης, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η προσωπική της διαδρομή, από την οποία αποκαλύπτει στο βιβλίο στιγμιότυπα που φωτίζουν περισσότερο τον χαρακτήρα, τον πνευματικό και συναισθηματικό της κόσμο, και ορόσημα που τη σημάδεψαν, όπως την ασθένεια της μητέρας της ή τη γνωριμία της με τον σύζυγό της.

Κάμαλα Χάρις – Οι Αλήθειες μας: γράφει η Θεοδώρα Δαρβίρη«Τρέχα, Κάμαλα. Όσο πιο γρήγορα μπορείς. Τρέχα», την παρότρυνε ο πατέρας της όταν ήταν μικρό κοριτσάκι.  Και η Κάμαλα έτρεξε, τα πόδια της έβγαλαν φτερά και έγινε η πρώτη Madam Vice President, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και μαζί, η πρώτη Ασιάτισσα και Αφροαμερικανή αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα φτερά της είναι ακόμη ανοιχτά, τα ωθούν όλο και πιο ψηλά οι πνοές όσων την εμψύχωσαν με τα λόγια και το παράδειγμά τους από τη μέρα που γεννήθηκε, κι έτσι τη βοηθούν να χαράζει μονοπάτια σε έναν ουρανό που δεν είναι πάντα ανέφελος. Γιατί σκοπεύει να αφήσει χνάρια πάνω στα οποία θα πατούν με αποφασιστικότητα και σιγουριά άλλες γυναίκες, εκπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την παραίνεση της μητέρας της ακόμη κι αν είναι η πρώτη σε πολλά, να μη γίνει ποτέ η τελευταία.

Θεοδώρα Δαρβίρη

Η αυτοβιογραφία της Κάμαλα Χάρις με τον τίτλο Οι αλήθειες μας. Μια αμερικανική διαδρομή κυκλοφορεί, σε μετάφραση της Θεοδώρας Δαρβίρη, από τις Εκδόσεις Μίνωας (σελ.: 368, τιμή: €27,70).
Τίτλος πρωτοτύπου: The truths we hold: An American journey

Κάμαλα Χάρις – Οι Αλήθειες μας: γράφει η Θεοδώρα ΔαρβίρηΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ
Η Θεοδώρα Δαρβίρη εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων από την αρχή της σταδιοδρομίας της, πρώτα σε οργανική θέση και, στη συνέχεια, ως μεταφράστρια, επιμελήτρια και σύμβουλος εκδόσεων. Έχει κάνει πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνιολογία και τη Μετάφραση και έχει αποδώσει στα ελληνικά μεγάλο αριθμό βιβλίων από τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος